Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Aké poháre na biele víno
Poháre na biele víno sú najviac používanými v gastronómii. Patria k univerzálnemu tipu kalicha pri stolovaní a povinnej výbave pri servise vín každej reštaurácie.
Čítajte ďalej - Ako si vybrať správne poháre na víno, Správne poháre na šampanské a šumivé víno
Iba číre sklo
Podľa spoločnosti Riedel, ktorá vyrába kalichy vysokej kvality a svoju výrobu špecializuje podľa konkrétnych vlastností vín a odrôd, je ideálne disponovať minimálne dvoma až tromi druhmi kalichov na biele víno.
Všetko sa odvíja od odrôd viniča, ich spracovania a charakteru. Víno servírované v zlom pohári vám môže pokaziť nielen pôžitok z vína, ale aj ovplyvniť váš názor na víno a vinára.
Poháre musia byť vyrobené z číreho skla so stopkou. Samozrejme vždy čisté. Firma Riedel má dokonca v ponuke špeciálnu utierku na poháre. Pri bielych vínach je dôležitý tvar a objem kalicha, ktoré ovplyvňujú hlavne arómu, ale aj chuť vína.
Všetky poháre a dekantery Riedel nájdete v našom eshope.
Tvar pohára na biele víno
Na biele vína používame kalichy v tvare tulipána. Ľahšie a mladšie vína do menších a bohatšie do objemnejších s prístupom vzduchu. Tulipánový tvar môže byť aj v tomto prípade s jemnou hranou v tele, ktorá pomáha po zakrúžení k uvoľňovaniu aróm.
Vína s hlbším aromatickým prejavom z vyzrievania v dubových sudoch (taktiež vína fermentované so šupkami tzv. Orange) do širšieho kalicha v tvare zrezaného balóna.
Tieto poháre pracujú s dostatočným objemom vzdušného kyslíka na nadýchnutie. Staršie a vyzreté vína nepotrebujú príliš veľa vzduchu vo veľkom kalichu skôr vhodný tvar, ktorý zohľadňuje vek a množstvo jemných odtieňov v aróme.
Poháre podľa odrody
Pohár na biele víno si vyberáme podľa odrody a štýlu vína. Existujú tri základné tipy kalichov na Riesling, Sauvignon blanc a Chardonnay.
Kalich na Riesling môže mať aj tvar zrezaného tulipánu s menším objemom vzhľadom na prípadný zvyškový cukor.
Kalich na Sauvignon blanc je vhodný na vína, ktoré majú výraznejší ovocný alebo herbálny charakter. Má užší tvar, aby sa aróma vína uvoľňovala pomalšie. Pri pití vína kalich vaše ústa podmienene otvára v tvare písmena U a tým víno ide priamo na podnebie. Zo širšieho kalichu by aróma unikala rýchlejšie preč a vôňa vína by pôsobila prázdno.
Kalich na Chardonnay a na vína, ktoré vyzrievali v dubových sudoch, je širší. Má väčší objem práve preto, lebo tieto vína sa potrebujú nadýchnuť. Kalich je navrhnutý tak, aby sa aróma vína otvorila postupne aj so sekundárnym prejavom. Víno sa môže prevaľovať po stenách z jednej strany na druhú a postupne sa otvorí. Väčší otvor zohráva rovnakú úlohu i v ústach. Víno sa dostane do šírky, čiže i na steny. Tento tip kalicha môžete použiť aj pri vínach tvz. Orange, ktoré fermentujú na šupkách a ktoré majú špecifický prejav. Tiež potrebujú dlhší čas, aby sa otvorili.
Riedel - svetový výrobca pohárov
Filozofiou spoločnosti Riedel je zachovať charakter vín s unikátnou schopnosťou prenášať jemné detaily, ktoré prispievajú k dokonalej degustácii. Firma spolupracuje s najlepšími vinárstvami a someliérmi sveta pri vývoji nových tvarov a rozmerov.
A nie len to, stávajú sa vkusným artefaktom či dekoráciou v interiéri. Jeden známy vinár sa raz vyjadril, že potrebuje kalichy Riedel, aby vedel či robí všetko tak, ako má.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






