Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zaujímavé fakty o Chardonnay
Chardonnay je jednou z najpopulárnejších bielych odrôd, ktorá sa pestuje prakticky vo všetkých častiach sveta. V skutočnosti je Chardonnay 5. najrozšírenejšou odrodou na svete. Za svoj úspech vďačí svojej vyváženej chuti, ktorá zahŕňa v sebe terroir i talent vinára. Medzinárodný deň Chardonnay oslavujeme 22. 5. 2025.
Odkiaľ pochádza Chardonnay?
Chardonnay pochádza z Burgundska. Svoj názov nesie podľa rovnomennej dedinky v južnom Burgundsku - miesta, kde sa nachádzajú najstaršie vinice so Chardonnay na svete. Je ťažké presne povedať, kedy sa Chardonnay prvýkrát objavilo vo vinohradoch Burgundska, ale v priebehu storočí sa písalo Chardenai, Chardenay, Chardenet, Chardennet, Chardonai, Chardonnet, Chatenait, Chardonet, Chaudenay a Chaudenet.
Chardonnay predstavuje takmer 60 % produkcie burgundského vína v porovnaní s iba 30 % v prípade Pinot Noir. Zvyšných 10 % je rozdelených medzi Aligoté, Cremant de Borgogne a Rosé. V súčasnosti sa pestuje prakticky v každej vinohradníckej oblasti vo svete, čo odhaľuje rozmanitosť odrody a štýlu. TIPY: Albert Bichot Chateau Gris Nuits-Saint-Georges Les Terrasses Monopole, BIO 2022, Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs
Zaujímavý príbeh o Chardonnay
Vzostup Chardonnay v Burgundsku sa z veľkej časti pripisuje kráľovnej a manželke cisára Karola Veľkého. Bola tak otrávená škvrnami od červeného vína na bielej brade jej manžela. Požadovala pestovanie bieleho hrozna na ich panstve (teraz známe ako Corton-Charlemagne).
Prečítajte si blog: Chardonnay - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete
História
Predpokladalo sa spojenie medzi Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc. Okrem toho, že sa po stáročia nachádzajú v tej istej oblasti Francúzska, ampelografi poznamenali, že listy majú takmer identický tvar a štruktúru. Moderný výskum DNA na Kalifornskej univerzite v Davise naznačuje, že Chardonnay je výsledkom kríženia odrôd Pinot Noir a Gouais blanc (Heunisch). Predpokladá sa, že Rimania priniesli Gouais blanc z Chorvátska a vo veľkej miere ho pestovali vo východnom Francúzsku. Pinot rástol v tesnej blízkosti Gouais blanc, čo dávalo týmto dvom dostatok príležitostí pre kríženie.
Od roku 2006 bolo vo vinohradoch po celom Francúzsku možné nájsť 34 klonov Chardonnay. Väčšina z nich bola vyvinutá na Burgundskej univerzite v Dijone. Dijon-76', '95' a '96' produkujú vína s vyššou koncentráciou chuti. Dijon-77´a 809´ produkujú aromatickejšie vína, zatiaľ čo Dijon-75´, 78´, 121´, 124´, 125´ a 277´ sú výraznejšie a majú vyššie výnosy. Chardonnay produkuje svoj najlepší výraz a najlepšie vína, keď je vysadené v najlepšej burgundskej pôde.
Charakteristika Chardonnay
Chardonnay sa ľahko prispôsobuje klimatickým podmienkam. Jedným z dôvodov, prečo si získalo popularitu, je to, že jednoducho odráža oblasť, kde sa pestuje. V chladnejšom podnebí (ako je Chablis a Carneros AVA v Kalifornii) majú vína tendenciu pôsobiť sviežo a elegantne s tónmi citrusov a zelených jabĺk. V teplejších podmienkach (ako sú Adelaide Hills a polostrov Mornington v Austrálii a regióny Gisborne a Marlborough na Novom Zélande) získavajú plnosť s tónmi tropického ovocia. Vína zrejúce v dubovom sude získajú orieškové a maslové tóny. Chardonnay má veľa podôb. Od elegantného Champagne Blanc de Blancs cez Chablis s minerálnym charakterom až po plnšie a krémové Chardonnay z Nového sveta.
Chardonnay je známe svojou neuveriteľnou rozmanitosťou. Chablis ponúka tóny zeleného jablka, hrušky a citrusov s kriedovou alebo minerálnou stopou. Chardonnay, najmä tie v burgundskom štýle, často prezentujú arómy broskyne, manga a citrónu, sprevádzané tónmi vanilky, masla a často nádychom pečeného chleba alebo orieškov v dôsledku vplyvu fermentácie a miešania jemných kalov a vyzrievania vína v dubovom sude. TIPY: Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis 2020, Escarpment Chardonnay 2021, Eileen Hardy Chardonnay 2017
Servis a podávanie Chardonnay
Teplota podávania sa líši v závislosti od štýlu. Šumivé Chardonnay by sa malo podávať vychladené 6-7 °C (Champagne 7-12 °C) . Ľahšie štýly, ako napríklad Chablis, by sa mali podávať okolo 7-12 °C, zatiaľ čo vína, ktoré vyzrievali v dubovom sude o niečo teplejšie, okolo 12 - 14 °C. Niektoré plnšie štýly si vyžadujú aj dekantáciu.
Kalich na biele víno je ideálny aj pre šumivé verzie. Pre plnšie vína Chardonnay firma Riedel vyvinula špeciálny typ kalicha. TIP: Riedel Vinum Pohár Oaked Montrachet /Chardonnay 6416/97 - balenie obsahuje 2 poháre
5 faktov o Chardonnay
• Chardonnay je jednou z najviac vysádzaných bielych odrôd na svete.
• Chardonnay predstavuje 25 % celkovej produkcie vína v Austrálii. Austrália je najväčším producentom Chardonnay mimo Francúzska a Spojených štátov.
• Wente v Kalifornii je známe klonovaním Chardonnay z Burgundska v roku 1912. Tento klon, nazývaný klon Wente, je dnes východiskovým materiálom pre takmer 80 % amerických výsadieb Chardonnay.
• Ak na etikete Champagne vidíte „Blanc de Blancs“, takmer určite pijete 100% Chardonnay.
• V roku 2015 sa v USA predalo viac ako 13 miliónov deväťlitrových debien Chardonnay.
Prečo by ste mali piť Chardonnay?
Chardonnay môže to byť osviežujúce v lete a upokojujúce v chladnejšom počasí, v závislosti od toho, aký štýl otvoríte. Skvele sa hodí do gastronómie. Chablis je prirodzeným partnerom pre ryby a morské plody, ustrice a krevety. Ak chcete Chardonnay podávať k predjedlám, skúste rybie paštéty, kuracie alebo zeleninové teriny. Hodí sa aj k cestovinám, či rizotu s jarnou zeleninou a krémovým zeleninovým polievkam.
Plnšie Chardonnay znesie výdatnejšie jedlá, grilované, dusené alebo pečené mäkkýše ako sú homáre. Taktiež pečené kura Poulet de Bresse, morský vlk s feniklovým pyré alebo teľacie kotlety s bielou hľúzovkou.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






