Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Champagne De Saint Gall - umenie výroby kvalitného Champagne
Za značkou De Saint Gall sa skrýva historický unikát v regióne Champagne. K jeho vytvoreniu a úspechu prispela „Union Champagne“. Spoločne využívajú kolektívny prístup k implementácii vinárskej odbornosti odovzdávanej z generácie na generáciu. Podpis De Saint Gall celkom prirodzene evokuje čistý a elegantný štýl Champagne.
Champagne De Saint Gall je vlajkovou loďou Union Champagne, družstva „novej generácie“ založenej v Avize. Champagne sa vyrába v pivniciach patriacich Union Coopérative Champagne. Tieto dva subjekty spolupracujú už viac ako 50 rokov a zabezpečujú, aby Champagne aj naďalej slúžila svojmu menu.
Spojenie
Champagne de Saint Gall združuje najlepšie družstvá v regióne Champagne. Union Coopérative Champagne bola založená v roku 1966. Dnes združuje 15 družstiev a viac ako 2 300 profesionálov v oblasti vinohradníctva. Champagne Saint Gall je výsledkom tohto výnimočného spojenia. Vyrába sa časom overenými tradičnými postupmi, ale zároveň využíva to najlepšie z moderných technológii doplnkovým spôsobom. O vinič sa starajú v súlade s odôvodnenými vinohradníckymi postupmi a každý vinohrad je starostlivo monitorovaný a prispôsobený vlastným špecifikám, aby získali čo najlepšie hrozno. Chef de Cave je enológ Cédric Jacopin.
Úspech Champagne de Saint Gall tkvie vo viac ako tisíc hektároch viníc v kategórii Premier a Grands Crus, všetky klasifikované od 95 do 100 % podľa systému hodnotenia Champagne „echelle des crus“. Vinohrady zahŕňajú takmer polovicu oblasti Côte des Blancs, kde kraľuje Chardonnay a vlastnia i niektoré z prestížnych viníc v Montagne de Reims.
Záväzok
Union Champagne vyrábať a predávať hotové Champagne samostatne, je tou najzaujímavejšou vecou, ktorá sa v Champagne stala počas posledných štyridsiatich rokov.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






