Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Slovenské novinky pre jarné mesiace
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Pavelka a výnimočný Rizling
Rizling rýnsky je už niekoľko rokov vlakovou loďou vinárstva Pavelka, ktoré patrí k najväčším na svahoch Malých Karpát.
Milan Pavelka: „Náš Rizling rýnsky 2022 dostal od degustátorov na súťaži Biel Vinalia sto bodov, čo je najvyšší počet.
Zúčastnil som sa množstva súťaží vín, či už ako degustátor alebo s našimi vínami, ale sto bodov nedostalo doteraz na Slovensku a myslím, že ani v okolitých krajinách, žiadne víno.
Stovka je maximum! Ide o odrodové biele víno, prírodne sladké. Na liter má deväť percent alkoholu, 190 gramov zvyškového cukru a desať gramov kyselín.“
Víno: Rizling rýnsky 2022 - Lahodné víno s nádhernou škálou vôní od lipy až po marhule a ananás. Ideálne víno pre milovníkov sladkých prírodných vín.
Mrva & Stanko a mladé vína
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak perenospóry v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody 30-40 i viac percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna.
Ešte pred Veľkou Nocou prídeme na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom. Silvánske zelené je minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty. Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, Pesecká Leánka a ružový Cabernet Sauvignon.“
Vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022, Mrva & Stanko Pesecká leánka, Mužla 2022

Fundus Regius a komplexné vína
Barbora Rakúsová : „Hrozno sme zberali tesne po dušičkách. Hrozienka boli už trošku zosušené a stonka už bola suchá a strapce veľmi ľahko odpadávali. Hrozno bolo v bezchybnom stave. Fermentácia prebiehala veľmi pomaly pri nízkej teplote. Na kvasinkách až 5 mesiacov.“
Pripomína svojho staršieho brata RR 2013 Extra. Podobne ako pri predchodcovi sa "Extra" verzia vyrába len v najlepších ročníkoch. Omamná vôňa citrónovej trávy, medu a zrelých marhúľ. Komplexný a bohatý Rizling s vynikajúcou štruktúrou a personalitou. Dokonale reflektuje svoj pôvod.
Barbora Rakúsová: „Ročník 2022 bol u nás extrémne suchý, hrozno pri zbere v polovici októbra bolo vo výbornom zdravotnom stave. Dlhšia macerácia na šupkách sa prejavila výraznou ružovou farbou pre rosé.“
Nádherné a komplexné rosé aké sa vyskytuje na Slovensku veľmi zriedkavo. Intenzívne a zároveň pôsobivo prirodzené so štruktúrou červených vín, ale s finesou bielych. Dlhá a jemne korenistá dochuť so štipkou škorice a bieleho korenia.
Obe vina majú certifikovaný nízky obsah histamínov.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





