Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vianoce s nádychom červeného vína
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Buon Natale!
Od severu po juh má každý región v Taliansku svoje vianočné tradície. Ale jedna vec je spoločná, víno je vždy čestným hosťom pri/na stole. A ani na vianočnom stole rodiny Antinori to nie je inak. Počas Vianoc je stôl plný nielen tradičných vianočných pokrmov, ale i vína.
Toskánska vianočná večera pozostáva z viacerých chodov vrátane antipasty z kuracích pečienok crostini, prvého chodu z domácich cestovín vo vývare (ako cappelletti in brodo) alebo v bohatej mäsovej omáčke. Hlavný chod pozostáva z pečeného mäsa, arista (pečené bravčové mäso), často ochutený šalviou a rozmarínom.
K ariste si rodina otvorí najčastejšie víno Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva - Dokonalá vianočná kombinácia v toskánskom štýle. Vôňa je ovocná najmä čerešne a čierne ríbezle. Neskôr sa pridávajú korenisté tóny. Extraktívna a zároveň šarmantná chuť. Štruktúrované triesloviny a dlhý kasisovo - minerálny záver.
Feliz navidad!
V Španielsku počas celého vianočného obdobia, od vianočnej večere až po oslavu príchodu Reyes Magos (Troch kráľov) 6. januára, sa rodiny stretávajú a vychutnávajú si tradičné španielske pokrmy.
Vianoce v Katalánsku sa vyznačujú jedinečnými tradíciami. Jedlo je ústredným bodom, pričom na prvý sviatok vianočný sa podáva escudella i carn d'olla (dusené mäso s cestovinami) a na sviatok vianočný sa zo zvyškov pripravujú canelons (cannelloni). Wagyu pečený na grile a dokončený v rúre so šalotkou, mrkvou a cviklou a podávaný s bohatou omáčkou z červeného vína Rioja nájdete na štedrovečernom stole najmä v Katalánsku. Keďže omáčka si vyžaduje červené víno odrody Tempranillo, rovnaké víno musí byť podávané aj počas večere.
Ak sa rozhodnete inšpirovať španielskou vianočnou večerou, odporúčame vám víno z vinárstva El Coto Coto de Imaz Gran Reserva. Vôňa s nádychom kôstkového ovocia. Harmonická chuť s nevtieravou a čiastočne integrovanou tanínovou informáciou. Skvelá ovocná textúra s dotykom kandizovaných pomarančov a višňového likéru. V závere s delikátnou sviežosťou a energiou zároveň.
Vianoce u protinožcoch v letnom štýle
Vianočné tradície v Austrálii, podobne ako na Novom Zélande, majú mnoho spoločného s britskými, írskymi, americkými a kanadskými tradíciami vrátane tradičných vianočných symbolov. Vianoce v Austrálii sa oslavujú počas leta. Zatiaľ čo sa dodržiavajú základné tradície, koledy a vianočná večera, mnoho rodín sa prispôsobuje teplému počasiu. Vonku grilujú alebo sa dokonca chodí na pláž. Niektoré rodiny si organizujú „Vianoce v júli“, aby si užili tradičné sviatky chladného počasia. Tradičná austrálska vianočná večera často zahŕňa klasickú glazúrovanú šunku, pečeného moriaka, grilované mäso a morské plody podávané s grilovanou zeleninou. Sladká glazúra na šunke sa najlepšie hodí k plnému červenému vínu s ovocným charakterom, ktoré vyváži slanosť šunky.
Penfolds BIN 138 Shiraz - Grenache – Mataro vytvorí so šunkou, ale aj vianočným pečeným moriakom ideálnu kombináciu. Svieži ovocný charakter vína s príjemnými trieslovinami si poradia i s týmito vianočnými delikatesami. Ročník 2018 tvorí 68% Shiraz, 22% Grenache a 10% Mataro. Víno pochádza z viacerých častí Barossy, z vinohradov, ktorých vek dosahuje 100 rokov. Víno charakterizuje typický ovocný prejav Barossy. Bohatý Shiraz dopĺňa kôstkovo ovocná Grenache a korenisté a jemné pikantné Mataro.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.
Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.





