Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Valentínske koktaily s Cote des Roses
Láska sa dá oslavovať každý deň. Avšak 14. február je skvelou príležitosťou prekvapiť svoju lásku valentínskym koktailom. Vína Cote des Roses majú nielen nádherný dizajn fľaše v tvare ruže, ale i chuťovo zaujímavý obsah. Prinášame vám niekoľko koktailov pripravených na báze vín Cote des Roses, ktoré si môžete pripraviť aj u vás doma počas Valentínskeho večera. Prekvapte svoju lásku hneď dvakrát.
Zmes vášne
Ingrediencie
• 4 cl Cote des Roses Chardonnay
• 1 cl sirupu mMMm - Vlčie sirupy Passion fruit - Mandarinka
• 6 cl brusnicovej šťavy
• 4 cl passion fruit šťavy
• 2 cl ginu Ginjoy
• ľad
Postup
V chladenom šejkri zmiešajte sirup s brusnicovou a passion fruit šťavou. Pridajte gin a poriadne premiešajte. Prelejte do kalicha na biele víno a doplňte vínom.
Pikantná záležitosť
Ingrediencie
• 1 cl Cote des Roses Pinot Noir
• 2 cl citrónovej šťavy
• 4 cl whisky Black Velvet Reserve 8YO 40%
• 2 cl sirupu mMMm - Vlčie sirupy Malina – Tymian
• chilli paprička na ozdobu
Postup
V chladenom šejkri zmiešajte citrónovú šťavu so sirupom a whisky. Prelejte do pohára pre whisky a dolejte vínom. Na ozdobu môžete použiť chilli papričku.
Sexy koktail
Ingrediencie
• 3 cl Cote des Roses Rosé
• 2 cl vaječných bielkov
• 2 cl creme de cassis
Postup
Na dno kalicha nalejte creme de cassis. V šejkri pretrepte vaječné bielka s ružovým vínom do penista a nalejte do kalicha s likérom.
Zlatá láska
Ingrediencie
• 2 cl Cote des Roses Chardonnay
• 3 cl Casoni Vermouth aceto balsamico di Modena IGP 18%
• 4 cl Cointreau Liqueur 40%
• 3 cl citrónovej šťavy
• zlaté vločky na ozdobu
Postup
Všetky prísady nalejte do vychladeného šejkra a premiešajte. Obsah potom prelejte do kalicha pre biele víno a ozdobte zlatými vločkami.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






