Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
5 ikonických novozélandských jedál a ich párovanie s vínom Villa Maria
Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.
1. Fish & Chips s panko strúhankou
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Sauvignon Blanc
Jedno z najikonickejších novozélandských jedál – fish & chips – dostáva moderný nádych vďaka panko strúhanke s bylinkami. Rybie filé (najlepšie treska, hoki alebo iná biela ryba) sa obalí v múke, vajíčku a bylinkovej strúhanke panko a vypráža sa do zlatista. Hranolky môžete pripraviť klasicky vo fritéze alebo v rúre na spôsob „oven chips“ s kvapkou olivového oleja.
Výsledkom je chrumkavé a svieže jedlo, ktoré sa krásne spája s vínom s citrusovými tónmi a typickou kyselinkou Sauvignon Blanc z Marlborough. Víno jedlu dodá ľahkosť a sviežosť, ktoré vyvážia jemnú mastnotu ryby.
2. Pečené jahňacie na nedeľu
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Pinot Noir
Jahňacie mäso je pýchou novozélandských pastvín. Najčastejšie sa pripravuje rack of lamb – jahňacie kotlety vcelku, ktoré sa krátko opečú na panvici a potom pečú v rúre. Pred pečením ich môžete obaliť v zmesi byliniek, cesnaku a strúhanky, čo dodá jemnému mäsu chrumkavý povrch. Mäso sa podáva ružové, aby zostalo šťavnaté a krehké.
K takto pripravenému jedlu sa dokonale hodí Pinot Noir s jemnými tanínmi, chuťou červeného bobuľového ovocia a typickými bylinnými tónmi, ktoré akoby kopírovali príchuť čerstvých byliniek na mäse. Nedeľný obed, ktorý je elegantný a pritom jednoduchý.
3. Mini pavlovove tortičky s krémom z marakuje
Odporúčané víno: Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc
Pavlova torta je dezert, ktorý má Nový Zéland a Austrália v srdci – bielková torta s chrumkavým povrchom a mäkkým, penovým stredom. V mini verzii sa pripravujú menšie porcie, ktoré sú ideálne na servírovanie na oslavy či sviatky. Bielky sa vyšľahajú s cukrom do tuhého snehu, pridá sa trochu octu a kukuričného škrobu, aby sa vytvorila správna štruktúra. Po upečení sa korpusy ozdobia krémom z marakuje (pasírovaná dužina s maslom, cukrom a žĺtkami) a čerstvým ovocím.
Tento ľahký dezert si žiada svieže víno, ktoré odráža chuť tropického ovocia. Sauvignon Blanc z údolia Wairau je plný aróm marakuje, citrusov a kvetov – spojenie, ktoré je doslova oslavou leta na tanieri aj v pohári.
4. Mušľové placky s citrónovým aioli
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Riesling
Morské plody sú pre Nový Zéland typické a mušle patria medzi obľúbené suroviny. Mušľové fritters sa pripravujú tak, že nasekané mušle sa zmiešajú s vajíčkami, múkou, bylinkami a trochou mlieka, aby vzniklo husté cesto. To sa lyžicou dávkuje na rozpálenú panvicu a opečie do zlatistej farby. Podávajú sa s domácim aioli, ochuteným citrónovou šťavou, ktoré dodá sviežosť a krémovosť.
Jemná mineralita a citrusová sviežosť Rieslingu z Marlborough podporia jemnú chuť mušlí a zároveň osviežia celé jedlo. Je to neformálne, letné jedlo, ktoré vám pripomenie vôňu mora.
5. Grilovaný steak s chimichurri omáčkou
Odporúčané víno: Villa Maria Cabernet Merlot
Keď sa rozvonia gril, steak je jasnou voľbou. Silný hovädzí rib-eye alebo sirloin sa krátko opečie na prudkom ohni, aby získal karamelizovanú kôrku, no vo vnútri zostal šťavnatý. Omáčka chimichurri, pochádzajúca z Argentíny, sa pripravuje z petržlenu, cesnaku, čili, olivového oleja a červeného vína – výrazná, bylinkovo-pikantná chuť, ktorá skvele dopĺňa mäso. K takémuto jedlu patrí plnšie červené víno.
Blend Cabernet Merlot z Nového Zélandu má výrazné ovocné tóny, pevnú štruktúru a taníny, ktoré zjemnia bohatú chuť steaku. Výsledkom je harmonické spojenie s charakterom, ktoré pozdvihne každé grilovanie.
Novozélandská kuchyňa je jednoduchá, čerstvá a postavená na kvalite surovín. V spojení s vínami Villa Maria vytvára jedinečný gastronomický zážitok, ktorý si môžete dopriať aj doma. Stačí si vybrať recept, otvoriť správnu fľašu a preniesť sa aspoň na chvíľu na opačný koniec sveta.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







