Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Aký je obsah alkoholu vo víne?
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Stručne povedané, ľahké, svieže vína majú často nižší obsah alkoholu, bohaté a opulentné vína mávajú vyšší obsah alkoholu. Obsah alkoholu nie je ukazovateľom kvality. Odráža najčastejšie proces výroby vína.
Faktory ovplyvňujúce obsah alkoholu vo víne
1. Zrelosť hrozna a cukornatosť pri zbere
Obsah cukru v hrozne pri zbere priamo ovplyvňuje konečný obsah alkoholu vo víne. Hrozno z teplejších vinohradníckych oblastí býva zrelšie a často s vyšším obsahom alkoholu, ako napríklad z Čile alebo Austrálie.
Naopak, hrozno z chladnejších vinohradníckych oblastí, ako je Nemecko alebo severné Francúzsko, Morava alebo Slovensko máva viac kyselín a teda vína s nižším obsahom alkoholu. Fenomén zmeny klímy tento rozdiel čoraz častejšie vyrovnáva.
2. Čas zberu a výroba vína
Najdôležitejšiu úlohu zohráva čas zberu. Nedozreté hrozno môže mať nižší objem alkoholu, ale s chýbajúcou harmóniou. Prezreté hrozno naopak viac alkoholu, ale s mdlým až likérovým prejavom.
Pri optimálnom zbere sa úroveň alkoholu dá ovplyvniť aj procesom vinifikácie:
•    Dĺžka fermentácie: Dlhšia fermentácia umožňuje kvasinkám spotrebovať viac cukru, čím sa zvyšuje obsah alkoholu.
•    Kvasinky: Rôzne kmene kvasiniek majú rôzne úrovne tolerancie voči alkoholu, čo ovplyvňuje  konečný obsah alkoholu vo víne.
•    V niektorých krajinách môžu vinári v zlom ročníku pridávať cukor do muštu (nekvasenej hroznovej šťavy), aby zvýšili obsah alkoholu vo vínach. Je to preto, že víno s nedostatkom alkoholu sa môže zdať riedke alebo mu môže chýbať štruktúra. Úpravou obsahu alkoholu pomocou chaptalizácie môžu vinári dosiahnuť lepšiu harmóniu.
•    Fortifikáciou, čiže dodatočným  pridaním destilátu sa upravuje objem alkoholu z závislosti od apelácie. Portské, Sherry, Madeira a pod.
•    Predčasné ukončenie fermentácie: Niektorí výrobcovia vína zastavia proces fermentácie, aby víno malo vyšší zvyškový cukor a nižší alkohol. Suché vína môžu mať vyšší obsah alkoholu v dôsledku úplného prekvasenia, zatiaľ čo sladké vína si zachovávajú zvyškový cukor, čo môže udržať obsah alkoholu nižší.
•    Objem alkoholu sa môže naopak znižovať odalkoholizovaním, kde sa víno technologicky objem alkoholu upravuje smerom nadol. Súvisí to najmä z narastajúcimi zmenami pri konzumácii vína a životného štýlu.
3. Štýl a kategória vína
Typ vína alebo jeho kategória, ktoré spĺňa nároky na minimálny alebo maximálny objem alkoholu v závislosti podľa apelácie (chránené zemepisné označenie alebo označenie pôvodu vína).
Štýl vína Obsah alkoholu %obj.
Šumivé vína                5.5–12.5 %
Ľahké biele vína         8–13 %
Plnšie biele vína         13.5–14.5 %
Ružové vína                11,5–13.5 %
Ľahké červené vína    11,5–13,5 %
Plnšie červené vína    14–15+ %
Fortifikované vína       16–20 %
Ľahké biele vína ako Sauvignon Blanc, Silvánske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené mávajú 12 – 13 % obj. Plnšie štýly bielych suchých vín, ako napríklad Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Tramín červený sa môžu mať od 13,5 % do 14,5 % obj. alkoholu, čím poskytujú bohatší a komplexnejší profil.
Ľahké červené vína ako napríklad Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Pinot Noir majú od 11 % do 13 % obj. alkoholu a poskytujú jemný chuťový profil. Plnšie červené vína ako Merlot a Cabernet Sauvignon môžu dosiahnuť obsah alkoholu od 13,5 % do 15 % a viac. Fortifikované portské vína a sherry majú i 20 % obj. alkoholu vďaka pridaného alkoholu.
Na etikete musí byť podľa zákona uvedený obsah alkoholu. Právne normy povoľujú malé rozdiely v označovaní obsahu alkoholu inak v EÚ a mimo nej.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
 
		Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.



 
						 
				 
				 
				


