Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Urobte si originálny punč
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.
História
Pôvodný nápoj na indickom subkontinente dostal názov paanch. Slovo punč môže byť prevzaté slovo z hindčiny पाँच (pāñch), čo znamená „päť“, keďže nápoj sa často vyrábal z piatich ingrediencií: alkohol, cukor, šťava z limetky alebo citróna, voda a korenie. Niektorí veria, že toto slovo pochádza z anglického puncheon, čo bol opis pre sudy určitej veľkosti používané na prepravu alkoholu na lodiach.
Termín punč bol prvýkrát zaznamenaný v anglických dokumentoch v roku 1632. V tom čase bola väčšina punčov typu wassail vyrábaných na báze vína alebo brandy. Ale okolo roku 1655 sa začal používať rum vyrábaný na Jamajke a objavil sa „moderný“ punč.
Alkoholický punč
Historicky sa väčšina skorých alkoholických punčov na báze liehu vyrábala buď s použitím araku alebo rumu. Bajan (barbadoský) rumový punč je jedným z najstarších. Na prípravu červeného punču budete potrebovať:
• 10 klinčekov
• 6 pásikov pomarančovej kôry
• 1 fľaša sladšieho červeného vína Nichta Classic Alibernet 2023
• kôra z 1 citróna
• 5 tyčiniek škorice
• 5 plátkov zázvoru
• 2 lyžice likéru s pomarančovou príchuťou Cointreau Cointreau Liqueur 40%
Postup - Do každého pásika pomaranča zatlačte klinčeky. Zmiešate v hrnci klinčekové pásiky pomaranča, kôru z citróna, škoricu a zázvor. Do hrnca pridajte fľašu vína, pomarančový likér a 375 ml vody. Na varnej doske priveďte do bodu varu. Varte 15 minút, nenechajte zovrieť, inak sa všetok alkohol odparí.
Základné pravidlá pre najlepší punč:
• Pre najlepší punč sa používa iba pár ingrediencií
• Punč je vždy taký dobrý ako víno, ktoré použijete pri jeho príprave
• Používajte iba čerstvé a plne zrelé ovocie
Na prípravu bieleho punču budete potrebovať:
• 1 fľašu bieleho vína Reya AREA Chardonnay 2023
• 1 cl vody
• med
• 5 klinčekov
• 3 tyčinky škorice
• 2 hviezdy anízu
• 1 pomaranč nakrájaný na tenké plátky
Postup
Zmiešajte všetky ingrediencie v hrnci na strednom ohni. Priveďte do varu (nevarte), potom odstráňte z tepla a prikryte 20 minút. Podávajte v mierne nahriatych, žiaruvzdorných pohároch.
Horúci rumový punč
Ingrediencie
• 40 ml rumu Rum 327
• 40 ml cognacu V.S. ABK6 Cognac ABECASSIS VS GC 40%
• 10 ml fino sherry Romate Fino
• 30 ml citrónovej šťavy
• tyčinka škorice
Postup
Pridajte všetky ingrediencie okrem škorice do malého zohriateho džbánu a dolejte veľmi horúcou vodou podľa chuti. Nalejte do teplých sklenených pohárov a pred popíjaním nechajte svojich hostí zamiešať ich škoricovou tyčinkou.
Horúci punč s whisky
Kombinácia whisky, medu, citrónu, škorice a klinčekov je naozaj skvelá pre zimný večer.
Ingrediencie
• 50 ml škótskej whisky Ballantine's Finest Scotch whisky 40%
• 3 ČL medu
• 1 tyčinka škorice
• 1 citrón, z polovice odšťavený a z polovice nakrájaný na plátky
• 2 klinčeky
Postup
Šľahajte škótsku whisky s medom a rozdeľte do 2 žiaruvzdorných pohárov. Do každého pridajte polovicu škorice a potom dolejte 200 ml vriacej vody. Do každého pridajte kvapku citrónovej šťavy. Každý dokončite plátkom citróna s klinčekom a podávajte.
Pod pojmom punč sa rozumie široký sortiment nápojov, nealkoholických aj alkoholických, spravidla obsahujúcich ovocie alebo ovocné šťavy. Nápoj priniesli z indického subkontinentu do Anglicka zamestnanci východoindickej spoločnosti koncom 17. storočia. Punč sa zvyčajne podáva na večierkoch vo veľkých širokých misách, známych ako punčové misy.
Nealkoholická verzia punču
Nealkoholické punče, ktoré sa podávajú najmä deťom, ako aj dospelým, ktorí nepijú alkohol, zvyčajne zahŕňajú zmes ovocnej šťavy, vody a sladidla, ako je cukor alebo med. Často sa pridáva citrónovo-limetková sóda alebo iné sýtené limonády s ovocnou príchuťou. Často tiež obsahuje plátky alebo kúsky skutočného ovocia, ako sú pomaranče a ananás
Jablkový punč s klementínkou a klinčekmi
Ingrediencie
• 200 ml jablkovej šťavy
• 1 tyčinka škorice
• 1 ČL celého nového korenia
• 2 celé klinčeky
• malý prúžok čerstvého zázvoru
• 1 klementínka
• 100 g kryštálového cukru
Postup
Zahrejte jablkovú šťavu s celým korením, zázvorom, kôrou z klementínky a cukrom. Priveďte do varu, potom varte 10 minút. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť, potom preceďte do pohárov.
Nealko vianočný punč z granátového jablka a rozmarínu
Ingrediencie
• 1 liter šťavy z granátového jablka
• malý zväzok rozmarínu
• 1 bobkový list
• 4 celé klinčeky
• 1 tyčinka škorice
• 60 g jemného cukru
• 1 pomaranč, nastrúhaná kôra
• 150 ml nealkoholického ginu
• 2 ČL červeného vínneho octu
• 1 granátové jablko
Postup
Šťavu z granátových jabĺk, polovicu rozmarínu, bobkový list, klinčeky, škoricu, cukor a pomarančovú kôru dajte na panvicu a na miernom ohni priveďte do varu. Po naparení odstavíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 2 hodiny, prípadne až 24 hodín. Preceďte šťavu z granátového jablka do misky na punč a pridajte nealkoholický gin, ocot a semená granátového jablka a zvyšné vetvičky rozmarínu. Tesne pred podávaním zohrejte.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






