Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Jarné vína k sezónnej zelenine a ovociu
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Víno s listovou zeleninou
Najmä na jar dámy držia diéty, aby schudli do plaviek. Často siahajú po prvých jarných zelených šalátoch. Pri kombinácii vína so šalátom si vezmite k srdcu tieto tipy:
Myslite na aciditu
Víno by malo mať vyššie kyselinky ako šalát. Vyskúšajte šumivé vína z Francúzska. Víno: René Sparr Crémant d´Alsace Le Clos Sainte Odile
Vyváženie horkosti
Všeobecne povedané, väčšina listovej zeleniny má horkú chuť, takže sa uistite, že vínu chýba horkosť. Červené si možno odložte na neskôr a vyskúšajte biele víno. Zažiaria biele vína so herbálnmi tónmi ako je egreš alebo paprika. Vyskúšajte Vinho Verde, Veltlínske zelené, Verdejo, Sauvignon Blanc a Albariño.
Víno: El Coto Blanco 2023, Winzer Krems Grüner Veltliner Kremser Sandgrube 2022, Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2022


Víno s jarnou koreňovou zeleninou
Jarná zelenina vrátane mrkvy, repy a papriky sa dobre hodí k vínam, korenisté. Korením rozumieme exotické. Vezmite zmes korenia Garam Masala, trochu škorice a kurkumy. Koreňová zelenina a víno potrebujú spoločnú tému. Hľadajte to v korení, ktoré pridáte do jedla a v korenistým charakterom vína. Víno: Elena Walch Selezione Gewürztraminer 2022, Emiliana Adobe Sauvignon Blanc BIO 2022, Laporte Le Bouquet Cabernet Franc 2022
Čo s artičokom
Medzi najzložitejšie potraviny, ktoré sa kombinujú s vínom, patria artičoky, špargľa, brokolica a ružičkový kel. Je to preto, že majú príchuť, ktorá spôsobuje, že väčšina vína nechutí. Je zvláštne, že vína vyrobené oxidačným spôsobom skutočne chutia s týmto tipom zeleniny dobre. Oxidácia dodáva oriešok, ktorý sa dobre spája s zeleninovým pokrmom. Víno: Kasnyik Orange Rizling vlašský Organic 2021, Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017, Romate NPU Amontillado Sherry

Víno s čerstvým ovocím
Ak ste milovníkom jahôd, mali by ste zvážiť nasledujúce nápady pri kombinácii vína s pokrmami, ktoré obsahujú čerstvé ovocie.
Víno by malo byť sladšie
Ak je vaše jedlo sladké, je rozumné vybrať si víno, ktoré je sladšie, pretože to zaručí, že sa víno nestratí v sladkosti jedla. Vyskúšajte vína z odrôd Moscato, Riesling alebo Gewürztraminer
Pierre Sparr Grande Réserve Gewurztraminer 2021, Max Ferdinand Richter Riesling Zeppelin Mülheimer Sonnenlay 2022, Karpatská Perla Rizling rýnsky Suchý vrch 2022
Myslite na kvety
Vína s kvetinovou arómou majú afinitu k ovociu. Kvetinové arómy vo víne budú viac prítomné, keď ich vyskúšate s jedlom ktoré obsahuje ovocie. Víno: Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2022
Ružové vína sa veľmi dobre hodia k pokrmom s ovocím. Zlaďte intenzitu vína s intenzitou jedla. Víno: Velkeer Tri ruže Frizzo 2022, Nederburg Classic Rose 2022.
Zdroj: WineFolly
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



