Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vianoce s vínami Villa Maria
Trblietajúce sa svetlá, borovicová vôňa a izby plné smiechu. Vianočné sviatky sú čarovným časom, ktorý môžete stráviť s priateľmi a rodinou. Stôl vyzdobený lahodným jedlom a vínom patrí k Vianociam.
Vinárstvo Villa Maria prináša niekoľko fantastických odporúčaní, ktoré vám uľahčia zapôsobiť na svoju rodinu i hostí dokonalou vianočnou kombináciou. Od pikantného bieleho vína odrody Sauvignon Blanc, ktorý vyzdvihne jemnú chuť pečenej hydiny až po ovocný Pinot Noir, ktorý zvýrazní zemitú chuť v akomkoľvek pokrme s hubami.
Sauvignon Blanc
Prineste trochu ľahkosti s príchuťou citrusov, citrónovej trávy a mučenky, ktoré nájdete vo víne Private Bin Sauvignon Blanc. Najuniverzálnejšie víno. Sauvignon Blanc zvýrazní jemnú chuť ľahších pokrmov a tiež pozdvihne najmä morské plody.
Pečené kura/morka: šťavnatosť Sauvignonu pretína pikantnosť pripravenej hydiny bez toho, aby dominovala nad jeho chuťou .
Kanapky z morských plodov: údený losos, krevetový kokteil alebo ustrice. Akákoľvek jednohubka s morskými plodmi, ktorú uvažujete podávať počas Vianoc, bude ťažiť zo sviežosti Sauvignonu, vďaka čomu morské plody zažiaria.
Kozí syr: Či s pečivom alebo v šaláte, kozí syr a Sauvignon Blanc je úžasná kombinácia. Sauvignon pomôže zvýrazniť charakteristickú chuť kozieho syra.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2022
Chardonnay
Private Bin East Coast Chardonnay má ovocný výraz s vôňou žltého ovocia, citrusových kvetov a jemnými náznakmi sušených fíg. Víno je veľmi všestranné, pokiaľ ide o kombináciu s pokrmami. Toto víno má stredne plné telo a dobre sa hodí k bohatším jedlám, ktoré v tomto ročnom období milujeme.
Krémové jedlá: Krémová zemiaková kaša, gratinované zemiaky alebo smotanové omáčky s cestovinami spolu so Chardonnay povýši tieto bohaté pokrmy.
Pečené bravčové mäso: Pečené, grilované alebo BBQ, Chardonnay doplní chuť bravčového mäsa, najmä ak je pripravené s bylinkami alebo smotanovými omáčkami.
Antipasty: Chardonnay je skvelou voľbou s rôznymi druhmi mäsa, morskými plodmi, zeleninou alebo syrom. Jemné orieškové tóny získané z vyzrievania vína v dubovom sude dodajú každému pokrmu hĺbku a komplexnosť. Taktiež sa výborne kombinuje i s údenou šunkou.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin East Coast Chardonnay 2022
Rosé
Svieže a zábavné Rosé s vôňou jahôd, ružového grapefruitu a jemných kvetov. Private Bin Rosé má úžasný svieži charakter. Toto víno sa výborne hodí k ľahším pokrmom, ktoré si vychutnáte i počas vianočných prázdnin.
Glazúrovaná šunka: Ovocnosť vína vytvorí skvelú kombináciu s glazovanou šunkou. Víno vyzdvihuje pikantnú umami chuť šunky.
Mäkké syry: Rosé je ideálne mať po ruke k mäkkým syrom, ako je syr Brie. Ovocnosť a mineralita vo víne vytvára kontrast ku smotanovej chuti v syre.
Niečo pikantné: Jemná sladkosť v tomto ružovom víne sa skvele hodí k pikantným pokrmom.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé 2021
Pinot Noir
Private Bin Pinot Noir dokonale zachytáva esenciu chladného podnebia v Marlborough. Predvádza svoju arómu a chuť zrelých čerešní, lesných plodov a jemného korenia. Má hodvábne triesloviny a jemnú textúru. Toto víno sa skvele hodí k širokému radu pečených zeleninových a mäsových jedál, vďaka čomu je klasickou voľbou pre výdatné vianočné pokrmy.
Pečené jahňacie: Pinot Noir s pečeným jahňacím mäsom s bylinkovou krustou je klasická kombinácia, ktorá zvýrazní šťavnatosť a ovocné tóny vína Pinot Noir. Výborne vyzdvihne jedinečnú chuť jahňacieho mäsa.
Huby: Či v plnke, rizote alebo ako hlavný chod, zemitosť húb sa krásne spája s týmto štýlom červeného vína. Ovocná chuť Pinot Noir dodajú hubám nádych sviežosti.
Brusnicová omáčka: Bez brusnicovej omáčky nie sú Vianoce. Pikantnosť omáčky vytvorí nádhernú rovnováhou s ovocnými tónmi lahodného vína Pinot Noir.
TIP na víno: Villa Maria Private Bin Pinot Noir 2020
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






