Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Valentínsky čokoládový koláčik a portské víno
Vychutnajte si s nami lahodný čokoládový koláč a portské víno pre skutočne valentínsky pôžitok. Bohatá, sladká chuť portského vína Graham's The Tawny Reserve Port sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčika. Klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky.
Valentínsky čokoládový koláčik
Recept pripravila a víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Príprava čokoládového krému
Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Krátko zohrejte, kým sa úplne neroztopí a spojte s čokoládovým krémom. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.
Príprava cesta
1. Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády.
2. Zmiešajte maslo, soľ a práškový cukor. Vajíčka oddeľte a k maslovej zmesi pridajte žĺtky a rozpustenú čokoládovú polevu. Miešajte do hladka.
3. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridajte práškový cukor.
4. Potom do cesta opatrne vmiešajte vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečte asi 15 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
5. Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych koláčikov.
Príprava glazúry:
Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujte cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka.
Čokoládovú smotanu vyšľaháte dotuha. Každý koláčik potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Každý zo 6 koláčikov naplňte čokoládovým krémom a 4 - 5 bobuľami ovocia. Navrch opatrne položte druhý koláčik. Vrch koláčikov veľkoryso ozdobte čokoládovými tyčinkami a ovocím.
Krátke fakty o portskom víne
- Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí rieky Douro na severovýchode Portugalska.
- Vyrába sa z niekoľkých odrôd hrozna, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo.
- Portské víno je tradične sladké červené víno, ale vyrábajú sa aj suché a polosuché verzie. Používajú sa aj biele odrody na výrobu bieleho portského vína. Dokonca v malom počte sa objavuje aj ružová verzia portského vína.
- Zvyčajne sa podáva k dezertom, ale dá sa použiť aj ako aperitív, do koktailov, ale i pri varení.
- Portské víno sa v údolí Douro vyrába už od 17. storočia a patrí medzi najobľúbenejšie vína na svete.
Someliérka odporúča vhodné víno
Čokoláda je nadčasová. Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinácie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní sladkú chuť červeného portského vína. Portské víno a čokoláda spolu tvoria skutočne božskú kombináciu. Príkladom je recept na malý čokoládový koláč. Obsahuje bohatý čokoládový krémový stred medzi 2 vrstvami čokoládového koláčika. Keď sa podáva s portským vínom, táto mini torta je nebeskou kombináciou chutí, ktorá určite poteší každého.
Odporúčanie someliérky:
Graham's The Tawny Reserve Port
Hlboká jantárová farba s mahagónovým odleskom. Ušľachtilá vôňa hrozienok, lieskových orieškov, medu a fíg, krásne balansuje s ovocno-korenistou chuťou s jemným dotykom mletej kávy. Víno na eshope.
Vinárstvo Graham´s
Graham´s je unikátny „Port House.“ Vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu, najmä ročníkových portských vín. Graham's bol jedným z prvých vinárstiev, ktorý investoval do vlastných viníc. V roku 1890 postavili impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890.
V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorý vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





