Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Európske vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022
Aké je najlepšie víno? To, ktoré chutí, počúvam často. Určite nie! Áno, víno by malo chutiť, ale to je málo ako dôvod, prečo vzniklo. Aj hamburger vznikol preto, aby nasýtil a chutil. Dokonalé víno je pre mňa to, ktoré čo najvernejšie reflektuje svoj pôvod a ročník. Je vyrobené s citom a fortieľom. S rešpektom k životnému prostrediu kde vzniklo, ako aj v úcte k tradíciám. Využíva moderný prístup s cieľom vyjadriť, nie zaujať. Víno, ktoré dáva viac otázok, ako odpovedí! Rastislav Šuták, someliér WinePlanet a Corner & Co.
Inšpirujte sa: Slovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022, Svetové vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022
Našťastie európske vína nie sú len drahé Brunello alebo Bordeaux. Ich spoznávanie patrí k najvzrušujúcejším činnostiam v živote someliera. Mnohé z nich sa na základe toho stávajú doslova umeleckým zážitkom. A k mnohým z nich sa dostávajú znalci až vtedy, keď zistili, že doteraz pili ich napodobeniny z celého sveta.
Champagne Ayala Brut N7 (eshop)
Hrozno pochádza zo siedmich Grand Crus. Cuvée z výnimočného ročníka 2007 tvorí 2/3 Chardonnay a 1/3 Pinot Noir. Champagne vyzrievalo 11 rokov na jemných kvasinkách. Každá fľaša bola degoržovaná ručne. Dozáž 5g/l.
Elegantné Champagne s hodvábnou a krémovou štruktúrou. Mirabelky, zrelé marhule a jemný dotyk kvetového medu a minerálnym záverom. Limitovaný počet fliaš. Vynikajúce entreé ku grilovanej husacej pečeni.
Zind Humbrecht Muscat Turckheim, BIO AOC 2019 (eshop)
Ochutnať komplexný a suchý „muškát“ s potenciálom pre vyzrievanie je okrem alsaských takmer nemožné. Toto víno tvoria dve odrody z tejto rodiny – Muscat d´Alsace (Muscat Blanc à Petits Grain) a 15% Muscat Ottonel. Hrozno pochádza zo 40 ročných parciel blízko Turckheimu.
V ústach pôsobí intenzívne a zároveň delikátne. Svojou textúrou a harmóniou výborne reflektuje ročník, dokonca aj s ďalším priestorom pre vývoj vo fľaši. Otvorte si ho k špargli s holandskou omáčkou.
Museum Las Musas 2020 (eshop)
Unikátne víno, ktoré pochádza z 2ha vinohradu Las Canteras v Cigales. Bol vysedený v roku 1937 viacerými odrodami s prevahou Garnachy, Tempranilla, Albilla Mayor a Verdeja. Nadmorska výška 768 m n. m ako aj chudobná štrkovo hlinitá pôda prispieva k veľmi nízkym výnosom pri zbere. Hrozno sa zberá a vinifikuje spoločne. Nefiltrované vyzrieva 3 mesiace v dubových sudoch. Do číslovaných fliaš sa plní len jemne čírené. Komplexné a jedinečné víno so schopnosťou vyzrievať. Limitovaná produkcia a veľká rarita!
Planeta Frappato Rosso, 2019 (eshop)
„Burgundsko zo Sicílie“. Jedno z najlepších vín s pomerom cena/kvalita v našom portfóliu. I keď je Frappato príbuzná odroda so Sangiovese z Toskánska, paradoxne senzoricky majú spoločné veľmi málo. Ako sa rozšírila na Sicílii, nie je dodnes známe. Ochutnať ju v čistej podobe je veľmi zriedkavé. Má vzdušné telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Jemne podchladené chutí dokonale k steaku z tuniaka. Vyzrievať môže ešte 4-5 rokov.
Quinta do Crasto Superior Douro 2017 (eshop)
S portugalskými vínami sa dá zažiť veľa príjemných prekvapení. Základom vína sú pôvodné odrody – Touriga Nacional a Touriga Franca, ktoré pochádzajú z usadlosti Quinta da Cabreira v Douro Superior (450 m n. m.) Atraktívna ovocná vôňa i chuť.
Zdravé a čiastočne integrované triesloviny, pokojný priebeh chuti, živá kyselinka a kompaktný, dlhý záver. Pôsobí sofistikovane a elegantne. Dokonalé k pečenej jahňacine na bylinkách.
Gérard Bertrand Château de Villemajou 2017 (eshop)
Jedno zo siedmich Cru de Languedoc. V zmesi dominuje odroda Carignan, ktorá bola vysadená pred 100 rokmi. Vôňa je opulentná s tónmi kôstkového ovocia, malín, badiánu a ruží. Energická chuť s bohatou tanínovou štruktúrou a prirodzenou ovocnou textúrou. Dlhý, korenisto - bylinkový záver. Nefiltrované víno, ktoré kvalitou s prehľadom prevyšuje svoju cenu. Nádherné. Môj tip k dusenému diviakovi na fazuli.
Špalek Šaler červený 2015 (eshop)
Fortifikované víno z odrôd Zweigeltrebe a Svätovavrinecké, ktoré sa vyrába od roku 1995! Rubínovo červená farba. Intenzívna vôňa kandizovaného ovocia a višní v čokoláde. Plná a bohatá chuť s termickým charakterom. Skvelá harmónia a dlhý, korenisto - mandľový záver. Delikatesa k meditácii s potenciálom vyzrievania na dve – tri dekády.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







