Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Jarné kombinácie s vínom
Jar prináša množstvo čerstvých ingrediencií a chutí, ktoré ponúkajú skvelú príležitosť pre objavovanie rôznych kulinárskych kombinácií. Počas tejto sezóny sú miestne trhoviská plné pestrej škály ovocia a zeleniny. Sezónne jarné jedlá sú vo všeobecnosti ľahšie. Vymeňte ťažšie zimné vína rovnakým spôsobom, ako recepty na bohaté dusené jedlá. Namiesto toho sa nechajte inšpirovať ľahkými, sviežimi chuťami, ktoré sa dokonale hodia k jarným vínam. Keď je pokrm kombinuje so správnym vínom, zážitok sa umocní.
Jarný koláč a novozélandský Sauvignon
Jar je synonymom čerstvej zeleniny. Svieža listová zelenina, špargľa, hrášok by sa mala dokonale zladiť s rovnako osviežujúcim vínom. Avšak väčšina tejto zeleniny má horké vlastnosti, ktoré sťažujú kombináciu s vínom. Vo všeobecnosti zelená zelenina sa vylučuje červeným vínom. Vína odrody Sauvignon Blanc, Veltlínske zelené alebo Rulandské šedé sa veľmi dobre kombinujú s čímkoľvek jarným.
Tip: Koláč so špargľou a fazuľou Fava s bylinkovou ricottou a Villa Maria Single Vineyard Seaspray Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc má intenzívnu herbálno-ovocnú vôňu a sviežu, jemne pikantnú chuť s mineralitou v závere.
Jahňacie kotlety a červené talianske víno
V tomto jarnom období ste určite počuli o jarnom kuriatku či jahniatku. Téma bieleho vína pretrváva aj pri väčšine jarných mäsitých pokrmov. Ale pridanie jahňacieho mäsa, ktoré je počas jari ideálne, môžete vyskúšať aj s ľahším červeným vínom s nižším obsahom trieslovín.
Tip: Jahňacie kotlety s cesnakovo bylinkovou zmesou a Santa Cristina Chianti Superiore 2021
Atraktívna ovocná vôňa zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Čistá, suchá ovocná chuť s jemnou štruktúrou a tanínmi. Klasické Chianti do gastronómie.
Mini kuriatko a ružové víno
Ružové víno je výborným jarným spoločníkom. Jeho ovocnosť a osviežujúca kyselinka z neho robia ľahko piteľné a všestranné víno. Či už ide o brunch, záhradnú párty alebo jednoducho pohodové popoludnie, ružové vína sú ako stvorené pre teplé, jarné dni.
Tip: Jarné mini kuriatko pečené na panvici s jarnou zeleninou a Museum Rosé 2023
Kvetinová vôňa s nádychom kôstkového ovocia, broskyne a zeleného jablka. V chuti je víno svieže, minerálne a má dobrú kyselinku.
Ryby a francúzske Chardonnay
Ryby ba sa mali jesť v každom ročnom období. Pitie vína s rybami znamená viac, než len výber suchého bieleho. Ryby v rôznych štýloch a textúrach, z ktorých každá má potenciál vytvoriť lahodnú kombináciu s vínom. Pstruh je všestranná biela ryba. Ak sa podáva s maslovou omáčkou s medvedím cesnakom, zaslúži si plnšie, koncentrované biele víno odrody Chardonnay.
Tip: Grilovaný pstruh s maslom z medvedieho cesnaku a baby zemiaky a Gérard Bertrand Coté des Roses Blanc,Chardonnay 2022
Svieža jabĺčkovo citrusová vôňa. Suchá a harmonická chuť s dobrou koncentráciou a šťavnatým záverom.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.