Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vinárstvo Emiliana oslavuje Deň Zeme 2024
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%
Emiliana v súlade s prírodou
Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limar, sú ovplyvnené Pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína v 6 kategóriách. Základný rad Adobe Reserva, Novas, potom Signos de Origen nasledovaný prestížnymi vínami Ge a Coyam, šumivé vína a Late Harvest. Ge z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii Biodynamic. Ide o zmes Carmenere, Syrah a Cabernet Sauvignon, ktorá zreje 16 mesiacov vo francúzskych sudoch. Vinárstvo sa neúnavne usiluje o výbornú kvalitu svojich vín, pričom vždy dodržuje základné princípy ochrany životného prostredia.
Deň Zeme
Od roku 1970 sa Deň Zeme oslavuje po celom svete, cieľom je zvýšiť povedomie o otázkach životného prostredia a ochrane našej planéty. Pri odhadovanom veku 4,543 miliardy rokov stratila Zem za poslednú dobu jednu tretinu svojej divokej prírody. 35 rokov a zmena klímy naďalej spôsobuje zmätok po celom svete. Vinárstvo Emiliana si tento problém uvedomuje od svojich počiatkov a prevádzkovaním organického a biodynamického poľnohospodárstva sa stáva súčasťou tejto oslavy. Rok čo rok – už viac ako štvrť storočia – Emiliana obnovuje svoj záväzok k starostlivosti o prírodu a vyzýva fanúšikov, aby sa pripojili k spoločnej veci. Emiliana vyzýva, aby sme si uvedomili, že Zem a jej ekosystémy nám dávajú život. Spoločne sme teda zodpovední za zachovanie biodiverzity, znižovanie našej uhlíkovej stopy, prijímanie udržateľnejších a ekologickejších praktík a propagácia ekologickejšieho životného štýlu s cieľom vybudovať lepšiu budúcnosť.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






