Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zápisky z degustačnej večere s Domaine Clarence Dillon
Dňa 22.2.2024 sa uskutočnila 5-chodová degustačná večera s vínami Domaine Clarence Dillon v Restaurant Parlament v Bratislave. Večerom sprevádzala zástupkyňa vinárstva pre Európu Satenik Samvelyan spolu so someliérom spoločnosti Corner & Co. Rasťom Šutákom.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château.
Degustačná večera
Večer s jedinečným výhľadom na Dunaj sa začal predstavením histórie a portfólia Domaine Clarence Dillon. Pani Satenik Samvelyan pútavo rozprávala o vinárstvach, ktoré rodina Dillon v Bordeaux vlastní a postupne predstavila vína, ktoré boli servírované k jednotlivým chodom degustačnej večere.
K prvému chodu ceviche z údeného pstruha servírovaného na toaste s variáciou zeleniny bolo podávané víno Clarendelle Bordeaux Blanc 2022. Ľahké, svieže víno s intenzívnou citrusovou vôňou a ovocným prejavom. Šťavnatá acidita a ľahká mineralita vína dobre pracovala s chuťou údeného pstruha. Príjemná kombinácia, dobrý začiatok večera.
Druhý, dá sa povedať slovenský, chod syrová kroketa, oravská slanina, bryndza, cvikla bol skvelým partnerom k vínu Clarendelle Bordeaux Rosé 2022. Kombinácia bryndze so syrovou, vysmážano kroketou a cviklou s ružovým vínom, v ktorom dominuje odroda Merlot doplnená Cabernetmi, bola delikátna. Sviežosť a ovocnosť vína výborne sekundovala slanej chuti oravskej slaniny a bryndze.
K tretiemu chodu boli servírované dve červené vína. Clarendelle Bordeaux Rouge 2016 z magnum fľaše a Clarendelle Saint-Émilion 2020, ktoré bolo dekantované v karafe Riedel. Pošírovaná treska so zemiakom konfitovanom v domácom masle s jablkovou repou a šalotkovým jusom si lepšie rozumela s druhým vínom z apelácie Saint-Émilion. Víno harmonicky hralo s lahodnou chuťou pošírovanej tresky. Clarendelle Bordeaux Rouge vyniklo samostatne ako víno s dobrého ročníka.
Vrcholom večera bol nový ročník vína Le Dragon de Quintus 2020. Ide o druhé víno Château Quintus. V roku 2011 kúpil Domaine Clarence Dillon v Saint-Émilion Château Quintus. V roku 2021 sa vinárstvo stalo jedným z najväčších Saint-Emilion, ktoré sa rozprestiera na 45 hektároch. Ročník 2020 tvorí 84,7% Merlotu a 15,3% Cabernet Franc. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia sa prelína s korenistou stopou Cabernet Francu. V chuti pôsobí koncentrovane a zároveň elegantne s príjemnou, hodvábnou tanínovou štruktúrou a jemnou aciditou.
Avšak hlavným vrcholom večera bolo víno Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan z ročníka 2007, ktoré je považované za jedno z najlepších. Ročník 2007 bol lepší pre Cabernety, ktoré sú v prevahe nad Merlotom. Je to víno, ktoré vzbudzuje rešpekt pre svoju jemnosť a zároveň komplexnosť. Vo vôni tóny kože, grafitu, čierneho čaju a créme de cassis. V chuti neuveriteľne živé s výbornou fľašovou zrelosťou. Elegantné, rafinované s vyváženou aciditou a hĺbkou. Klasické.
Obidvom vínam, ktoré boli dekantované, bol podávaný filet Mignon s kačacou foie gras, krémovým zemiakovým pyré a omáčkou demi glace. Vína s pokrmom vytvorili delikátnu, klasickú kombináciu. Le Dragon de Quintus aj Château La Mission Haut-Brion mali dostatok trieslovín, ktoré si poradili s mäsom a omáčka podčiarkla celkový chuťový dojem.
Zakončenie večere bolo sladké. K vanilkovému mousse s perníkovo karamelovou posýpkou a malinami bolo servírované sladké víno Clarendelle Amberwine 2021. 80% Sémillon a 20% Muscadelle z apelácie Monbazillac. Intenzívna vôňa zrelej marhule, tropického ovocia doplnená tónmi pražených lieskovcov a agátového medu. Chuť koncentrovaná, vyvážená s ovocno medovým charakterom.
Výborná harmónia medzi sviežou kyselinou a zvyškovým cukrom, v závere jemne minerálne. Víno spolu s vanilkovým mousse a karamelovou posýpkou vytvorilo lahodnú kombináciu, víno zjemnilo a osviežilo sladkosť posýpky a zvýraznil sa vanilkový vnem. Nádherný záver večera.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


