Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

S ružovým vínom po celý rok v kuchyni
Ružové víno bolo kedysi považované len za letné víno. No čoraz viac ľudí pijú ružové víno po celý rok pri každej príležitosti. Čo si však k nemu dať? Rovnako ako pri bielom alebo červenom víne, najlepšie kombinácie závisia od štýlu vína, ktoré pijete a od toho, či je suché, sladké alebo šumivé.
Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Mohli ste si všimnúť kaviarenské stoly zdobené karafami ružového vína, ktoré sa počas obeda ponúkajú po celom južnom Francúzsku od Provensálska a Azúrového pobrežia na juhovýchode až po Languedoc-Roussillon. V posledných rokoch sa vinári, somelieri a kritici viac zameriavajú na takzvané gastronomické ružové vína, ktoré boli vytvorené s cieľom ponúknuť väčšiu komplexnosť.
Zamyslite sa nad štýlom
Ľahšie ružové vína sa budú lepšie kombinovať s jemnejšími jedlami, ako sú čerstvé šaláty alebo údeniny. Ružové vína s plnším telom, možno so zrelším ovocím a väčšou štruktúrou, skôr obstoja pri grilovanom mäse alebo jedlách so štipkou korenia alebo byliniek.
Šumivé víno je mimoriadne univerzálne a to platí najmä pre ružové. Má prirodzene vyššiu kyselinu, v rozsahu pH 3-4, čo je charakteristickým znakom všetkých skvelých vín s jedlom. Rozmanitosť kombinácie šumivých ružových vín s jedlom vedie k rôznorodosti príležitostí. Od frittaty cez ovocné torty, šaláty až po pikantné grilované jedlá. Šumivé ružové víno môže zlepšiť váš brunch, ponúknuť osviežujúci aperitív a získať si svoje miesto pri stole od raňajok až po dezert.
Šumivé ružové víno skrýva celý rad štýlov od suchého po sladšie. Ľahké, šumivé ružové víno je ideálne na pitie na party ako aperitív. Napríklad ružová Cava sa hodí k tapas. Sladšie štýly šumivého víno, ako je Prosecco rosé, sú dobrým spojením s ovocnými koláčmi a tortami. TIPY: Hola! Organic Cava Brut Pink, SERENA 1881 Prosecco Rosé 2023
Champagne Rosé
Medzi najlepšie kombinácie pre ľahšie štýly ružového Champagne patria rôzne kanapky. Champagne Rosé Vintage Brut môžete ponúknuť ku grilovanému homárovi, k pečenej jahňacine alebo divine, ako je holub či bažant. Víno: Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, Champagne Bollinger La Grande Année Rosé Brut 2014
Ľahšie, suché ružové vína si vychutnáte s krájanými paradajkami, mozzarellou a bazalkou. Zvážte aj ľahšie jedlá z cestovín a ryže, napr. cestoviny primavera, s jarnou/letnou zeleninou, krevetami alebo mušľami, alebo s pancettou a čerstvými bylinkami. Víno: Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé 2021
Ružové vína dobre fungujú:
So surovou rybou sushi, sashimi, crudo, kvalitnými rybami/kôrovcami. Víno: Quinta do Crasto Douro Rosé 2023
Protipól ku pikantnejším ázijským jedlám, ako je thajské kari alebo kuracie Tikka Masala, dim sum Víno: Kanonkop Kadette Pinotage rosé 2023
Doplnok k mnohým mäkkým syrom, najmä mladému koziemu syru, zrelým, ale nie prezretým jedlým syrom s kôrou ako Brie, Camembert alebo Livarot. Víno: Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2023
Paradajkové jedlá ako insalata caprese a cestoviny s paradajkovými omáčkami. Víno: Museum Rosé 2023
So slanými koláčmi a pečivom, quiche, cibuľový koláč, provensálske pissaladière, grécka spanakopita a juhoamerické empanadas. Víno: Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2023
Grilované jahňacie kotlety s bylinkovým maslom. Víno: Le Puy Rose-Marie BIO 2022
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.