Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Cottage Pie a TIP na víno Beaujolais
Cottage pie alebo aj Shepherd's pie je slaný pastiersky koláč z vareného mletého mäsa pečeného pod zemiakovou kašou. Výborný jesenný pokrm, ktorý zahreje i zasýti. Ku cottage pie odporúčam víno Beaujolais-Villages Nouveau 2023 z vinárstva Albert Bichot.

Cottage Pie
Čas prípravy: 1 h 15 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Na oleji v hlbšej panvici orestujeme najemno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme mleté mäso a spolu ďalej restujeme.
2. K mäsu pridáme na jemno nakrájané stonky zeleru a ostatnú koreňovú zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko spolu chvíľu opekáme.
3. Pridáme červené víno a varíme spolu 5-7 minút, aby sa alkohol odparil. Na koniec pridáme rajčinovú passatu a premiešame.
4. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti. Pridáme vetvičky tymianu, rozmarínu a bobkový list. Prikrytú omáčku varíme na slabom plameni 30 minút.
5. Medzi tým si uvaríme zemiaky. Uvarené zemiaky scedíme a popučíme. Mlieko s maslom dáme zohriať a vlejeme k popučeným zemiakom.
6. Pridáme hrsť nastrúhaného parmezánu. Vymiešame na hladkú kašu.
7. Uvarenú omáčku s ragú z mletého mäsa naložíme do zapekacej misy /mala by byť krásne hustá /.
8. Celú plochu s ragú pokryjeme zemiakovou kašou. Zapekáme v predhriatej rúre pod grilom pri teplote 200 °C dozlatista (asi 20 – 25 minút).
Servírovanie: Naporciujeme a podávame s vínom

Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. Oblasť má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru. Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený názov dediny, z ktorej hrozno pochádza. Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácií. Vína z Beaujolais sa vyrábajú z modrej odrody Gamay a malé percento aj z bielej odrody Chardonnay.
V 20. storočí sa výraz Cottage Pie často, ale nie výlučne, používal pre pokrm z nasekaného alebo mletého hovädzieho mäsa so zemiakovou kašou. Ide o klasický pokrm, ktorý pochádza zo Spojeného kráľovstva. Recept na pastiersky koláč bol publikovaný v Edinburghu v roku 1849 v knihe The Practice of Cookery and Pastry.
Someliérka odporúča vhodné víno
Cottage Pie sa najlepšie kombinuje so stredne plným, červeným vínom so sviežim, ovocným charakterom, ako je Pinot Noir, Chianti Classico, Rioja Crianza, Syrah, ale i Beaujolais-Villages. Keďže momentálne je čas pre Beaujolais, ku Cottage Pie odporúčam víno Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2023. Víno má ovocnú štruktúru a pomerne hladké triesloviny, čo zodpovedá textúre pokrmu a bohatej omáčke. Vyššia acidita si dobre poradí s plnou chuťou mäsa i so zemiakovo syrovou kašou.
Odporúčanie someliérky:
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2023
Kvetinovo ovocné vo vôni i v chuti. Decentne korenisté. Dobrá ovocná štruktúra a telo. Víno je bohužiaľ vypredané
Albert Bichot
Dôležitý obchodník aj pestovateľ v Burgundsku. Rodina Bichot pracuje v Burgundsku od roku 1350. Albéric Bichot, ktorý vedie vinárstvo od roku 1996, je 6. generáciou rodiny.
Vinárstvo vlastní 100 ha vinohradov. Väčšina patrí k tomu najlepšiemu v rámci apelácie. Rodina Bichot je pravidelným nákupcom na aukcii vín v Hospices de Beaune.

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.