Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Koktaily na báze ginu Adamus
Adamus prestavuje kombináciu toho najlepšieho z regiónu Bairrada v Portugalsku. Unikátny a inovatívny štýl super prémiových ginov s výnimočnou kvalitou a dizajnom. Prinášame vám najlepšie koktaily s ginom Adamus, ktoré sa ľahko pripravujú.
Prečítajte si blog: ADAMUS – Diamant v každej fľaši
V roku 2014 sa Destilarie Levira rozhodla inovovať a vydať sa na nové trhy s privátnou značkou Adamus. Každá fľaša je navrhnutá a zdobená ako diamant, aby odovzdala starostlivosť, ktorá je venovaná pri výrobe destilátu. Korok, portugalský symbol, má fazetový výbrus simulujúci tvarovanie diamantu.
Adamus je handcrafted premium gin z Portugalska. Základom je odroda hrozna Baga z oblasti Barraida. Sortiment bylín použitých pri výrobe ginu pochádza zo svahoch nachádzajúcich sa medzi pohorím Buçaco a pobrežím. Perfektná kombinácia 18 rastlinných látok pochádzajúcich z ekologických fariem (borievka, ibištek, pennyroyal (druh mäty), škorica, pomaranč, citrón, kardamón, zázvor, šalvia, levanduľa a mnoho ďalších) a hrozno odrody Baga da Bairrada. Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch, vďaka čomu je chuť intenzívnejšia. Zdroj receptov a foto: Adamusgin.com
Gin Adamus Tonic s hroznom a zázvorom
Svetová klasika s jemnosťou hrozna a korenistým nádychom zázvoru. Zdieľajte s dobrou spoločnosťou.
1. Naplňte pohár Gin Adamus ľadom
2. Ľad v pohári „otočte“ pomocou barovej lyžice
3. Vypustite prebytočnú vodu z pohára
4. Pridajte tri prekrojené bobuľky hrozna
5. Pridajte plátok zázvoru
6. Pridajte 50 ml Adamus Gin
7. Jemne pridajte 200 ml toniku Erasmus
Adamus French Kiss
Zjednodušená verzia kokteilu French 75, ktorý sa len z 3 ingrediencií pripravuje veľmi jednoducho a poteší každého.
1. Naplňte šejker ľadom.
2. Pridajte 25 ml ginu Adamus a 25 ml malinového likéru.
3. Pretrepávajte 30 sekúnd.
4. Preceďte do vychladenej flauty na šampanské.
5. Naplňte zvyšok pohára šampanským.
Adamus Union Square Strawberry
Potešte každého hosťa dokonalým a jednoduchým kokteilom vyrobeným z bazalky a jahôd, ktorý vyvažuje komplexnú chuť Adamus.
1. Rozdrvte 2 jahody s čerstvou bazalkou v šejkri.
2. Pridajte 60 ml ginu Adamus, 12 ml limetkovej a 12 ml citrónovej šťavy
3. Pridajte 1 polievkovú lyžicu agávového sirupu.
4. Pridajte ľad a dôkladne pretrepte.
5. Nalejte do vychladeného koktailového pohára
6. Pohár ozdobte polovicou jahôd alebo podľa želania.
7. Jemne pridajte 200 ml toniku Erasmus
Adamus Cocktail Farricoco
Koktail plný osobnosti, podávajte a užívajte si dobrú spoločnosťou.
1. Do šejkra pridajte kocky ľadu
2. Pridajte 30 mlGin Adamus
3. Pridajte 30 ml eukalyptového sirupu
4. Pridajte 25 ml citrónovej šťavy
5. Pridajte 25 ml pomarančového džúsu
6. Pridajte 30 ml bieleho portského vína Graham´s
7. Pridajte 15 ml vaječného bielka
8. Silne pretrepte, kým šejker nevychladne
9. Pomocou sitka podávajte v koktailovom pohári
Eukalyptový sirup cca 700 ml:
1. Varte 2 minúty 5 eukalyptových listov rozdrvených v 250 ml vody
2. Odstráňte listy eukalyptu
3. Do 250 ml vody pridajte 500 g bieleho cukru
4. Počas varu miešajte, kým sa cukor a voda nestane sirupom
5. Pred použitím na koktail nechajte vychladnúť
Adamus Cocktail Primavera
Vďaka intenzívnej farbe a žiarivej chuti si tento kokteil určite zamilujete nielen na Valentína.
1. Do šejkra pridajte ľadové kocky
2. Pridajte 30 ml Gin Adamus
3. Pridáme 30 ml ibištekového sirupu
4. Pridajte 25 ml citrónovej šťavy
5. Pridajte citrónovú kôru
6. Pridajte 15 ml vaječného bielka
7. Silne pretrepte, kým šejker nevychladne
8. Pomocou sitka podávajte v koktailovom pohári
Ibištekový sirup cca 700 ml:
1. Dehydrovaný kvet ibišteka povarte 2 minúty v 250 ml vody
2. Kvet ibišteka vyberte z vody
3. Do 250 ml vody pridajte 500 g bieleho cukru
4. Počas varu miešajte, kým sa cukor a voda nestane sirupom
5. Pred použitím na koktail nechajte vychladnúť
Adamus Organic Dry Gin
Adamus je handcrafted premium gin z Portugalska. Symbolizuje všetky skúsenosti a hodnoty, zhmotnené v prémiovom organickom suchom gine. Východiskovým bodom je odroda hrozna Baga z oblasti Barraida.
Sortiment bylín použitých pri výrobe ginu pochádza zo svahoch nachádzajúcich sa medzi pohorím Buçaco a pobrežím. Perfektná kombinácia 18 rastlinných látok pochádzajúcich z ekologických fariem (borievka, ibištek, pennyroyal (druh mäty), škorica, pomaranč, citrón, kardamón, zázvor, šalvia, levanduľa a mnoho ďalších) a hrozno odrody Baga da Bairrada.
Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch, vďaka čomu je chuť intenzívnejšia. V roku 2015 bol prvýkrát vyrobený Adamus Organic Dry Gin v limitovanej sérii 4448 fliaš.
Adamus Gin Signature Edition Organic 2021
Adamus Gin Signature Edition 2021 je odetý do jedinečných farieb, ktoré odrážajú charakter tejto špeciálnej edície.
Potlač bola navrhnutá a vyrobená spôsobom vo vrstvách, aby sa dal čítať zvonku i zvnútra kvet čiernej bazy. Ide o predefinovaný pôvodný vzorec organického suchého ginu pridaním výraznej rastlinnej látky, bazový kvet.
Limitovaná fľaša s podpisom Master Distillera Rui Cruza zachováva podstatu značky Adamus. Kombinuje v sebe destilát z bazových kvetov, ikonickú odrodu hrozna Baga da Bairrada’s a byliniek (ibištek, borievka, pomaranč, citrón, škorica, zázvor, kardamón, šalvia a levanduľa).
Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch. Evokuje harmóniu, eleganciu a jednoduchosť prírody. Vonkajšie balenie je vyrobené zo 100% recyklovateľného a biologicky rozložiteľného papiera. Organic, vegan.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






