Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ružové víno nie je žiadnym výstrelkom!
Mnohí, ktorí si spájajú ružové víno ako nápoj pre letnú konzumáciu, si stále myslia, že ružové víno nemá veľkú kvalitu. Ružové víno je však jedným z najstarších štýlov výroby vína a je jedným z najobľúbenejších vín najmä v južnom Francúzsku. Rosé má miesto na stole každého znalca vína, pretože sa výborne kombinuje s jedlom, čo umožňuje vychutnať si ho nielen v lete, ale počas celého roka.
AKCIA do 30. 6. 2024 - Ružové vína až -20 %
História ružového vína
Dnešné ružové víno bolo kedysi obľúbené v stredomorskej oblasti. Nie je len trendovým vínom 21. storočia. Jeho výroba a spotreba sa datuje od Feničanov, medzi 1550 pred Kristom až 300 pred Kristom. Vtedajšia kvalita ružových vín sa však líšila od tých, ktoré sa vyrábajú dnes. V starovekom Grécku sa riedilo červené víno vodou.
Keď Rimania pristáli v oblasti Provence na juhovýchode Francúzska, už počuli o ružových vínach z Massalia. V 19. storočí začali francúzski turisti navštevovať juh Francúzska, kde mali slnko, more a ružové víno, čím sa zrazu stali symbolom pôvabu, voľného času a leta. Provensálsko je najstaršia vinohradnícka oblasť vo Francúzsku.
Svetový trh s ružovým vínom
Epicentrum svetovej produkcie ružového vína je v Provensálsku vo Francúzsku. V roku 1999 sa vytvorilo výskumné centrum špecializované na ružové vína, ktoré okrem iných štúdií začali analyzovať hlavné zložky zodpovedné za ovocnú chuť ružových vín.
Regióny Bordeaux a údolia Loiry tiež produkujú rosé z odrôd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Na druhej strane, Burgundsko má nízku produkciu s použitím odrody Pinot Noir.
Produkcia ružových vín sa však neobmedzuje len na oblasť Provensálska alebo iných francúzskych oblastí, ale aj na krajiny, ktoré sa pustili do výroby kvalitných vín.
Víno: Estandon Impressions Côtes de Provence Sainte-Victoire 2023, Clarendelle Rosé 2023, Laporte Sancerre Les Grandmontains Rosé BIO 2022
Inšpirujte sa na blogu: Novinka z Provence - Estandon
Južná Európa
V Taliansku je výroba ružového vína silná najmä v južnej časti krajiny. Toskánsko produkuje ružové vína výbornej kvality z odrody Sangiovese. V Alto Adige v severnom Taliansku sa vyrábajú skvelé rosé z odrôd Moscato Rosa a Lagrein.
V Portugalsku sa zvýraznili ružovými vínami regióny Douro, Estremadura a Ribatejo, ktoré produkujú aromatické a komplexné ružové z odrody Touriga Nacional.
V Španielsku sa konzumuje veľa ružových vín, najmä z oblasti Rioja, Navarra a Penèdes. Na výrobu španielskych rosé sa najčastejšie používa odroda Garnacha, Tempranillo a Merlot.
Víno: Guado al Tasso Scalabrone 2021, Quinta do Crasto Douro Rosé 2023, El Coto Rosado 2023, Museum Rosé 2023
AKCIA do 30. 6. 2024 - Ružové vína až -20 %
Producenti rosé
V Južnej Amerike, konkrétne v Brazílii, Argentíne, Čile a Uruguaji, sa vyrába stále viac ružových vín z odrôd Cabernet Sauvignon, Malbec a Tempranillo. Klíma a terroir napomáhajú k výrobe aromatických vín s dobrou kyselinkou a ľahkosťou. V USA Kalifornia a Oregon sú najvýznamnejšími producentmi ružového vína v krajine. V Kanade sú najznámejšími producentskými regiónmi Britská Kolumbia a Ontário, kde sa ružové víno vyrába z odrôd Pinot Noir a Cabernet Franc a miešajú sa s Cabernet Sauvignon, Gamay Noir a Merlot, Chardonnay, Muscat Canelli a Rizling. Víno: Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2022
Celosvetová produkcia kolíše od roku 2003, medzi 23 a 26 miliónmi hektolitrov ročne. V roku 2019 svetová spotreba vzrástla o 23,5 milióna hektolitrov. Pokiaľ ide o vývoz vína, priemerná cena ružového vína predaného po celom svete bola v roku 2019 1,57 eura za 750 ml fľašu, pričom vo Francúzsku bola priemerná cena 3,75 eura.
Najväčším producentom je Francúzsko, za ním nasleduje Španielsko, Spojené štáty americké a Taliansko. V skutočnosti sa za 20 rokov strojnásobil. Dnes je jedna z troch kúpených fliaš vína fľaša ružového. Vins de Provence vyviezlo v roku 2022 takmer 62 miliónov fliaš. Milujú to v USA, kde kúpili 37 % z celkového množstva predaného v zahraničí.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






