Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Veľkonočné vínne tipy od slovenských vinárov
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc
Vinárstvo Mrva & Stanko – Vladimír Mrva
„Ešte pred Veľkou Nocou vychádzame na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo, ako už názov hovorí, víno bolo spracované technológiou kryomacerácie. To znamená, že hrozno, ktoré prišlo do vinárstva, bolo odstopkované, schladené na 2° C, macerované dvanásť hodín a na druhý deň lisované. Kvasilo pri teplote 10-12° C. Cieľom kryomácerácie je zvýšiť odrodový a aromatický profil vína. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom.
Druhým vínom je Silvánske zelené 2023 z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Táto odroda patrí k najstarším odrodám v Európe, no u nás sa pomaly vytráca z vinohradov. Sme radi, že sa nám podarilo v tomto ročníku vyrobiť práve Silván. Ide o víno minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty.
Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, s ktorým ste sa stretli už minulý rok. Tiež Pesecká Leánka a samozrejme náš typický predstaviteľ ružových vín Cabernet Sauvignon Rosé, ktorý sa výborne kombinuje s tradičnou veľkonočnou babou. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa.“
TIPY na vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022, Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé, Vinodol 2022
Vinárstvo Pavelka – Katarína Vengová
„Pitie vína u nás začína na Veľký piatok s Rizlingom vlašským. Na sviatočnú bielu sobotu si po neskorom obede dáme slovenské tvrdé, zrejúce syry. K nim si doprajeme Veltlín zelený, pokračujeme Rulandským bielym až po Rizling rýnsky. Berieme to ako ochutnávku našich vín z predchádzajúceho roku v kruhu rodiny. Bodku tvorí Pálava a Tramín.
Tým, že Veľká noc je sviatok jari, jahňacina je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. Samozrejme na začiatku nás čaká nedeľný stôl s veľkonočným servisom a náš sekt Blanc de Blancs. Na veľkonočný nedeľný obed sa u nás podáva pečené jahňa s plnkou a slepačí vývar. K jahňacine sa hodí Veltlínske zelené. K dezertu (mamina povestná banánová roláda) si dáme sladký Rizling rýnsky (prvé sto bodové víno v Československu).“
TIPY na vína: Pavelka Rizling vlašský 2022, Pavelka Veltlínske zelené 2022
Vinárstvo Karpatská Perla – Margita Šebová
„U nás cez Veľkú Noc nesmú na stole chýbať slané palacinky mojej mamy Margitky Zárubovej. Pripravíte si klasické palacinky a potriete ich bešamelom z kyslej smotany a korenín (štipka štipľavej papriky, čili, soľ, mleté čierne korenie). Na potretú palacinku položíte tri plátky šunky a hrubší pásik syra. Palacinku zaviniete na plosko. Nakoniec palacinky obalíte v trojobale a vysmažíte. Podávate so zeleninovým šalátom. K nemu si otvoríme fľašu mladej, ružovej Frankovky.“
TIP na víno: Karpatská Perla Frankovka modrá 2022
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






