Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Nealkoholické drinky - pripravte si známe koktaily v nealko verzii
Ak máte radi zábavu pri príprave alebo popíjaní kokteilov, ale radi by ste si dopriali neaolkohlickú verziu, pripravili sme pre vás skvelé nealko alternatívy k najznámejším koktailom. Zdroj: Riedel
Preferujete alkoholické drinky? Prečítajte si blog: Koktaily na báze ginu Adamus
Nealkoholická Margarita
Zmes citrusových štiav, sirupu, limetky, sódovej vody a soli je presne to, čo potrebujete na servírovanie výborného koktailu, ktorý je skutočným tropickým potešením a zároveň si zachováva najpozoruhodnejšie vlastnosti margarity.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• Himalájska soľ
• 1 limetka nakrájaná na mesiačiky
• Ľad
• 30 ml. čerstvej limetkovej šťavy
• 30 ml čerstvej pomarančovej šťavy
• 15 ml čerstvej citrónovej šťavy
• 2 lyžičky agávového nektáru alebo cukrového sirupu
• Sódovka
Príprava
Nasypte soľ na tanier, kúskom limetky prejdite okolo okraja pohára Riedel a jemne ho ponorte do soli, aby ste pokryli okraj. Po dokončení naplňte pohár ľadom. Nalejte limetkovú, pomarančovú a citrónovú šťavu. Pridajte agávový nektár/cukrový sirup do koktailového šejkra a pretrepte, aby sa spojili. Po dokončení nalejte do pohára, doplňte sódovou vodou a ozdobte kúskom čerstvej limetky.
Nealkoholické Martini espresso
Bez alkoholu neznamená bez kofeínu. Takže s týmto lahodným koktailom na báze espressa si môžete vychutnať originálny drink.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• 45 ml vodky bez alkoholu
• 30 ml espressa shot, chladené
• 20 ml cukrového sirupu
• 3 kávové zrná na ozdobu
Príprava
Pripravte si espresso shot a nechajte ho vychladnúť v chladničke asi 30 minút. Po vychladnutí nalejte všetky ingrediencie do šejkra naplneného ľadom a intenzívne pretrepávajte asi 20 sekúnd. Zmes preceďte do pohára Riedel a ozdobte kávovými zrnami.
Espresso shot v Taliansku „un caffè“ je malá šálka s aromatickým nápojom. Potrebujete asi 7 g kávy a 25 ml horúcej vody.
Virgin Mojito
Kto by nemal rád mojito? Táto verzia klasického mätového kokteilu bez rumu vás skutočne osvieži a nabije energiou.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• 30 ml čerstvej limetkovej šťavy
• 15 ml cukrového sirupu
• 120 ml sódovky
• Ľad
• malý zväzok lístkov mäty
• 1 limetka
Príprava
Nakrájajte limetku na mesiačiky, pridajte ju do pohára Riedel s hrsťou lístkov mäty a rozdrvte pomocou barovej lyžičky. Pridajte čerstvú limetkovú šťavu, cukrový sirup, sódovú vodu, ľad a premiešajte.
Virgin jahodové daquiri
Kombinácia ginu bez alkoholu, jahôd a limetky je všetko, čo potrebujete, aby ste si znovu vytvorili skvelú atmosféru leta i v zime.
Ingrediencie (na jednu porciu):
• 210 ml rozdrvených mrazených jahôd
• 60 ml rozdrvených čerstvých jahôd
• 60 ml čerstvej limetkovej šťavy
• 60 ml cukrového sirupu
• 30 ml ginu bez alkoholu Toison
• plátok limetky a jahody na ozdobu
Príprava:
Pridajte všetky ingrediencie do mixéra a mixujte pri vysokej rýchlosti do hladka asi 30 sekúnd. Keď ste so svojim koktailom spokojní, nalejte ho do koktailového pohára Riedel a ozdobte plátkom čerstvej limetky a jahodou.
Negroni bez alkoholu
Dokonalá nealkoholická náhrada za najobľúbenejší ginový koktail. Príprava je jednoduchá. Potrebujete len gin bez alkoholu, alternatívu ku Campari bez alkoholu, bitters, sirup a pomarančovú kôru.
Ingrediencie (na jednu porciu)
• 30 ml ginu bez alkoholu Toison
• 30 ml cukrového sirupu
• 30 ml alternatívy Campari bez alkoholu
• 2 kvapky pomarančového bitters
• Pomarančová kôra na ozdobu
Príprava
Všetky ingrediencie pridajte do miešacieho pohára s ľadom a miešajte, kým sa nespoja. Preceďte do pohára Riedel Rocks Glass a ozdobte kúskom pomarančovej kôry.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


