Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Koktaily na báze Cavy
Cava je šumivé víno zo Španielska, vyrobené tradičnou metódou kvasením vo fľaši. V posledných rokoch nadšenci koktailov v Spojenom kráľovstve začali skúmať všestrannosť Cavy. V tomto článku sa ponoríme do umenia vytvorenia jedinečných koktailov na báze Cavy.
Inšpirujte sa: Objavte svet Cava
Black Velvet
Black Velvet je kokteil vyrobený z kombinácie čierneho piva (často Guinness) a bieleho šumivého vína. Prvýkrát bol vyrobený barmanom z Brooks's Club v Londýne v roku 1861, aby smútil nad smrťou princa Alberta. Mal symbolizovať čierne pásky na rukách smútiacich. Dnes sa tento koktail netýka výlučne smútku.
Ingrediencie
• 250 ml Guinness
• 250 ml Hola! Organic Cava Brut
• pohár typ Tom Collins
Postup
Do polovice pohára nalejte Guinness a pomaly dolievajte vychladenou Cavou.
C´est chick
Ingrediencie
• 50 ml vodky Absolut vodka 40%
• 15 ml ginu GINJOY 45%
• Štipka soli alebo soľného roztoku a bazový kvet
• Cava Agustí Torelló Mata Ubac Cava Gran Reserva 2018
Postup
Vodku zmiešajte s trochou ginu, štipkou soli a bazou. Pridajte štipku soľného roztoku, aby ste zvýraznili chuť. Koktail doplňte Cavou. Ozdobte citrónovou kôrou.


Mimosa Margarita
Mimosa je obľúbený základ brunchov, známy svojou osviežujúcou kombináciou pomarančového džúsu a šumivého vína. Tajomstvo dokonalej mimózy na báze Cava je v ingredienciách.
Ingrediencie
• Cava Freixenet Cordon Negro Brut
• 1 šálka tequily Olmeca Silver Tequila 35%
• 1/4 šálky triple sek
• 2 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy (asi dve limetky)
• 3 šálky pomarančového džúsu
• 2 pomaranče nakrájané na tenké plátky
• soľ
Postup
Zmiešajte všetky ingrediencie vo veľkom džbáne a podávajte v pohároch so slaným okrajom. Ozdobte extra plátkami limetky alebo pomaranča.
Rossini
Rossini je typ miešaného nápoja vyrobený zo sladšieho šumivého vína a pyré z jahôd. Kokteil je najobľúbenejšou alternatívou klasického Bellini. Bol pomenovaný podľa talianskeho skladateľa 19. storočia Gioachina Rossiniho.
Ingrediencie
• 3 jahody
• 1 ČL cukru
• citrónová šťava
• Cava Hola! Organic Cava Barcelona Semi Seco
Postup
Jahody, citrónovú šťavu a cukor rozmixujte. Pridajte kvapku Cavy do flauty. Sirup a Cavu nalejte do šejkra, naplňte ľadom a jemne premiešajte. Precedíte do flauty a dolejete ešte Cavou.


Tornado
Tornado je pomerne silný miešaný nápoj, ktorý vytvára skvelý vizuálny dojem. Spôsob, akým sa pripravuje a podáva, je neoddeliteľnou súčasťou účinku a názvu nápoja. Keď to urobíte správne, budete mať vo vnútri pohára miniatúrny twister.
Ingrediencie
• 20 ml vodky Absolut vodka 40%
• 15 ml bieleho vermútu
• 70 ml jablko a harmanček Kombucha
• 20 ml bergamotového likéru
• 100 ml Cava Hola! Organic Cava Brut
Postup
Zmiešajte vodku s bergamotovým likérom a bielym vermútom. Zmiešajte jablko a harmanček Kombucha a Cavu. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, pretrepte. Dolejte Cavou.
Cava Sangría
Cava Sangria je lahodná verzia klasickej španielskej sangrie. Tento osviežujúci koktail je ako stvorený na teplé letné večery.
Ingrediencie
• Hrsť na kocky nakrájaného ovocia (jahody, broskyne a hrozno)
• 2 malé pomaranče nakrájané na tenké plátky
• 120 ml brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva 40%
• 120 ml broskyňového likéru
• 120 ml šťavy z bieleho hrozna
• 4 malé vetvičky čerstvej mäty
• Cava PERELADA Cava Semi Sec
Postup
Zmiešajte na kocky nakrájané ovocie, pomaranče, brandy, likér, hroznovú šťavu a mätu vo veľkom džbáne. Nechajte vychladnúť aspoň 1 hodinu. Ovocnú zmes zalejeme Cavou, zamiešajte a servírujte sangriu do pohárov.


Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.


