Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Koktaily s likérmi
Likéry sú historickí potomkovia bylinných liečiv. Vyrábali sa vo Francúzsku už v 13. storočí, často ich pripravovali mnísi. Dnes sa vyrábajú po celom svete, bežne sa podávajú čisté, s ľadom, ku káve alebo v kokteiloch.
Francúzske slovo likér je odvodené z latinského liquifacere, čo znamená „rozpustiť“.
BLOG: Likéry - sladké potešenie
Likér slúži ako nevyhnutný doplnok takmer každého miešaného nápoja. K dispozícii je veľa príchutí likérov ako je čokoláda, káva, ovocie a orechy. Likéry môžu zvýrazniť chuť v miešanom nápoji a sú skvelým doplnkom koktailov.
Honey Bee
Ingrediencie
• 3 cl ABK6 Cognac Honey Liqueur
• limetka
• perlivá voda
• kocky ľadu
Postup
Do pohára pridajte kocky ľadu. Potom zalejeme likérom Honey ABK6, šťavou z polovice limetky a premiešame. Pridajte perlivú vodu podľa chuti a vychutnajte si.
Walnut Espresso Martini
Ingrediencie
• 60 ml vodky St. Nicolaus Extra jemná
• 15 ml Piemme Noci di Sorrento orechový likér
• espresso
• 15 ml jednoduchého sirupu
Postup
Uvarte espresso a nechajte mierne vychladnúť. Pridajte vodku, jednoduchý sirup a orechový likér do koktailového šejkra naplneného ľadom. Energicky pretrepte šejker, až kým nebude mrazivý na dotyk. Preceďte do pohára na martini alebo coupé. Ozdobte kávovými zrnami, štipkou kávovej usadeniny alebo štipkou škorice.
Cranberry Gin Spritz
Ingrediencie
• 60 ml KOVAL Cranberry Gin likér
• 90 ml sódovej vody
• Reya Prosecco
Postup
Do pohára pridajte likér, sódu a doplňte Proseccom. Podávajte ozdobené nakrájanými citrusmi.
Koktail Dr. Kramer
Ingrediencie
• 40 ml bylinného likéru Dr.Kramer
• 100 ml Erasmus Bond Classic Tonic Water
Postup
Zmiešajte bylinný likér Dr.Kramer so tonikom a osviežujúci drink je na svete. Doplniť ho môžete ľadom a badiánom, ktorý zvýrazní korenenú chuť likéra.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






