Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
5 letných Rosé koktailov
Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Popularita ružových vín v posledných rokoch vo svete stúpa a získava si čoraz viac priaznivcov, či už vo forme šumivých alebo tichých vín. Prinášame vám päť osviežujúcich koktailov, ktoré si môžete pripraviť s ružovým vínom.
Osviežujúca ružová limonáda
Ingrediencie
• ¼ šálky cukru
• 1 a ¼ šálky vody
• ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
• 1 šálka ružového vína Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé
Postup
Na prípravu limonády zmiešajte vodu a cukor v malom hrnci. Priveďte do varu a miešajte, aby sa cukor rozpustil. Necháme vychladnúť.
Pridajte čerstvú citrónovú šťavu a vodu do cukrovej zmesi a miešajte, aby sa rozpustila. Dáme do chladničky do vychladnutia. Pred podávaním zmiešame limonádu s ružovým vínom. Rozdeľte medzi dva poháre a podávajte.
Limonáda z ružového krvavého pomaranča
Ingrediencie
• ¼ šálky cukru
• 1 šálky vody
• ¼ šálky šťavy z krvavého pomaranča
• ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
• 1 šálka ružového vína Museum Rosé 2023
• plátky krvavého pomaranča
Postup
Všetky ingrediencie jemne premiešajte, aby sa v ňom spojili v. Kokteil doplňte drveným ľadom.
Ružová sangria s jahodami a broskyňou
Ingrediencie
• ⅓ šálky cukru
• ⅓ šálky brandy Romate Solera Reserva 36%
• 2 šálky nakrájaných jahôd
• 1 šálka nakrájaných broskýň
• 1 fľaša ružového vína Reya Organica Cabernet Sauvignon rosé
• 1 šálka perlivej vody
• 10-20 lístkov bazalky
Postup
Cukor a brandy dajte do veľkého džbánu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte čerstvé ovocie, víno a sódu a premiešajte, aby sa zmes spojila. Poslednú pridajte bazalku. Pred podávaním dajte sangriu do chladničky aspoň na 6 hodín. Podávajte s ľadom.
Kráľovský ružový kokteil
Ingrediencie
• 45 ml Lillet blanc
• 15 ml čerstvej grapefruitovej šťavy
• 15 ml cukrového sirupu
• 1 vaječný bielok
• 90 ml ružového Champagne De Saint Gall Le Rosé Premier Cru
Postup
Do šejkra plného ľadu nalejte Lillet, grapefruitovú šťavu, cukrový sirup a vaječný bielok. Silne pretrepávajte dobrých 10-15 sekúnd, kým nebude úplne ľadový. Nalejte do Camille Coupe pomocou sitka. Doplňte Champagne. Ozdobte jedlými kvetmi alebo plátkom čerstvého grapefruitu.
Koktail z ružového vína
Ingrediencie
• 1-2 kolieska citróna
• 1-2 plátky grapefruitu
• ľad
• 180 ml ružové vína Gérard Bertrand Prima Nature Syrah Rose
• 45 ml ginu GINJOY 45%
• 15 ml cukrového sirupu
Postup
Na dno pohára rozmixujte kolieska citróna a grapefruitu. Pridajte ľad, ružové víno, gin a dobre premiešajte. Pridajte cukrové sirup na požadovanú sladkosť. Preceďte do pohára na víno a pridajte rozmixovaný citrón a grapefruit. Prevzaté z FoodWine
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







