Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Cabernet spod vulkánu – Vinárstvo Fundus Regius
Východ Slovenska a najmä vína z tejto oblasti bývajú na západe našej krajiny veľkou neznámou. Z pohľadu bežného konzumenta, ktorý má najbližšie do Malokarpatskej a Nitrianskej oblasti – pochopiteľné. Ak sa tak deje v gastronómii, je to smutné. Navyše aj preto, že z východu pochádzajú jedny z najzaujímavejších vín, nie len v rámci Slovenska. Vinárstvo Fundus Regius plnilo do fliaš v auguste tohto roku ďalšie vynikajúce víno Cabernet Sauvignon 2013.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky 2005 a 2006, vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Priekopa je malebná dedinka s necelými 300 obyvateľmi vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Je situovaná v nadmorskej výške 285 m n. m., na západnom úpätí Popriečného vrchu. História obce siaha do 15.storočia. Vinohradnícke tradície obce symbolizujú aj tri strapce hrozna v erbe. Modernú históriu „zapisuje“ do kroniky rodina Regendovcov s vinárstvom Fundus Regius, ktoré sídli na začiatku obce v bývalej materskej a základnej škole.
Prvý ročník rodinného vinárstva bol 2005. Vtedy ešte z hrozna prenajatých vinohradov v Kolibabovciach a Porúbke. Kto by si chcel nostalgicky zaspomínať s kalichom Frankovky modrej v ruke, môže tak urobiť na skok z Priekopy, s pohľadom na zanedbanú vinicu odkiaľ toto geniálne víno pochádza. Žiaľ kapacita a možnosti rodiny im nedovoľujú si ju znova prenajať.
Vulkanický terroir
Ich vlastná, starostlivo obrobená Jacíková vinica v katastri obce Priekopa, na ktorej pestujú Rizling, Tramín a Cabernet je vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Toto „Cru“ je ukryté medzi stromami a voľným okom sa dá zazrieť cestou nahor do dediny, inak pár minút pešo z Fundusu.
Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti. Všetky aktuálne vína disponujú rukopisom Jána Regendu, ktorý žiaľ v tomto roku zomrel. Nadšenie a ľudskosť jeho rodiny budú určite dôležitým parametrom v jeho nasledovaní.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky ročníkov 2005 a 2006.
Kto má v archíve 2005 vie, že víno je neuveriteľne vitálne a energické. Frankovka 2006 postupne dospieva a po niekoľkohodinovej dekantácii prináša neopakovateľný senzorický zážitok. Cabernet 2013 vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Vína nielen pre znalcov
Prirodzená štruktúra a vysoký extrakt koncentrovali „najnovší“ ročník postupne, dynamizujúco v prospech hĺbky a textúry. Vynikajúca, tufovo-žulová acidita konvertuje bohatý a termický charakter v prospech elegancie a harmónie. Cabernet nebude potrebovať toľko času ako Frankovka, ale skvelý bude aj o 8-10 rokov.
Dva staršie Cabernety v ponuke 2009 a 2012 sú ešte stále k dispozícii, čo je zázrak! Ročník 2012 zreje pozitívne vo fľaši a z emancipovaného, mäsitého vína sa dnes pomaly stáva žoviálny švihák v dobre ušitom obleku. Svojim prejavom pripomína klasické Cru Bourgeois z Haut-Médocu z rovnakého ročníka.
2009 je víno s pozoruhodnou výdržou. Vďaka ročníku, ktorý bol z pohľadu modrých odrôd jedným z najlepších za posledné roky sa jeho starnutie odkladá. Oproti 2012 sa vyvíja v kalichu pomalšie. Na predvedenie najlepšej zostavy potrebuje čas a vína v tejto kvalite ešte niečo navyše – citlivého a skúseného diváka.
Cabernet Sauvignon 2009 kúpite v našom eshope.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






