Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vianoce s Tokajským vínom Ostrožovič
Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Vyhrajte trojdňový pobyt na Tokaji s vinárstvom Ostrožovič
Tokajská tradícia
Ostrožovič je rodinné vinárstvo, ktoré už viac ako 34 rokov starostlivo pestuje hrozno v srdci Tokajskej oblasti.
„Naša filozofia je založená na tradičnej a overenej výrobe, vďaka ktorej môžeme našim zákazníkom ponúknuť vína najvyššej kvality,“ hovorí vinár Jaroslav Ostrožovič.
Tokaj je vinohradnícky región, ktorý je známy svojou jedinečnou kombináciou pôdy, klímy a tradícií. Tieto faktory umožňujú vytvárať vína s nezameniteľnou chuťou a charakterom.
„V našich viniciach starostlivo dbáme na kvalitu hrozna a každý strapec je zberaný ručne, s dôrazom na to, aby z každého litra vína vyžarovala sila našich tradícií. Vďaka tomu môžeme našim zákazníkom garantovať nielen výnimočnú chuť, ale aj zážitok, ktorý si budú pamätať“, s hrdosťou hovorí pán Ostrožovič.
Inšpirujte sa: Vianočný recept - Perníková torta a TIP na víno Ostrožovič
Tokajske Vianoce
Na Vianoce je Tokajské víno dobrou voľbou. Jeho charakteristická chuť sa perfektne hodí k bohatým vianočným pokrmom.
„Furmint z Tokaja je charakteristický svojou sviežosťou a minerálnym štýlom, dokáže sa skvele kombinovať s tradičnou štedrovečernou večerou. Naopak, sladšie vína ako Tokajský 5 putňový výber so svojimi medovými tónmi a ovocnými akcentmi sú vynikajúcim doplnkom k dezertom a vianočným sladkostiam“, odporúča Jaroslav Ostrožovič.
Tento rok si doprajte pohár Tokajského vína – vína, ktoré má svoj pôvod vo vinohradníckej oblasti, kde sa história stretávajú s budúcnosťou, a kde každá fľaša nesie príbeh lásky k vinohradom a tradíciám. Nezáleží na tom, či sa rozhodnete pre suché alebo sladké víno, Tokajské víno sa stane neoddeliteľnou súčasťou vašich Vianoc a prinesie do vašich domovov nielen kvalitný zážitok, ale aj nezabudnuteľné chvíle pohody a radosti.
Vianoce sú o tradíciách, rodine a kvalitných chvíľach a vďaka Tokajským vínom sú tieto momenty ešte výnimočnejšie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




