Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Certifikované vinohrady v Rakúsku dosahujú rekordný počet hektárov
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Na medzinárodnej úrovni vedie Rakúsko aj v ekologickom vinohradníctve, kde 25 % vinohradníckej plochy v krajine je certifikovaných ako ekologické. Vinice s certifikáciou „Sustainable Austria – Udržateľné Rakúsko“ má 655 vinárstiev hospodáriacich na 11 925 hektárov, čo zodpovedá viac ako štvrtine (27 %) celkovej plochy viniča v krajine. Od roku 2019 sa toto číslo viac ako zdvojnásobilo, pričom počet vinárstiev je takmer trojnásobne vyšší. V rakúskom vinohradníckom priemysle sú bežné aj iné environmentálne certifikačné programy. Napríklad 25 % vinohradníckej plochy je certifikovaných ako ekologických, vďaka čomu je Rakúsko v tomto smere svetovým lídrom. Viac ako 1 z 10 ekologických vinohradov je tiež v režime biodynamic. Tieto čísla svedčia o dôležitosti environmentálne uvedomelého vinohradníctva v Rakúsku.
„Certifikácia ‚Udržateľné Rakúsko‘ je uznávanou značkou udržateľnosti na svetovej vinohradníckej scéne. Zohráva významnú úlohu v tom, že rakúske víno je vnímané ako obzvlášť šetrné k životnému prostrediu,“ vysvetľuje Chris Yorke, generálny riaditeľ Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine). „Nie je to len životné prostredie, ktoré z toho profituje. Certifikácia ohľaduplná k životnému prostrediu je kľúčovým predajným argumentom pre mnohé trhy vrátane Škandinávie, Kanady a USA. Niektoré naše vinárstva sú dokonca držiteľmi viacerých certifikácií, napr. „Udržateľné Rakúsko“ a „organic a biodynamic“.
Neustále zlepšovanie
„Udržateľné Rakúsko“ bolo spustené v roku 2015 po tom, čo ho niekoľko rokov vyvíjal rakúsky zväz vinohradníkov (Österreichischer Weinbauverband) v spolupráci so skupinou vedcov. Počas procesu certifikácie sa posudzuje približne 380 opatrení realizovaných vinárstvom z hľadiska ich udržateľnosti.
Vyhodnotenie údajov v spolupráci so 655 vinárstvami poskytuje jasné, kvantifikovateľné výsledky. 77 % vinohradníckej plochy certifikovanej „Udržateľné Rakúsko“ sa pestuje bez použitia insekticídov. Okrem toho je glyfosát zakázaný vo všetkých vinohradoch, z ktorých 83 % sa pestuje bez akýchkoľvek iných herbicídov. Dve tretiny všetkých výrobcov vlastnia pivnice alebo budovy klasifikované v kategórii ako A, A+ a A++ z hľadiska energetickej efektívnosti. 23 vinárstiev je úplne sebestačných z hľadiska spotreby energie.
Certifikačný proces povzbudzuje vinárstva nielen k tomu, aby pracovali environmentálne uvedomelým spôsobom, ale aby svoje postupy neustále zlepšovali. Za posledných päť rokov zaznamenalo prijímanie niektorých opatrení výrazný nárast. Napríklad 83 % vinohradov je dnes bez herbicídov (nárast zo 70 % v roku 2019). Viac ako tri štvrtiny všetkých vinárstiev (77 %) využíva obnoviteľné zdroje energie, napr. fotovoltaika, biomasa a zelená elektrina (v porovnaní s 56 % v roku 2019).
Proces certifikácie zahŕňa posúdenie všetkých výrobných opatrení vinárstva v priebehu roka, vrátane práce vykonávanej vo vinohrade, procesu výroby vína a sociálnych aspektov, ako je rozvoj zamestnancov. To sa rovná približne 380 opatreniam v deviatich rôznych kategóriách udržateľnosti: kvalita, sociálne faktory, ekonomické faktory, klíma, suroviny, energia, pôda, biodiverzita a voda. Všetky opatrenia týkajúce sa konkrétneho vinárstva sú zaznamenané vo vedecky vyvinutom nástroji, kde sa vyhodnocujú na stupnici od -10 do +10.
Program potom určí celkové skóre pre každú z deviatich kategórií udržateľnosti, pričom každú z nich ohodnotí pomocou systému semaforov zelenej, žltej a červenej. Na získanie certifikácie musí mať vinárstvo zelené skóre aspoň v siedmich kategóriách trvalej udržateľnosti s maximálne dvoma žltými bodmi. Opatrenia, ktoré majú obzvlášť silný pozitívny alebo negatívny vplyv na príslušnú kategóriu trvalej udržateľnosti, sú podrobne uvedené v oficiálnom dokumente o transparentnosti.
Ak vinárstvo splní kritériá, bude certifikované nezávislým externým kontrolným orgánom (LACON alebo AgroVet/Austria Bio Garantie – Landwirtschaft GmbH). Vinárstvo dostáva aj konkrétne odporúčania, ako sa môže v budúcnosti stať ešte udržateľnejším.
TIPY na víno:
Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Federspiel Frauenweingärten BIO 2023
Zillinger IN HAIDEN Traminer BIO 2011
Zillinger RADIKAL Grüner Veltliner BIO 2015
Zillinger RADIKAL Grüner Veltliner BIO 2021
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







