Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Beaujolais 2024 v predaji
Tretí štvrtok v novembri bol v roku 1985 stanovený ako dátum uvedenia mladých vín Beaujolais Nouveau na trh. Podľa francúzskych zákonov bude tento rok mladé víno oficiálne uvedené na trh 21.novembra 2024. Je to obľúbená, komerčná, francúzska tradícia určená pre tých, ktorí radi objavujú nový ročník vín s priateľmi alebo rodinou.
Teraz máte jedinečnú príležitosť objednať si mladé vína Albert Bichot Beaujolais Noveau a Domaine du Bois des Chenes Beaujolais-Villages Nouveau 2024.
Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2024
Aktuálna edícia "mladého božolé" od Bichota so šarmantným ovocným prejavom a ľahším telom. Hrozno pochádza z pôdy na báze žuly Monts du Beaujolais. Hrozno odrody Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou celých strapcov.
Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami. Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo a aromatické látky.
Domaine du Bois des Chęnes Beaujolais-Villages Nouveau 2024
Domaine du Bois des Chęnes spolupracuje viac ako 20 rokov s Albertom Bichotom. Nachádza sa v blízkosti St Etienne des Oulličres, v srdci oblasti Beaujolais Villages. Rodinné vinárstvo spravuje Daniel Roddon a jeho syn Romain.
Podľa tradície Beaujolais celé strapce hrozna podstúpili krátky čas macerácie pri kontrolovanej teplote pre získanie maximálnej ovocnej chuti. Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami. Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo a aromatické látky.
Ročník 2024
Pleseň, hubovité choroby a krupobitie spôsobili značné straty v Beaujolais. Predpokladá sa, ročná produkcia vín bude o 25 % nižšia v porovnaní s relatívne veľkou úrodou z minulého roka. 2022 a 2023 boli dva dobré ročníky na objem i kvalitu. Ročník 2024 bol veľmi komplikovaný, bol rokom s množstvom plesní a hubovitých chorôb v dôsledku dažďov. Daždivé počasie brzdilo kvitnutie. Po vlhkom počasí začalo byť poriadne horúco až koncom júna a začiatkom júla, čo v neskôr podporilo silný tlak múčnatky. Ročník 2024 bol náročný pre vinohradníkov a následne i pre vinárov.
Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. Beaujolais AOC je najväčšia apelácia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Víno sa vyrába predovšetkým z hrozna Gamay Noir.
Koľko stojí Beaujolais Nouveau?
Je zaujímavé, že kvôli rozdielom v časových pásmach je Japonsko často prvou krajinou, ktorá ochutná Beaujolais Nouveau. Vo Francúzsku sa Beaujolais Nouveau bežne predáva v supermarketoch za približne 10-15 EUR za fľašu. Ceny sa môžu zvýšiť na viac ako 30 EUR, ak si ich objednáte v reštaurácii.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



