Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Champagne v roku 2022
Limit výnosu pre zber v Champagne bol v tomto roku 2022 stanovený na 12 000 kg na hektár, čo je najviac za viac ako desať rokov, oznámila organizácia Comité Champagne. Je to najvyššia hodnota od ročníka 2008, vychádza z neustáleho rastu predaja Champagne po celom svete.
TIP: 6 dôvodov, prečo piť Champagne
V roku 2020 bol stanovený limit na 8 000 kg na hektár, čo bol jeden z najnižších výnosov za posledné roky po suchu a obrovskom poklese spotrebiteľského dopytu počas pandémie, ktorý zaznamenal pokles predaja o 18 %. V roku 2021 zažila oblasť Champagne jedno z najťažších vegetačných období, kedy mráz, krupobitie, dážď a choroby spôsobili zmätok v celom regióne.
Nárast predaja Champagne pokračuje
Regionálna rada pre Champagne ukazuje na 13,8 % nárast zásielok v prvom polroku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021. Export vo svete vzrástol o 16,8 % a vo Francúzsku o 9,3 %. Predpokladá sa, že súčasný rastúci dopyt bude pokračovať aj počas ďalších rokov. Podľa Comité Champagne sú momentálne vinice Champagne vo vynikajúcom stave, pomaly vinári smerujú k zberu, ktorý pravdepodobne začne koncom augusta.


Neistá budúcnosť
Vznikla nová iniciatíva, ktorej cieľom je pomôcť výrobcom v Champagne dosiahnuť každý rok dostupný výnos, aj keď by bola úroda nižšia. Stratégia, ktorá sa nazýva „odložené uvoľnenie rezervy“, pozostáva z vytvorenia rezervného kreditu odloženého uvoľnenia pre pestovateľa, keď sa zozbierané množstvá a rezerva ukážu ako nedostatočné na dosiahnutie dostupného výnosu stanoveného pre daný rok. Kredit bude spravovať Comité Champagne a môže sa použiť počas nasledujúcich troch rokov, keď sa rezerva doplní.
Limity výnosov stanovené od roku 2007:
2007 – 12 400 kg/ha
2008 – 12 400 kg/ha
2009 – 9 700 kg/ha
2010 – 10 500 kg/ha
2011 – 10 500 kg/ha
2012 – 11 000 kg/ha
2013 – 10 000 kg/ha
2014 – 10 100 kg/ha
2015 – 10 000 kg/ha
2016 – 9 700 kg/ha
2017 – 10 300 kg/ha
2018 – 10 800 kg/ha
2019 – 10 200 kg/ha
2020 – 8 000 kg/ha
2021 – 10 000 kg/ha
2022 – 12 000 kg/ha
(zdroj: Comité Champagne)
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



