Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

5 ikonických novozélandských jedál a ich párovanie s vínom Villa Maria
Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.
1. Fish & Chips s panko strúhankou
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Sauvignon Blanc
Jedno z najikonickejších novozélandských jedál – fish & chips – dostáva moderný nádych vďaka panko strúhanke s bylinkami. Rybie filé (najlepšie treska, hoki alebo iná biela ryba) sa obalí v múke, vajíčku a bylinkovej strúhanke panko a vypráža sa do zlatista. Hranolky môžete pripraviť klasicky vo fritéze alebo v rúre na spôsob „oven chips“ s kvapkou olivového oleja.
Výsledkom je chrumkavé a svieže jedlo, ktoré sa krásne spája s vínom s citrusovými tónmi a typickou kyselinkou Sauvignon Blanc z Marlborough. Víno jedlu dodá ľahkosť a sviežosť, ktoré vyvážia jemnú mastnotu ryby.
2. Pečené jahňacie na nedeľu
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Pinot Noir
Jahňacie mäso je pýchou novozélandských pastvín. Najčastejšie sa pripravuje rack of lamb – jahňacie kotlety vcelku, ktoré sa krátko opečú na panvici a potom pečú v rúre. Pred pečením ich môžete obaliť v zmesi byliniek, cesnaku a strúhanky, čo dodá jemnému mäsu chrumkavý povrch. Mäso sa podáva ružové, aby zostalo šťavnaté a krehké.
K takto pripravenému jedlu sa dokonale hodí Pinot Noir s jemnými tanínmi, chuťou červeného bobuľového ovocia a typickými bylinnými tónmi, ktoré akoby kopírovali príchuť čerstvých byliniek na mäse. Nedeľný obed, ktorý je elegantný a pritom jednoduchý.
3. Mini pavlovove tortičky s krémom z marakuje
Odporúčané víno: Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc
Pavlova torta je dezert, ktorý má Nový Zéland a Austrália v srdci – bielková torta s chrumkavým povrchom a mäkkým, penovým stredom. V mini verzii sa pripravujú menšie porcie, ktoré sú ideálne na servírovanie na oslavy či sviatky. Bielky sa vyšľahajú s cukrom do tuhého snehu, pridá sa trochu octu a kukuričného škrobu, aby sa vytvorila správna štruktúra. Po upečení sa korpusy ozdobia krémom z marakuje (pasírovaná dužina s maslom, cukrom a žĺtkami) a čerstvým ovocím.
Tento ľahký dezert si žiada svieže víno, ktoré odráža chuť tropického ovocia. Sauvignon Blanc z údolia Wairau je plný aróm marakuje, citrusov a kvetov – spojenie, ktoré je doslova oslavou leta na tanieri aj v pohári.
4. Mušľové placky s citrónovým aioli
Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Riesling
Morské plody sú pre Nový Zéland typické a mušle patria medzi obľúbené suroviny. Mušľové fritters sa pripravujú tak, že nasekané mušle sa zmiešajú s vajíčkami, múkou, bylinkami a trochou mlieka, aby vzniklo husté cesto. To sa lyžicou dávkuje na rozpálenú panvicu a opečie do zlatistej farby. Podávajú sa s domácim aioli, ochuteným citrónovou šťavou, ktoré dodá sviežosť a krémovosť.
Jemná mineralita a citrusová sviežosť Rieslingu z Marlborough podporia jemnú chuť mušlí a zároveň osviežia celé jedlo. Je to neformálne, letné jedlo, ktoré vám pripomenie vôňu mora.
5. Grilovaný steak s chimichurri omáčkou
Odporúčané víno: Villa Maria Cabernet Merlot
Keď sa rozvonia gril, steak je jasnou voľbou. Silný hovädzí rib-eye alebo sirloin sa krátko opečie na prudkom ohni, aby získal karamelizovanú kôrku, no vo vnútri zostal šťavnatý. Omáčka chimichurri, pochádzajúca z Argentíny, sa pripravuje z petržlenu, cesnaku, čili, olivového oleja a červeného vína – výrazná, bylinkovo-pikantná chuť, ktorá skvele dopĺňa mäso. K takémuto jedlu patrí plnšie červené víno.
Blend Cabernet Merlot z Nového Zélandu má výrazné ovocné tóny, pevnú štruktúru a taníny, ktoré zjemnia bohatú chuť steaku. Výsledkom je harmonické spojenie s charakterom, ktoré pozdvihne každé grilovanie.
Novozélandská kuchyňa je jednoduchá, čerstvá a postavená na kvalite surovín. V spojení s vínami Villa Maria vytvára jedinečný gastronomický zážitok, ktorý si môžete dopriať aj doma. Stačí si vybrať recept, otvoriť správnu fľašu a preniesť sa aspoň na chvíľu na opačný koniec sveta.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.