Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Veľkonočné novinky od slovenských vinárov
Vyspovedali sme našich vinárov aké novinky prinášajú a aké sú ich tipy na veľkonočné sviatky. Začítajte sa do jarných odporúčaní vinárov Nichta, Mrva a Stanko, Karpatská Perla, Fundus Regius a Papillon a pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými slovenskými vínami.
AKCIA - Slovenské vína až -35% do 21. 4. 2025.
Vinárstvo Nichta: Jakub Nichta
"K sviatkom Veľkej noci chystáme v našom vinárstve ďalšie nové vína z ročníka 2024. Pozornosť by som rád upriamil na suchú Peseckú leánku Močiarno. Tradične je to prvé mladé víno z produktového radu Terroir, ktoré dávame na trh.
Ročník 2024 mimoriadne prial čajkovskej Leánke a vyzdvihol jej citrusovo-muškátovú aromatiku a príjemnú šťavnatú chuť. Bonusom je nízky obsah alkoholu (11,5% obj) a aj histamínu (pod 0,25 mg/l).
Naša “terroirna” Pesecká je tradične na kosť suchá, veď má iba 1,7 g/l zvyškového cukru a pre nás vo vinárstve je to ukážka nášho vulkanického regiónu Tekov ukrytá vo fľaši."
Ročník 2024 bude čoskoro skladom. Na eshope nájdete Nichta Terroir Pesecká Leánka Močiarno 2023
Mrva & Stanko: Vladimír Mrva
"Naše vinárstvo ešte pred Veľkou nocou uvedie do predaja 6 nových vín ročníka 2024. Skôr, ako Vám odporučím niektoré z nich, by som chcel zdôrazniť, že ročník 2024 bol výnimočný. Bol to rok plný rekordov a klimatických anomálií, čo sa nepochybne odrazilo aj na charaktere vín. Tento ročník bol teplotne extrémny, čo prinieslo nové a zaujímavé prejavy, ako v arómach, tak v chutiach rôznych odrôd viniča, a teda zároveň i vína.
Ak mám vyzdvihnúť niektoré vína, ktoré budeme ponúkať, určite spomeniem odrodu Noria. Tento slovenský novošľachtenec vznikol krížením odrôd Ezerjó x Tramín červený. Je to víno, ktoré sa po dlhom období objavuje v našom portfóliu a prináša osviežujúcu ovocnú chuť s jemnými herbálnymi tónmi.
Môžete v ňom zaznamenať náznaky medovky, ktoré prechádzajú do citrusových a grepových akcentov. Typickým charakterom tohto vína je jemný prejav po ružovom tramínovom oleji. Určite ide o veľmi zaujímavé víno, ktoré si zaslúži vašu pozornosť."
Víno bude čoskoro skladom
Karpatská Perla: Peter Likavec
"Rizling rýnsky 2023, vinohrad Suchý vrch, BIO, vajce je víno, s ktorým Karpatská Perla prichádza tematicky na trh počas Veľkej Noci.
Víno fermentovalo v nerezových nádobách. Po dokvasení bolo prečerpané. Zrenie spolu s kvasničnými kalmi prebiehalo v betónových nádobách v tvare vajca po dobu 12 mesiacov. Rizling z vajca má bohatšiu, mimoriadne sviežu chuť s dominantným medovo-botrytickým vnemom.
Celkovo je zaujímavejší a harmonickejší ako Rizling rýnsky 2023 BIO Suchý Vrch. Pokiaľ nám to príroda dovolí, radi by sme do budúcna naše rizlingy formovali do tohto štýlu."
Víno skladom: Rizling rýnsky 2023, vinohrad Suchý vrch, BIO, vajce
Fundus Regius: Veronika Regendová
"My vo Fundus Regius sa tešíme z prichádzajúcej jari a z novej energie. Novo rozkvitnuté trnky, kvietky blyskáču a pučiace žihľavy navodzujú pocit radosti a sviežosti. Tieto florálne vône a ľahkosť môžete nájsť aj v nových vínach Rizling rýnsky 21 a Cabernet Sauvignon rosé 22.
Sú odrazom nedotknutej čistej prírody z Jacikovej vinice. Aj takto môže vyzerať jarný detox. A ak ste priaznivcom plnších vín, odporúčame náš nový Cabernet Sauvignon 2018."
Víno skladom: Fundus Regius Rizling rýnsky 2021, Fundus Regius Cabernet Sauvignon rose 2022
Papillon – Víno od Francúza: David Papillon
"Momentálne pracujeme vo vinohradoch. Naše vinohrady majú teraz spolu rozlohu 3,7 ha. Obhospodarujeme ich od začiatku v BIO režime s pomocou biodynamických princípov. Pôda je tu vulkanická – vukanický piesok a kamene. Vinohrady sú v kopcoch a ich obhospodarovanie je síce náročné, ale pre vinič výborné.
Karbonix BIO 2023 je mladé, svieže víno, vyrobené karbonickou maceráciou z odrody Pinot Noir. Nájdete v ňom košík plný drobného ovocia od ríbezlí, cez jahody, maliny až po čučoriedky. Víno je ľahké, ale s plnou chuťou. Vyskúšajte k veľkonočnému pečenému jahniatku s hubovou plnkou.
Druhým vínom je Rizling rýnsky BIO 2019. Víno ktoré zrelo 3 roky v dubových sudoch v tufovej pivnici a následne 2 roky vo fľašiach v tej istej pivnici. V skratke to je jedna báseň."
Víno skladom: Papillon Víno od Francúza Karbonix Pinot Noir, BIO 2023, Papillon Víno od Francúza Rizling Rýnsky, BIO 2019
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







