Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Pán Pavelka, môžete nám prezradiť, ako vzniklo toto prírodne sladké víno Rizling rýnsky 2022? Odkiaľ pochádza hrozno a stručne popísať jeho výrobu?
V našom vinárstve máme niekoľkoročné skúsenosti s výrobou sladkého vína. Vyrobili sme prvé ľadové víno na Slovensku, ktoré získalo v Košiciach vysoké hodnotenie na slávnosti vína Casovia Košice (rok cca 2008 -2009).
Hrozno pochádza z našich vinohradov z viacerých honov v Pezinku. V Pezinku je obrovský tlak zvery, hrozno by nevydržalo do mrazov. Pristúpili sme teda k výrobe hrozienkového vína. Veľmi dôležité pri výrobe sladkých vín je zvyškový cukor, kyseliny a alkohol, ktorý sme museli priebežne kontrolovať a prechutnávať.
Dá sa povedať, že je to práca všetkých zúčastnených pivničných, so mnou, mojim synom Michalom, aj s dcérou Katkou.
Prečítajte si blog Slovenské novinky pre jarné mesiace
Aké parametre má toto víno? Aký je jeho potenciál pre vyzrievanie?
Náš prírodne sladký Rizling rýnsky má 9 % obj. alkoholu, 195 g/l zvyškového cukru a 10 g/l kyselín. Potenciál? Pokiaľ bude skladovaný vo vhodných podmienkach, jeho životnosť odhadujem 10 - 20 rokov.
Prečo by si mal zákazník kúpiť práve váš sladký Rizling?
Pretože je to skvost, ktorý ocenili aj degustátori v komisii vo Veľkom Bieli najvyšším hodnotením 100 bodov. Zatiaľ získal šampióna vo Viničnom, zlatú medailu v Modre a veľké ocenenie vo Veľkom Bieli.
Aký pokrm by ste nám k nemu odporučili?
Odporúčam ho ku všetkým dezertom a syrom od tvrdých až k zrejúcim.
Rodinné vinárstvo Pavelka vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov. Z nich pochádza hrozno, ktoré tvorí základ pre tradičné vína s charakterom malokarpatskej oblasti. V roku 2000 uviedlo vinárstvo na slovenský trh unikátne červené cuvée Paves a o rok neskôr aj jeho bielu verziu. Vinárstvo patrilo k prvým, ktorí uviedli na trh ľadové a prívlastkové vína. Od roku 2015 vinárstvo vyrába svoj sekt Pavelka Sekt Blanc de blancs. „Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno“ znie motto rodiny, ktoré najlepšie vystihuje ich vína.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





