Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Bravčová panenka plnená schwarzwaldskou šunkou - RECEPT a tip na víno
Keď sa povie letné víno, určite len málokto siahne po červenom. Ale čo si potom dať k plnenej bravčovej panenke s hráškovým pyré, ak máte chuť na červené. Existuje veľa sviežich ovocných červených vín, ktoré si môžete vychutnať mierne vychladené aj počas letných mesiacov. A také je i Sabazio Rosso di Montalcino z vinárstva La Braccesca.
RECEPT
Bravčová panenka plnená schwarzwaldskou šunkou, hráškové pýre, slaninový chips
Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: 4 osoby
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Umytú a osušenú panenku očistíme od blán.
2. Do panenky urobíme nožom "tunel" po celej jej dĺžke a naplníme scharzwalskou šunkou. Na konci upevníme špajdľami.
3. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Panenku opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji na rozpálenej panvici asi 10 minút.
4. Potom ju preložíme na plech alebo do zapekacej misy, podlejeme vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 8-10 minút.
5. Hotovú panenku vytiahneme a necháme 5 min odstáť na drevenej doske a nakrájame k prílohe.
Hráškové pyré: V stredne veľkom hrnci varíme hrášok maximálne 6 minút. Hrášok scedíme a necháme v hrnci, k nemu pridáme cibuľku, ktorú si najskôr orestujeme na olivovom oleji na panvici. Potom do hrnca pridáme 4 veľké lyžice smotany, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom.
Slaninový chips opečieme na suchej panvici na miernom ohni do zlatista. Podávame k hráškovému pyré spolu s panenkou a ozdobíme micro bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
K plnenej bravčovej panenke so schwarzwaldskou šunkou, hráškovým pýre a slaninovým chipsom odporúčam ľahšie červené víno s ovocnou štruktúrou, sviežou kyselinkou a hladkými tanínmi, ktoré nevyzrievalo v dubových sudoch. Má svieži, harmonický a ovocný základ. Rosso di Montalcino z vinárstva La Braccesca 2018 spĺňa všetky tieto parametre a preto ho odporúčam vyskúšať.
Odporúčanie someliérky:
Sabazio Vino Rosso di Montepulciano - červené víno, Tuscany, Taliansko
Sabazio Vino Rosso di Montepulciano je spojené s tradičnou odrodou Sangiovese v jedinečnom vyjadrení oblasti Montepulciano. Názov vína pochádza od Sabatina Lulliho, známeho ako „Sabazio“, mnícha z opátstva Montepulciano, ktorý ako prvý poskytol údaje o spôsobe výroby vína z miestnych odrôd.
Prvý ročník bol uvedený na trh v roku 1992. Ročník 2018 tvorí kupáž odrody Sangiovese so štipkou Merlotu. Harmonické a zamatovo pôsobiace víno. Vo vôni pripomína čierne ríbezle s dotykom višní v čokoláde. Jemná, ovocná chuť s vynikajúcim odrodovým prejavom. Hladké taníny a sviežosť v dochuti. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo La Brassesca
Vinárstvo La Braccesca sa nachádza pár kilometrov od Montepulciana, kde sa stretáva juhovýchodná časť Toskánska s Umbriou a Laziom. Rozprestiera na ploche 508 hektárov, z ktorých 340 je vysadených viničom. Začiatkom deväťdesiatych rokov vstúpila investične do tejto apelácie aj rodina Antinori, ktorá priniesla skúsenosti, potenciál ako aj rešpekt k tradícii a zmysel pre inovácie. La Braccesca prevedie hostí zážitkami z vína a jedla obklopenými úchvatnými vinicami na úpätí mesta Corton.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.