Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Spoznajte Vitalité Frizzante z Frtus Winery
Popularita jemne sýtených vín s označením frizzante v rámci Slovenska stúpa. Vychutnať si ich môžete s ľahkými pokrmami alebo môžu byť aj súčasťou letných drinkov. Práve teraz prichádza vinárstvo Frtus Winery s novou dvojičkou vín v kategórii frizzante. Vína z kolekcie Vitalité v bielej a ružovej verzii. Spríjemnite si druhú polovicu leta s osviežujúcimi bublinkami od bratov Frtúsovcov z Tekova.
Svieže a ovocné Frizzante
Frtus Winery vyrába vína v kolekcii Vitalité a Verité, sekt a vína odrodové. Kolekcia Vitalité ako názov napovedá, ide o vína mladé a vitálne v kategórii frizzante, biele a ružové. Vitalité Blanc je cuvée odrôd Pesecká Leánka a Milia. Vitalité Rosé polosuché je kupáž odrôd Cabernet Sauvignon a Hron.
Vína Vitalité Frizzante sú v dvoch verziách, v bielej z odrody Milia a v ružovej z odrôd Cabernet Sauvignon a Hron. Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v Rybníku z honu Kostolné zeme. Vína Vitalité Frizzante sú jemne perlivé vína s ľahkosťou a sviežim, ovocným prejavom vyrobené v limitovanom množstve. Frizzante Blanc 2096 a Frizzante Rosé 2086 fliaš.
Obe vína sú skvelým spoločníkom počas letnej grilovačky. Pripravte si cuketovo kuracie špízy, marinované krevety s čili, ratatouille s grilovaným lososom, grilovaný hermelín s medom a flambovaným ovocím alebo domáce lievance s rozvarom z lesného ovocia.
Z vín Vitalité Frizzante si môžete pripraviť i osviežujúce letné drinky:
Limoncello Spritz
Limoncello Spritz je typ koktailu, ktorý je obľúbený v severnom Taliansku, najmä v oblasti okolo Benátok.
Ingrediencie
• 50 ml limoncella
• 60 ml Vitalité Frizzante Blanc
• 30 ml sódy
• 15 ml cukrového sirupu
• vetvička tymiánu a koliesko citróna
Postup
Do pohára na víno pridajte ľad a všetky ingrediencie. Ozdobte kolieskom citróna a vetvičkou tymiánu.
Strawberry Patch
Osviežujúca zmes limoncella, jahodového sorbetu a Vitalité Frizzante Rosé. Tento kokteil je skutočným letným, ovocným osviežením. Jahody môžete vymeniť za maliny, čučoriedky alebo dokonca mango.
Ingrediencie
• 20 ml limoncella
• 150 g jahodového sorbetu
• 60 ml Vitalité Frizzante Rosé
• vetvička bazalky
Postup
Všetky ingrediencií pridajte do mixovacej nádoby (alebo mixéra). Miešajte, kým nevznikne pena. Ozdobte vetvičkou čerstvej zelenej bazalky.
Amaretto Fizz
Amaretto Fizz je horko-sladký koktail s chuťou mandlí a pomarančového džúsu. Amaretto sa dobre mieša s ovocnou chuťou frizzante.
Ingrediencie
• 60 ml Amaretta
• 30 ml pomarančového džúsu
• 90 ml Vitalité Frizzante Blanc
• pomarančová kôra
Postup
Všetky ingrediencie pridajte do šejkra a pridajte kocky ľadu. Jemne premiešajte. Nalejte do flauty a dolejte Vitalité Frizzante Blanc. Nakoniec ozdobte pomarančovou kôrou.
Frtus Winery
Frtus Winery má svoju jasnú identitu a štýl, s akým k vínu pristupujú. Rodinné vinárstvo vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. Nadviazali na históriu svojich predkov, ktorí sa venovali vinohradníctvu a výrobe vína.
Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove. Benedektínski mnísi si ju vybrali pre polohu, ktorá sa nachádza na južnej časti svahu na úpätí Štiavnických vrchov. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne. Bratia Frtúsovci postupne vysadili 13 ha vinohradov v bio režime v Tekovskom rajóne v obci Rybník, v blízkosti ktorých sa nachádza aj nová moderná budova vinárstva. Klimatické podmienky sú tu výborné. Terroir Tekov má jednu výnimočnosť, sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami.
„Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu.“
Odrodou číslo jedna pre vinárstvo je Frtus Pesecka Leánka, ktorá bola vyšľachtená vo Veľkom Peseku pri Leviciach. Leánka je slovo prevzaté z maďarského názvu “leanyka” dievča. Pesecka Leánka je dievča z Peseku. Vo vinohradoch bratia pestujú aj Frankovku modrú a slovenské novošľachtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






