Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Umenie nalievať víno
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
Červené víno
Červené vína vyžadujú úroveň množstva, ktoré im umožňuje prevzdušniť a rozvinúť sa. Pri nalievaní červeného vína sa snažte nalievať tak, kým kalich nebude plný zhruba do jednej tretiny. To umožňuje vínu reagovať s kyslíkom, čo umožňuje rozvinúť jeho buket a naplno odhaliť jeho nuansy. Ponechanie dostatočného priestoru v kalichu vám tiež umožňuje jemne víriť víno, čím podporuje ďalšie prevzdušňovanie a uvoľňujú sa ďalšie arómy.
Čím je telo vína plnšie, tým viac profituje z prevzdušnenia, ktoré umožňuje rozvinúť sa a triesloviny sa zjemnia. S ohľadom na to môže byť pre plné červené víno, ako Syrah alebo Cabernet Sauvignon, prospešné naliať vína menej, ako je všeobecné odporúčanie do 1/3 obsahu kalicha. Podobne, ak skúšate ľahké červené vína, ako Beaujolais alebo Pinot Noir, naplňte kalich o niečo viac ako do jednej tretiny, pretože tieto vína majú prirodzene jemnejšie triesloviny a jemnejšiu vôňu i chuť.
TIP: Riedel Vinum Pohár Syrah 6416/30 - balenie obsahuje 2 poháre, Riedel Restaurant pohár Sommeliers Bordeaux Grand Cru 0300/00, Riedel Restaurant pohár Sommeliers Burgundy Grand Cru 0300/16
Biele víno
Biele víno je často ľahšie a jemnejšie ako červené. Pri bielom víne odporúčame naplniť kalich do polovice. Viac vína v kalichu pomáha zachovať teplotu vína, pretože chceme, aby biele víno zostalo chladné. Menšie množstvo exponovanej plochy v porovnaní s červeným vínom tiež znižuje oxidáciu, vďaka čomu si víno zachová svoju živosť a sviežosť počas celého pôžitku.
Podobne ako pri červenom víne, možno budete chcieť naliať viac, ako je odporúčané množstvo pre ľahké, svieže biele vína ako Pinot Grigio alebo Sauvignon Blanc. Naopak, biele víno s plnším telom, ako Chardonnay, bude vyžadovať prevzdušnenie, ktoré mu umožní rozvinúť a prejaviť sa.
TIP: Riedel Vinum Pohár Oaked Montrachet /Chardonnay 6416/97 - balenie obsahuje 2 poháre
Šumivé vína
V prípade šumivého vína ide o maximalizáciu chuti pri zachovaní bubliniek. Odporúčame naplniť kalich na šumivé víno do polovice až dvoch tretín. Vďaka tomu získate ideálnu rovnováhu medzi pravidelným perlením a teplotou. Ak používate jeden z typických kalichov Champagne RIEDEL, sú tvarované tak, aby umožnili komplexným vrstvám vína rásť a zintenzívňovať sa. Majú tiež veľký priemer okraja, ktorý umožňuje uvoľnenie vône vína spôsobom, ktorý sa nedá dosiahnuť pri úzkych flautách.
TIP: Pri vychutnávaní šumivého vína je dôležité vyhnúť sa preplneniu kalicha, pretože nadmerné nalievanie môže viesť k strate bubliniek a zníženiu zmyslového potešenia, ktoré šumivé víno ponúka.
Pohár: Riedel Vinum Pohár Prestige Cuvée 6416/48 - balenie obsahuje 2 poháre
Dekantéry
Dekentér najlepšie pomôže vínu pokračovať v procese prevzdušňovania a rozvinúť jeho chuť, ak je plný asi do jednej tretiny.
Ak dekantujete mladé víno, ktoré si vyžaduje viac prevzdušniť, odporúčame vám ho rýchlo a intenzívne naliať do karafy. Na druhej strane vám odporúčame, aby ste staršie vína nalievali pomaly a kontrolovane, tým pomôžete oddeliť nahromadený sediment.
Dekantéry: Riedel Decanter Apple NY 1460/13, Riedel Decanter karafa na víno Twenty Twelve 2012/88
Ovládaním umenia nalievania vína môžeme pozdvihnúť zážitky z degustácie vína a vychutnávať si každý dúšok s potešením. Na zdravie umeniu nalievania vína.
Ďalšie tipy pri nalievanie vína
• Pred otvorením fľaše sa uistite, že víno má správnu teplotu. Príliš často podávame červené víno príliš teplé a biele príliš studené.
• Nalievanie vína robte pomaly a kontrolovane. Ak budete pozorní a neponáhľate sa, môžete víno naliať presnejšie a zároveň znížiť riziko rozliatia.
• Keď si nalejete víno na požadovanú úroveň, mierne pootočenie fľaše pri jej zdvíhaní môže pomôcť zachytiť akékoľvek nechcené kvapky kvapkajúce na stôl.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






