Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 2.
"Ak vás už zo všetkých tých obmedzení pohybu a podobne prepadla chuť rebelovať, mne sa stalo nedávno to isté. V hlave myšlienky na to, dokedy to bude trvať, čo ešte tí hore vymyslia. Dostane sa raz všetko do starých koľaji? V tom si hovorím: „Stop!!“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Chutná rebélia
"Prestaň a skús prísť na iné myšlienky.“ Samozrejme siaham po fľaši vína. Zrazu držím v ruke Rebelot od známeho slovenského someliéra, enológa a lektora odborných kurzov Vladimíra Hronského. „Chcel si rebelovať tak rebeluj!“ hovorím si.
Čo to ale ten Rebelot je?
Je to víno vyrobené z odrody Viognier, ktorá je známa vo Francúzsku. Na Slovensku sa jej venujú iba v Malých Karpatoch. V kalichu mám víno žlto-zelenej farby. Vôňa je príjemne komplexná, viac vrstvová a výborne ma navnadí na prvý hlt. V stredne plnej suchej chuti vína ucítite chuť ružového grepu.
Musím uznať že to bola veľmi príjemná „rebélia“."

Losos a Chardonnay
"Dnes som si povedal, že urobím manželke radosť a uvarím obed. Keďže sme už dlhší čas mali chuť na lososa, idea bola.
Ale žiadne poriadne varenie sa predsa nemôže zaobísť bez pohára vína. Výber padol na príjemné vyzreté krémové biele víno, staršieho ročníka od jedného z vinárstiev, ktoré stoja za zrodom novodobej vinárskej scény na Slovensku Mrva & Stanko.
Ich Chardonnay v edícii Winemaker´s Cut 2015 z Kamenného mostu vám už farbou prezrádza svoj vek. Vôňa briošky sa tu mieša so sladkými orieškami a štipkou medu. Chuť je kombináciou prezretého tropického ovocia, opečeného toastu a masla. Je dobre štruktúrovaná a príjemne plná.
Takže, ak plánujete doma pripraviť lososa na masle s pošírovanou špargľou a zemiakovým pyré alebo jednoducho neplánujete variť, toto víno vám bude príjemným spoločníkom. "
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.