Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Cabernet spod vulkánu – Vinárstvo Fundus Regius
Východ Slovenska a najmä vína z tejto oblasti bývajú na západe našej krajiny veľkou neznámou. Z pohľadu bežného konzumenta, ktorý má najbližšie do Malokarpatskej a Nitrianskej oblasti – pochopiteľné. Ak sa tak deje v gastronómii, je to smutné. Navyše aj preto, že z východu pochádzajú jedny z najzaujímavejších vín, nie len v rámci Slovenska. Vinárstvo Fundus Regius plnilo do fliaš v auguste tohto roku ďalšie vynikajúce víno Cabernet Sauvignon 2013.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky 2005 a 2006, vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Priekopa je malebná dedinka s necelými 300 obyvateľmi vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Je situovaná v nadmorskej výške 285 m n. m., na západnom úpätí Popriečného vrchu. História obce siaha do 15.storočia. Vinohradnícke tradície obce symbolizujú aj tri strapce hrozna v erbe. Modernú históriu „zapisuje“ do kroniky rodina Regendovcov s vinárstvom Fundus Regius, ktoré sídli na začiatku obce v bývalej materskej a základnej škole.
Prvý ročník rodinného vinárstva bol 2005. Vtedy ešte z hrozna prenajatých vinohradov v Kolibabovciach a Porúbke. Kto by si chcel nostalgicky zaspomínať s kalichom Frankovky modrej v ruke, môže tak urobiť na skok z Priekopy, s pohľadom na zanedbanú vinicu odkiaľ toto geniálne víno pochádza. Žiaľ kapacita a možnosti rodiny im nedovoľujú si ju znova prenajať.
Vulkanický terroir
Ich vlastná, starostlivo obrobená Jacíková vinica v katastri obce Priekopa, na ktorej pestujú Rizling, Tramín a Cabernet je vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Toto „Cru“ je ukryté medzi stromami a voľným okom sa dá zazrieť cestou nahor do dediny, inak pár minút pešo z Fundusu.
Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti. Všetky aktuálne vína disponujú rukopisom Jána Regendu, ktorý žiaľ v tomto roku zomrel. Nadšenie a ľudskosť jeho rodiny budú určite dôležitým parametrom v jeho nasledovaní.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky ročníkov 2005 a 2006.
Kto má v archíve 2005 vie, že víno je neuveriteľne vitálne a energické. Frankovka 2006 postupne dospieva a po niekoľkohodinovej dekantácii prináša neopakovateľný senzorický zážitok. Cabernet 2013 vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Vína nielen pre znalcov
Prirodzená štruktúra a vysoký extrakt koncentrovali „najnovší“ ročník postupne, dynamizujúco v prospech hĺbky a textúry. Vynikajúca, tufovo-žulová acidita konvertuje bohatý a termický charakter v prospech elegancie a harmónie. Cabernet nebude potrebovať toľko času ako Frankovka, ale skvelý bude aj o 8-10 rokov.
Dva staršie Cabernety v ponuke 2009 a 2012 sú ešte stále k dispozícii, čo je zázrak! Ročník 2012 zreje pozitívne vo fľaši a z emancipovaného, mäsitého vína sa dnes pomaly stáva žoviálny švihák v dobre ušitom obleku. Svojim prejavom pripomína klasické Cru Bourgeois z Haut-Médocu z rovnakého ročníka.
2009 je víno s pozoruhodnou výdržou. Vďaka ročníku, ktorý bol z pohľadu modrých odrôd jedným z najlepších za posledné roky sa jeho starnutie odkladá. Oproti 2012 sa vyvíja v kalichu pomalšie. Na predvedenie najlepšej zostavy potrebuje čas a vína v tejto kvalite ešte niečo navyše – citlivého a skúseného diváka.
Cabernet Sauvignon 2009 kúpite v našom eshope.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.