Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Rodinné vinárstvo Špalek získalo titul Vinařství roku 2024
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Tentoraz to však bola úplne iná disciplína. A to preto, že sa neskutočne zdvihla úroveň vinárstiev a je oveľa vyššia konkurencia, ale tiež preto, že systém hodnotenia jednotlivých vinárstiev sa veľmi zdokonalil a tým pádom sprísnil.
Marek Špalek: „Tím nechcem povedať, že sme vtedy komisiu „opili rohlíkem“, ale teraz to bolo fakt oveľa ťažšie…O to viac si tohto úspechu vážime!“
Celkové hodnotenie vinárstva
Vinári si ocenenie Vinařství roku vážia predovšetkým preto, že je to jediná vinárka súťaž, kde nejde len o kvalitu samotného vína (i keď o tu ide samozrejme tiež), ale o úroveň, hodnotu a kvalitu vinárstva ako celku. Hodnotí sa kvalita vinohradov, úroveň hospodárenia v pivnici, ponúkané služby, čistota firmy, webové stránky, e-shop, aktivita na sociálnych sieťach, gastronómia vo vinárstve, marketing ako celok, správanie k zákazníkom, pri rodinnom vinárstve ochota a schopnosť zapojiť mladšiu generáciu, architektúra vinárstva a jeho filozofia ako celku. A keď vinár v týchto všetkých aspektoch uspeje natoľko, že vynikne nad ostatnými, tak je to tá najväčšia pochvala pre jeho úsilie, akú si vie predstaviť. „Je to prostě „pecka“ být Vinařstvím roku!!! :) “ – Marek Špalek.
Čo sa týka systému hodnotenia, má niekoľko kôl. Najprv vás musí niekto nominovať, nemôžete sa prihlásiť sám. Vinárstvo Špalek nominoval spolek VOC Znojmo, v ktorom je jedným zo zakladajúcich členov. V kategórii „malé vinařství“ bolo nominovaných celkom 9 vinárstiev.
Odborná porota
Všetky tieto vinárstva navštívila Porota Junior, ktorá bola zložená z piatich študentov a doktorandov Zahradnické fakulty MZLU v Lednici na Moravě. Tí v každom vinárstve vyplnili obsiahly dotazník a natočili vinice a vinárstvo na mobilní telefón. A odviezli si po troch vzorkách vína z každého vinárstva.
Následne zasadla Porota Senior, zložená z deviatich odborníkov v obore, ktorí spolu s Porotou Junior na slepo zdegustovala všetky vína (a ohodnotila) a potom vybrala finálovú trojicu. V porote boli traja odborníci pre vinohrady, traja pre pivnicu a vína a traja pre marketing.
Napríklad Honza Stávek z Víno J. Stávek, Eliška Becková z Vinařství Volařík, Roman Slouk z Vinařství Sonberk nebo Jakub Smrčka z Vinařství Thaya.
Finálovú trojicu vinárstiev potom navštívila sedem členná komisia zložená: Klára Kollárová (národná sommeliérka ČR, víno), Libor Nazarčuk (trojnásobný mistr ČR v sommeliérství, víno), Vilém Kraus nejml. (vinice), Vlado Mrva (víno, marketing), Dan Syrový (PR, marketing), Mojmír Baroň (vinice, pivnica, víno) – vedúci Katedry vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, Ondřej Pleštil (architektúra).
Na každé vinárstvo mali 70 minút, ktoré striktne dodržali. Okrem prehliadky vinohradov a pivnice ochutnali 6 vín, pričom 5 vín vybral vinár sám a na šieste si ukázala komisia sama.
Krištáľová trofej
Tento rok dostali víťazi úplne novú trofej, ktorú nechal Svaz vinařů ČR vyrobiť v Preciose v Jablonci nad Nisou, do ktorej spadá tiež spoločnosť Vinolok, ktorá je hlavným sponzorom súťaže Vinařství roku. Trofej je z ťažkého kusu zeleného skla, v ktorom je zo zadnej strany otlačený kmienok révy. Trofej je prenádherná. Designérka trofeje je MgA. Stanislava Procházková, materiál je český krištáľ.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







