Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Ako chutia mladé vína Mrva & Stanko 2023
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s kolekciou siedmych jarných, mladých vín ročníka 2023. Už dvadsaťsedem rokov bok po boku vinári Vladimír Mrva a Peter Stanko vyrábajú vína vo svojom vinárstve na okraji mesta Trnava. I keď ročník 2023 bol komplikovaný a úroda nižšia, vína disponujú pekným aromatickým profilom.
Mrva & Stanko a ročník 2023
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak hubovitých chorôb v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody o 30-40 percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna."
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“.
Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Müller Thurgau 2023 Mojmírovce
Ľahký, svieži Müller s odrodovým prejavom. Vo vôni citrusy, zrelý banán a biely grep s jemným muškátovým tónom. Šťavnatá, ovocná chuť s príjemnou kyselinkou.
Silvánske zelené 2023 Šenkvice
Hrozno pochádza zo 40-ročnej vinice v Šenkviciach, ktorá bola hneď po zbere vyklčovaná. „Je smutné, že táto odroda sa vytráca zo slovenských vinohradov. V okolí Limbachu je posledných pár hektárov,“ konštatoval Vladimír Mrva.
Vo vôni zelené jablko, dula, muškátový oriešok. V chuti živé, šťavnaté s ovocno neutrálnym charakterom a príjemnou malokarpatskou kyselinkou. V závere minerálne.
Sauvignon KRYO 2023 Belá
Ovocno herbálny Sauvignon s primárnym charakterom vyrobený metódou kryomacerácie. Atraktívna vôňa vinohradníckej broskyne, egrešov a čiernej ríbezle. V chuti hravé, svieže so šťavnatým ovocným prejavom.
Pesecká Leánka 2023 polosuché Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Práve Pesecká Leánka mala najväčší až 50% výpadok v ročníku 2023. Vyrobený len limitovaný počet fliaš. Intenzívna marhuľovo muškátová vôňa. V chuti atraktívne, lahodné, ovocné s dobrou harmóniou medzi kyselinkou a zvyškovým cukrom.
Muškát žltý - Sauvignon cuvée 2023
Atraktívna vôňa tropického ovocia, bieleho grepu a zrelých egrešov, ktorá nadväzuje i na chuť. Ľahké, šťavnaté, ovocné biele cuvée s primárnym ovocným charakterom.
Cabernet Sauvignon Rosé 2023 Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Svieže, ľahké ružové víno s ovocnou vôňou i chuťou s jemne krémovou štruktúrou. V závere malinový sorbet.
Cabernet Sauvignon Rosé 2023 polosuché Nitrianska vinohradnícka oblasť
Vo vôni intenzívnejšie ako suchá verzia. Červené a čierne ríbezle a lesné jahody. Šťavnato ovocná chuť s jemným zvyškovým cukrom v závere.
Mimo poradia - Pinot Gris Botrytis 2023 Kamenný Most
Vzorka z tanku. „Vplyvom zmeny klimatických podmienok sa prirodzene vytvorila ušľachtilá pleseň Botrytis cinnera na hrozne odrody Pinot Gris a preto sme sa rozhodli uviesť Botrytis aj v názve vína,“ prezradil Vladimír Mrva. Ľahší štýl Pinot Gris z Alsaska. Biskvitovo herbálna vôňa. V chuti subtilnejšie s jemným biskvitom a pevnou kyselinou. Viac po nafľašovaní..
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.