Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Nealkoholické koktaily na báze vína - Mocktail
Či už zámerne nepijete alkohol alebo len hľadáte niečo osviežujúce na popíjanie v lete, prinášame vám niekoľko inšpiratívnych nealkoholických koktailov. Tieto jednoduché mocktaily si môžete pripravíte aj doma. Stačí jeden dúšok a alkohol vám už nebude chýbať.
Nealkoholické vína nájdete na eshope.
Mocktail verzus koktail
Významný rozdiel medzi mocktailom a kokteilom je v tom, že mocktail neobsahuje alkohol. Sú to miešané nápoje, ktoré by ste našli v bare a obsahujú veľa rovnakých ingrediencií ako ich náprotivky, len nie alkoholickú zložku.
Mocktaily sú špeciálne vyrobené miešané nápoje, zvyčajne podľa barového programu v reštauráciách alebo baroch, aby boli podobné koktailom, ale bez iných zložiek na báze alkoholu. Zvyčajne obsahujú veľa rovnakých ingrediencií ako koktaily. Rovnako ako niektoré koktaily sú experimentálne vo svojich prísadách, spájajú prvky, ako sú bylinky. Niektoré mocktaily obsahujú vína bez alkoholu s chuťovými profilmi podobnými ich alkoholickým náprotivkom.
Krvavo pomarančová mimóza
Ingrediencie:
• 120 ml SERENA 1881 0,0 Alcohol Free
• 60 ml šťavy z krvavého pomaranča
• Kolieska krvavého pomaranča
• Pomarančová kôra, cukor a horúci med na okraj
Postup
Najprv si kalich na biele víno olemujte zmiešaním kôry z jedného pomaranča s 1-2 polievkovými lyžicami cukru na plytkom tanieri.
Niekoľko polievkových lyžíc horúceho medu nalejte do iného taniera a ponorte kraj kalichu do medu, potom do pomarančovo cukrovej zmesi. Nechajte chvíľku postáť, aby lem stuhol.
Do kalichu s ľadom vložte kolieska krvavého pomaranča. Nalejte šťavu z krvavého pomaranča a doplňte Serena 1881 Alcohol Free.
Letný mocktail
Ingrediencie:
• 1 hrubý plátok uhorky
• 1 vetvička mäty
• niekoľko mrazených červených bobúľ ovocia
• 120 ml Hola! Alcohol Free Sparkling 0,0 %
• ľad
• Na ozdobenie
• mrazených ovocie, plátok uhorky, mäta
Postup
Uhorku a vetvičku mäty nakrájte na malé kúsky. V malej panvici priveďte do varu 200 ml vody a potom pridajte mätu a uhorku. Vypnite a nechajte 2 minúty postáť. Pridajte malú hrsť mrazených bobúľ, nechajte ich minútu rozmraziť a potom ich zľahka rozdrvte. Zmes preceďte. Tá vydrží v chladničke až 24 hodín a vystačí na prípravu štyroch nápojov. Nalejte 40 ml precedenej zmesi do vysokého pohára. Pridajte hrsť ľadu a dolejte 120 ml Hola!. Ozdobte akýmkoľvek nasekaným ovocím, ktoré máte radi, alebo ešte mrazenými bobuľami a lístkami mäty. Jemne premiešajte, aby sa spojili.
Lime Spritz
Ingrediencie:
• 1 limetka nakrájaná na kolieska
• 180 ml BERTICOT biely bez alkoholu
• 120 ml citrónovej sódy
Postup
Kalich na biele víno vysteľte kolieskami limetky a naplňte drveným ľadom.
Pridajte nealkoholické biele víno Berticot a doplňte citrónovou sódou.
Nealkoholický letný punč
Ingrediencie:
• 100 g brusníc
• 100 ml brusnicovej šťavy
• 500 ml šťavy z krvavého pomaranča
• šťava z 1 limetky
• tenké plátky pomaranča a limetky
• vetvičky mäty
• 600 ml BERTICOT červený bez alkoholu
Postup
Brusnice vložte do stredne veľkej, pevnej mraziacej nádoby, podlejte vodou (asi 2,5 cm), zmrazte. Zmiešajte brusnicovú šťavu vo veľkej nádobe (asi 1,5 litra) s pomarančovou a limetkovou šťavou. Pri podávaní rozdrvte plát mrazených brusníc na kúsky a vložte na dno ôsmich pohárov. Do každého pohára vložte kúsok limetky a pomaranča a vetvičku mäty, potom zalejte rozmixovanými ovocnými šťavami a dolejte Berticot.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






