Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Urobte si piknik na Tokaji s vinárstvom Ostrožovič
Sedíte na deke s pohárom vychladeného vína v ruke a užívate si to ticho a výhľad. Viete si to predstaviť? Vinárstvo Ostrožovič prichádza s príjemným zážitkom, piknik vo vinici na Tokaji, ktorý môžete zažiť v slnkom zaliatych vinohradoch.
Piknik s vínom Ostrožovič
Na cestu vám pripravia piknikový košík, kde nájdete vychladené víno a chutný záhryz. Košík obsahuje aj mapu okolia, aby ste sa cestou nestratili a ovládač od brány do vinohradov. Všetko potrebné vám ochotne pripravia a odovzdajú na recepcii vinárstva Ostrožovič. Celú cestu do vinohradu zákazníci nájdu aj na instagramovom profile Ostrožovič v storkách.
Piknik zakúpite na eshope vinárstva za 49,00 € pre dve osoby.
Objavujte Tokaj
Cieľom tohto projektu je zviditeľniť Tokaj s pohárom vína v ruke a tým priblížiť ľudom túto krásnu vinohradnícku oblasť. Túto možnosť môžete využiť od mája do konca októbra, samozrejme v závislosti od počasia. Vo vinárstve Ostrožovič si môžete prenajať retro bicykle, aby bol zážitok čo najhodnovernejší. Cestou do vinohradov sa môžete zastaviť pri vyhliadkovej veži, ktorá ponúkne nádherný výhľad do tokajských viníc.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína.
Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






