Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2021
Mladé Beaujolais Nouveau je celosvetový fenomén, poznajú ho i tí, ktorí ho nikdy nepili. Milovníci mladého vína sa každý rok tešia na tretí štvrtok v novembri. Úderom polnoci si budú môcť pripiť novým ročníkom Beaujolais Nouveau. Ročne sa vyrobí viac ako 35 miliónov fliaš. I tento rok 18. novembra si môžete na Slovensku pripiť mladým vínom Albert Bichot Beaujolais Villages-Noveau 2021.
Vína sú v limtovanom množstve a budú v predaji presne 18.11.2021.
Ročník 2021
Ročník 2021 ovplyvnili jarné mrazy. Potom sa mesiac skoro nič nedialo a vegetácia sa pomaly rozbiehala. Začiatkom júna sa počasie zmenilo, prešlo do daždivého a chladného režimu. Kumulatívne zrážky boli oveľa vyššie ako normálne a teploty boli veľmi nízke. Tlak chorôb v tomto období zosilnel.
Zvláštnosťou tohto ročníka je, že bola i pleseň aj oidium. Tieto 2 huby bývajú zvyčajne oddelene. Buď máte ročník s jedným alebo s druhým. Bolo ťažké organizovať ochranu. Všetky vinárstva vo svojich viniciach trávili množstvo času a venovali sa ochrane úrody, ale kvôli pravidelným dažďom to nebolo jednoduché.
Našťastie v lete zrážky ustáli a vyššie teploty umožnili hroznu dobre dozrieť. Úroda bola nižšia, ale kvalita vín sa predpokladá kompaktná. Obsah kyselín typický pre Burgundsko.
Beaujolais
Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. História pestovania viniča a výroby vín siaha do rímskych čias. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru. Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza.
Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Tieto vína nesmú mať na etikete označenie Beaujolais. Vína z týchto apelácii sú zatiaľ nedocenené s úžasným prejavom a potenciálom k zreniu.
Výroba Beaujolais Nouveau
Najpestovanejšou odrodou v Beaujolais je Gamay Noir, ktorá vznikla krížením Pinot Noir a bielej starej odrody Gouais. V malom percente sa v Beaujolais pestuje i Chardonnay a Aligoté. Okrem klasického červeného Beaujolais Nouveau sa v malom percente vyrába jeho ružová verzia. Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou, to znamená, celé strapce hrozna sa dajú do veľkých nádrží (väčšina vinárov používa nerezové tanky, cementové nádrže a niektorí drevené kade).
Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na šupkách hrozna. Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovávanie ovocných chutí i vôní. Po fermentácii, ktorá trvá 4 – 10 dní, sa stáča vin de gute (samotok).
Ružové Nouveau sa stočí skôr, aby nedošlo k vysokej extrakcii farbív. Po alkoholom kvasení nasleduje druhé jablčno-mliečne. Tvrdá kyselina jablčná sa mení na kyselinu mliečnu. Víno sa následne filtruje a plní do fliaš. Celý proces výroby je veľmi rýchly a efektívny. Spôsob výroby vín Beaujolais Villages alebo Beaujolais Cru je odlišný a svojím spôsobom sa blíži viac k susednému Burgundsku, vrátane bielych vín.


Ako chutí Beaujolais Villages-Nouveau
Treba poznamenať, že Beaujolais Nouveau s prídavkom Villages je vždy senzoricky kvalitnejšie ako bežné Nouveau. Ľahké, svieže, ovocné červené víno s vôňou čerešní, červených ríbezlí a lesných jahôd s dotykom fialiek. V chuti ovocné s vibrujúcou a šťavnatou kyselinkou a príjemnou hladkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, sušeným šunkám, ku grilovanému lososovi, pečenej bravčovej kotlete alebo morke s brusnicovou omáčkou. Víno Beaujolais si najlepšie vychutnáte v kalichu tulipánového tvaru pre červené vína pri teplote 12 - 14 °C.
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2021 na našom eshope, len 18 - 19. 11. 2021

Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.