Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Valentínske koktaily
Je čas podeliť sa o lásku! Valentín – deň zamilovaných, je deň, kedy sa slovo láska a milujem ťa skloňuje viac ako inokedy. Popularita tohto sviatku sa zvyšuje. Valentín je spojení s obdarovaním niekoho, na kom nám záleží a koho máte radi. Pripravte pre svoju milovanú osobu romantický koktail. Tieto valentínske koktaily sú jednoduché, vďaka čomu sú skvelým doplnkom romantického rande.
Sex on the beach
„Sex on the beach“ je moderný klasický kokteil, ktorý vo vás vyvolá túžbu po teplejších dňoch na pláži s jeho ovocným a osviežujúcim charakterom. Koktail vynašiel v 80. rokoch Ted Pizio, barman na Floride. Kokteil pomenoval podľa 2 dôvodov, o ktorých veril, že hnali turistov navštíviť Floridu na jarné prázdniny – „sex“ a „pláž“.
Ingrediencie
• 40 ml Absolut vodka 40%
• 20 ml broskyňového likéru Alamea Liqueur Brandy & Peach 34 %
• 40 ml brusnicového džúsu
• 60 ml pomarančového džúsu
• 1 plátok pomaranča a 1 koktailová čerešňa
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte kokteilový šejker 4-6 kockami ľadu a pridajte vodku, broskyňový likér a brusnicový džús. Dôrazne pretrepte. Koktail prelejte cez barové sitko a dolejte pomarančovým džúsom. Ozdobte a vychutnajte si.
Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato je najromantickejší kokteil, aký môžete pripraviť. Horko sladký aperitív vznikol v Milane, slávnom talianskom bare Basso. Vytvoril ho barman a majiteľ Mirko Stochetto. Zákazník si objednal Negroni, a keď si Stochetto uvedomil, že namiesto ginu schmatol fľašu Prosecca, nevrátil ju do zadného baru. „Napadlo ho, že tá kombinácia dáva nejaký zmysel,“ spomína mladší Stochetto.
Ingrediencie
• 30 ml Campari
• 30 ml sladkého vermútu
• 30 ml Reya Prosecco
• pomarančová kôra
Príprava
Pridajte Campari a sladký vermút do koktailového šejkera naplneného ľadom a miešajte, kým dobre nevychladne. Preceďte do pohára s ľadom. Dolejte Proseccom. Ozdobte pomarančovou kôrou.
Love Potion #9
Tento kokteil je nápojom lásky. Šťava z granátového jablka dodáva koktailu žiadaný červený odtieň. Granátové jablko je známe ako symbol Afrodity, gréckej bohyne lásky a krásy. To, čo robí tento kokteil hodným Valentína, je to, že je ozdobený lupeňmi ruží.
Ingrediencie:
• 60 ml ginu Pink 47 London dry 47%
• 30 ml šťavy z granátového jablka
• 15 ml limetkovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu
• semená granátového jablka (na ozdobu)
Príprava
Naplňte kokteilový šejker kockami ľadu. Nalejte gin, šťavu z granátového jablka, limetkovú šťavu a jednoduchý sirup. Dôkladne pretrepte, kým sa dobre nepremieša a nevychladne. Zmes precedíme do vychladeného pohára na martini. Povrch posypte zrniečkami granátového jablka. Podávajte a nechajte pôsobiť kúzlo.
Dulcinea
Dulcinea je sladký ružový kokteil vyrobený z rumu Don Q, ananásového, pomarančového a grapefruitového džúsu, kokosového mlieka a grenadíny. Stane sa vašim príjemným spoločníkom romantického večera vo dvojici.
Ingrediencie
• 60 ml Don Q Cristal rum
• 60 ml ananásového džúsu
• 30 ml pomarančového džúsu
• 30 ml grapefruitového džúsu
• 60 ml koksového mlieka
• 30 ml grenadíny
• 1 plátok pomaranča na ozdobu
Príprava
Zmiešajte všetky ingrediencie v koktailovom šejkeri s ľadom. Preceďte cez sitko do pohára a ozdobte plátkom pomaranča.
Love Martini
Láska na prvý dúšok. Spojenie rumu, marhuľového destilátu, brusnicovej šťavy a čerstvých jahôd. Nielenže uchváti svojou sladkou chuťou a očarujúcim vzhľadom, ale do každého dúšku vleje aj hlboký zmysel pre romantiku.
Ingrediencie
• 25 ml rumu Malteco Reserva Aňejo Suave 10YO 40 %
• 25 ml Marhuľovica Exclusive alk. 52% Fine Destillery
• 75 ml brusnicového džúsu
• 2 čerstvé jahody
Príprava
Rum, marhuľový destilát a brusnicový džús spolu jemne premiešajte v koktailovom šejkeri spolu s ľadom. Ak chcete urobiť jahodové srdce, vyrežte malé "v", aby ste odstránili stopku jahody. Potom nakrájajte na plátky. Preceďte cez sitko do pohára na Martini a ozdobte jahodovým srdiečkom.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







