Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Prosecco Spumante a Frizzante: Aký je medzi nimi rozdiel?
Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.
Prosecco: Kráľ talianskych šumivých vín
Prosecco je známe intenzívnym perlením, príjemnou ovocnou vôňou a sviežou chuťou. Jeho domovom je severotaliansky región Veneto a Friuli Venezia Giulia. Vyrába sa prevažne z odrody Glera.
Proces fermentácie prebieha metódou Charmat, to znamená, sekundárna fermentácia prebieha v nerezových tankoch.
Do tankov sa prečerpajú vína a pridá sa tirážny likér. Ide o zmes kvasiniek, cukru a vína. Kvasinky konzumujú cukor, prebieha druhotné kvasenie a uvoľňuje sa CO2, ktorý spôsobuje tlak v tanku. Pretože tlak nemá kam ísť, víno sýti oxidom uhličitým.
Prosecco má dve kategórie:
• Prosecco Spumante – šumivé víno
• Prosecco Frizzante – perlivé víno
Frizzante alebo DOC?
Prosecco s označením Frizzante má nižší atmosférický tlak pod 2,5 barov a často stojí menej ako Prosecco Spumante, ktoré má od 3,5 do 5 barov atmosféry a tvorí 94% celkovej produkcie Prosecca. Prosecco Spumante sa môže podávať ako aperitív a k lokálnym talianskym pokrmom. Prosecco Frizzante je určené pre každodenné pitie.
Prosecco s označením DOC tvorí najväčšiu časť produkcie. Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG je šumivé talianske víno vyrobené výlučne v kopcoch medzi Conegliano a Valdobbiadene z odrody Glera.
Tipy na Prosecco:
• Prosecco Spumante DOC: Serena 1881 Prosecco DOC Treviso Extra Dry
• Prosecco Spumante DOCG: Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
• Prosecco Frizzante: Reya Prosecco Frizzante semi seco
Frizzante pre každú príležitosť
Prosecco Frizzante je perlivé talianske víno s nižším tlakom, do 2,5 baru atmosféry, čo znamená jemnejšie perlenie. Oproti Proseccu Spumante, Prosecco Frizzante vytvára len malé penenie pri nalievaní a je vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejšie bublinky, ktoré rýchlejšie odchádzajú.
Aký je teda hlavný rozdiel?
1. Atmosferický tlak – Prosecco Spumante má atmosferický tlak viac ako 3,5 barov , Prosecco Frizzante do 2,5 baru atmosféry.
2. Intenzita perlenia – Prosecco Spumante má intenzívnejšie perlenie, Prosecco Frizzante sa vyznačuje menej intenzívnym perlením.
3. Spôsob uzavretia fľaše – Prosecco Spumante je uzatvorené korkovou zátkou s agrafou. Prosecco Frizzante má často len šróbovací uzáver alebo korkovú zátku prichytenú špagátom.
Slovenské Frizzante
Slovenské vína s označením Frizzante sú veľmi populárne, avšak vznikajú iným spôsobom ako tie talianske. Do hotového vína sa pred fľašovaním pridá malé množstvo oxidu uhličitého a vznikne perlivé víno, respektíve sýtené víno. Množstvo oxidu uhličitého neovplyvňuje chuť vína. Môže však ovplyvniť vnímanie chute. Frizzante sa vyznačuje sviežim a ovocný štýlom, je odlišný od klasických slovenských sektov vyrobených tradičnou metódou.
Frizzante sa vyrába prevažne z bielych aromatických odrôd, cieľom je zachovať si primárne, ovocné vlastnosti. Na Slovensku sa najčastejšie používajú odrody ako Muškát moravský, Müller Thurgau, Sauvignon, Pálava, Iršai Oliver, Pesecká Leánka. Z modrých odrôd Svätovavrinecké, Frankovka modrá alebo Pinot Noir. Dokonca na našom trhu sa objavujú aj ovocné vína s označením Frizzante.
Tipy na slovenské Frizzante: Karpatská Perla Pearl Pinot Noir Frizzante, Juraj Zápražný Pesecká Leánka Frizzante, Frtus Winery Frizzante
Ktoré si vybrať?
Ak hľadáte talianske šumivé víno na slávnostné príležitosti alebo partnera k morským plodom, Prosecco Spumante bude tou pravou voľbou. Naopak, ak preferujete ľahký aperitív pre neformálne stretnutia, Frizzante je skvelou alternatívou.
Nech už si vyberiete Prosecco Spumante alebo Prosecco Frizzante, obe šumivé talianske vína ponúkajú chuťový zážitok a dokonalé osvieženie. Ktoré z nich si doprajete najbližšie?
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





