Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Čo sú to BIO a biodynamické vína?
V čase klimatických zmien a globálneho otepľovania vinohradníci čoraz častejšie musia prispôsobovať prírode a jej zmenám. Udržateľné postupy pri výrobe vína sú kľúčovým trendom, ktorý získava na popularite. Zdravé hrozno a víno je šetrné nielen k nášmu zdraviu, ale i zdraviu k prírode. Víno s označením bio musí byť vyrobené z hrozna, ktoré bolo dopestované v ekologickom režime. Od vinárov vyžaduje, aby nepoužívali žiadne chemické prípravky.
Vyberajte z našej ponuky BIO vín.
Trvalo udržateľné pestovanie
Ide o najjednoduchší spôsob pestovania, aby sa hrozno pestovalo šetrne k životnému prostrediu. Cieľom je znížiť vplyv vinohradníckej činnosti na životné prostredie. V podstate stačí, ak sa človek snaží používať len minimálne množstvo chemických prípravkov a hrozno ošetrovať len vtedy, ak je to naozaj nevyhnutné.
Bio víno
Pred rokom 2012 bolo považované za bio hrozno to, ktoré sa pestovalo v ekologickom poľnohospodárstve a bolo certifikované ako ekologicky pestované. Aby mohlo byť označované bio, vinohradníci museli dodržiavať katalóg plný nariadení, ktoré zakazujú akékoľvek používanie pesticídov, herbicídov, umelých hnojív a geneticky modifikovaných organizmov, inými slovami, všetky chemické látky. Iba ak sa prísne dodržiavali tieto predpisy, hrozno bolo certifikované ako „bio“.
Vo februári 2012 sa Európska únia rozhodla sprísniť tieto nariadenia týkajúce sa ekologického poľnohospodárstva a pridať niektoré nové. Podľa týchto nových nariadení musí existovať maximálny počet siričitanov, aby sa víno vyrábalo „čistejším“ spôsobom; o tretinu menej ako v tradičnom poľnohospodárstve. Okrem toho, povoľujú iba prísady, ktoré sú certifikované ako ekologické.
Biodynamika
Aby mohli vinohradníci prevádzkovať biodynamickú kultiváciu, musia buď už vlastniť certifikát bio alebo sú v procese. Biodynamika ide oveľa ďalej. Tento spôsob pestovania ovplyvňuje celý život vo vinohradoch. Biodynamický proces v skutočnosti vyjadruje rovnováhu medzi prírodou, viničom a prostredím. Tento systém je založený na type myslenia antropozofie, ktorý vytvoril Rudolf Steiner (rakúsky filozof a agronóm). Inými slovami, myšlienkou tohto systému je ozdraviť a zintenzívniť život vo vinohrade s cieľom lepšie rešpektovať životné prostredie ako doteraz. Berie do úvahy mesačné cykly a usporiadanie planét, ktoré ovplyvňujú rast rastlín. Zlepšenie zdravotného stavu pôdy a viniča prebieha úplne prirodzene, vďaka rozdrveným rastlinným, živočíšnym a minerálnym extraktom v homeopatickej dávke. Aj tu je maximálny počet siričitanov nižší ako pri ekologickom pestovaní.
Zistilo sa, že biodynamické vína lepšie vyjadrujú terroir, teda spôsob, akým víno môže reprezentovať svoje špecifické miesto pôvodu vo svojej vôni, chuti a textúre.
Pomerne veľkou skupinou sú vinári, ktorí síce pracujú v biodynamickom režime, avšak bez certifikátu – Mas d´en Gil, Zind Humbrecht, Zillinger.
Biodynamika ide oveľa ďalej
- Menej vstupov používaných vo vinohrade, vrátane zníženia používania medi a síry
- Jediné prípravky okrem síry a medi sú prírodné
- Malé až žiadne vstupy používané počas vinifikácie
- Zameranie na zdravie a silu rastliny, pôdy, ako aj biodiverzity
- Zachovanie a ocenenie zemskej rovnováhy. Terroir sa nevie vytvoriť sám, a preto je dôležité rešpektovať ho, zem a jej kvalitu.
- 500P je rohovinový hnoj, ktorý vyživuje pôdu. Je to veľmi výživný kompost, ktorý sa aplikuje do pôdy, aby stimuloval korene a vyživoval podporný podzemný život. Rast koreňov je hlavným prvkom zdravia a kvality viniča. Použitie rohovinového hnoja stimuluje mikrobiálny život, ktorý je potrebný na zabezpečenie prirodzených rezerv počas zimy pre vinič.
- 501, tiež známy ako kremeň, sa nanesie na listy, aby rastlinám pomohol zachytiť intenzitu svetla, zdroj tepla a mesačného svetla. To podporuje fotosyntézu.
Biodynamické poľnohospodárstvo umožňuje spojiť sily prírody s odtlačkami prstov vinohradníka.
Demeter
V roku 1985 bola založená nezisková organizácia Demeter USA, ktorá sa venuje biodynamickým praktikám vo vinohrade. Demeter International zastupuje 45 krajín.
Demeter je vlastníkom výrazov ochrannej známky „Biodynamic®“ a „Demeter®“. Tieto ochranné známky sú certifikačné známky, ktoré poskytujú spotrebiteľom záruku, že produkt bol certifikovaný podľa jednotného štandardu.
Požiadavky na certifikáciu sú formulované v normách Demeter Farm and Processing Standards. Aby mohla komerčná farma alebo poľnohospodársky produkt legálne používať tento výraz vo vzťahu k svojej farme alebo produktom, musí získať certifikáciu od spoločnosti Demeter a každý rok ju opätovne certifikovať.
Tipy na vína: Gérard Bertrand Cigalus BIO 2020, Le Puy Emilien BIO 2018
Bio víno je nevyhnutne bez síry?
V skutočnosti neexistuje žiadne víno, ktoré by bolo úplne bez síry, pretože oxid siričitý (SO2) vzniká dokonca aj počas fermentačného procesu, keď sa cukor pomocou kvasiniek mení na alkohol. Prírodné víno je teda víno, ktoré neprijíma žiadnu síru navyše.
Prírodné vína obsahujú malý počet siričitanov..Mnohí vinári uprednostňujú použitie siričitanov na stabilizáciu vína, iní sa na nich mračia. Zatiaľ čo rastie počet výrobcov, ktorí vyrábajú víno bez pridaných konzervačných látok, všeobecne sa uznáva, že tieto vína sú určené na spotrebu do niekoľkých rokov od plnenia do fliaš.
Je však dôležité pochopiť, aké výhody má síra pri výrobe vína. Má antiseptické a antioxidačné vlastnosti. Síra umožňuje stabilizovať kvasenie vína, hneď ako bolo naplnené do fliaš. Preto víno s nízkym obsahom síry musí mať dokonalé podmienky na výrobu vína, ako aj dokonalé skladovanie a konzerváciu.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.