Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Eduardo Chadwick - Decanter Man of the Year 2018
Eduardo Chadwick, majiteľ Viña Errázuriz a Viña Caliterra, bol na počiatku apríla ocenený odbornou porotou ako Decanter man pre rok 2018. Jeho priekopnícka vízia a úplné odhodlanie pomohli posunúť čilské jemné víno na svetovú scénu. Zoznámte sa s ikonou čilského vinárskeho priemyslu.
Eduardo Chadwick je priamy potomok Dona Maximiana Errázuriz. Je piatou generáciou výrobcov skvelých vín do roku 1800. Viña Errázuriz bola priekopníkom v čilskom vinárskom priemysle, ktorá priniesla európske základné kamene vinárstva pred viac ako 130 rokmi do Panquehue v údolí Aconcagua, severne od Santiaga. Na území poddajnej krajiny bez histórie a vinohradníctva sa začala epocha najväčšieho súkromného vinohradníctva tej doby zaberajúca 2 500 akrov pôdy. Viña Errázuriz bola dlhodobo známa produkciou čilských vín najvyššej kvality.
Rodiny Eduarda Chadwicka a Roberta Mondaviho v roku 1960 uzatvorili obchod s výrobou a predajom vína Seña – najluxusnejšie čilské červené víno a Caliterra – v súčasnosti jedno z vedúcich super prémiových značiek z Čile v USA. Vína Arboleda sa k zákazníkom dostali až v roku 2001.

Eduardo riadi Viña Errázuriz a Viña Caliterra od začiatku 21. storočia. Jeho predstavy odrážajú modernú vlnu vinárskeho priemyslu nového sveta, ktoré má vášeň vo výrobe výnimočného kvalitného vína a chuť prenikať na medzinárodné trhy. Eduard sa ako mladý 23 – ročný muž pridal k svojmu otcovi Alfonsovi Chadwick Errázuriz v roku 1983 ako riaditeľ pre divíziu vín Errázuriz.

Jeho otec v tom čase získal kontrolu nad rodinným historickým majetkom a Eduardo začal svoju kariéru, tým, že prebral zodpovednosť za kompletný chod a marketing Viña Errázuriz. Často cestoval do Francúzska, Talianska a Kalifornie, kde sa učil ako viesť vinársku výrobu a všetko o vinárskom svetovom obchode.
V roku 1985 reprezentoval Eduardo Viña Errázuriz na výstave Vinexpo v Bordeaux. Bolo to po prvýkrát čo sa čilský vinár zúčastnil na takejto medzinárodnej obchodnej výstave. Rozšíril svoj záujem o štúdium technológie vinárstva a naučil sa veľa o svojom regióne. „Tieto skúsenosti boli pre mňa veľmi povznášajúce,“ hovorí Eduardo. „Zistil som, ako veľa ešte treba urobiť pre vinársky priemysel Čile, aby sa dostal na porovnateľnú úroveň najlepších svetových vinárenských regiónov.“

S takouto medzinárodnou ambíciou začal Eduardo zvyšovať kvalitu svojich vín skĺbením vylepšených technológií so storočnými vinárskymi tradíciami.
V roku 1989 založil Viña Caliterra s cieľom produkcie prémiových čilských vín a začal s výrobou Caliterra – jedným z popredných produktov a vín určených na export. Pod vedením Roberta Mondaviho sa v roku 1996 rozvinula línia vín Caliterra.
Eduardo pokračoval vo svojej činnosti novými metódami a moderným vybavením. V tom istom čase začal rozširovať svoju vinicu ako aj počty a druhy odrôd (napr. Syrah a Sangiovese). Získal taktiež nové vinice v údolí Casablanky v snahe o zvýšenie produkcie bieleho vína.
V roku 1993 Alfonso odstúpil a Eduardo sa stal aj majiteľom vinice Viña Errázuriz, pokračujúc v odkaze svojho otca so zanietením pre víno a pretrvávajúcim smerovaním k najvyššej kvalite. „Našim cieľom je vyzdvihnutie súčasného imidžu čilských vín – vín dobrej kvality a ceny – na produkciu vín s úrovňou konkurenčnou najlepším svetovým vínam,“ povedal Eduardo.
V roku 1994 uzavrel Eduardo spoluprácu s Maison Louis Jadot, aby vytvorili agentúru Hatch Mansfield so základňou v Anglicku na distribúciu vín Errázuriz a iných kvalitných vín. Eduardo tu mal vedúce postavenie. Stal sa taktiež riaditeľom čilskej vínnej exportnej asociácie v Santiagu.

Eduardo sa narodil v Santiagu a vyrastal medzi vinicami, kde sa v ňom čoskoro zrodil záujem o vinárske umenie. Vzdelania sa mu dostali v Čile a taktiež na európskych školách a univerzitný titul priemyselného inžiniera získal na čilskej katolíckej univerzite. Študoval taktiež enológiu – veda o vinárstve na Inštitúte Enológie v Bordeaux vo Francúzsku. Okrem vína sa venoval tenisu, lyžovaniu a turistike. Vo februári 2002, po 4 mesiacoch prípravy dosiahol úspešne vrchol Mt. Aconcagua (6,962 m. n. m.), čo bolo jedným z jeho najodvážnejších životných snov. V súčasnosti žije so svojou manželkou a piatimi deťmi v Santiagu.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


