Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Gin ADAMUS – Diamant v každej fľaši
Adamus prestavuje kombináciu toho najlepšieho z regiónu Bairrada v Portugalsku. Unikátny a inovatívny štýl super prémiových destilátov s výnimočnou kvalitou a dizajnom. Plnenie, číslovanie a balenie každej fľaše je ručne s maximálnou prísnosťou a vášňou, aby sa zabezpečilo, že každá z nich bude špeciálna a jedinečná.
Zrodený z vášne
História Destilarie Levira je od svojho vzniku v 20. rokoch minulého storočia do značnej miery spojená s umením destilácie. Adamus je klenot Destilarie Levira, ktorej takmer storočný príbeh sa venuje výrobe destilátu z hroznových výliskov. V roku 2014 sa rozhodla inovovať a vydať sa na nové trhy s privátnou značkou Adamus. Od začiatku bolo cieľom vytvoriť odlišné destiláty, čo sa odrazilo v jedinečnom imidži a vo vynikajúcej kvalite. Výber odrody hrozna Baga, typickej pre región Bairrada, sa stala hlavným odlišovacím prvkom.
Destilaria Levira je lídrom v oblasti vín, hroznových výliskov a destilácie. Tradičný výrobný proces zachováva pôvodné chute. Každý destilát Adamus je 100% ručne destilovaný v tradičných medených nádobách s priamou parou. Vykonáva sa ťahaním pary v medených stĺpoch s maximálnou prísnosťou pod dohľadom Master Distiller Nuno Morais. Po destilácii sa v laboratóriu vyberú najlepšie chuťovo aj analyticky destiláty.
Názov Adamus vznikol spojením dvoch gréckych slov. Adamas (grécky pôvod diamantu) a Adamar (synonymum slova hladký). Každá fľaša je navrhnutá a zdobená ako diamant, aby odovzdala starostlivosť, ktorá je venovaná pri výrobe destilátu. Korok, portugalský symbol, má fazetový výbrus simulujúci tvarovanie diamantu.
Dizajn a potlač fľaše odkazuje na tvar vzácneho diamantu. Jediný uzáver z korku, prezrádza portugalský pôvod značky Adamusa a dodáva fľaši prirodzený a ušľachtilý vzhľad.
Adamus vsádza na neustále inovácie, vývoj a investície spojené s desaťročiami skúseností a neustálym hľadaním rozdielov, v kombinácii s technickými znalosťami a praxou. Táto ambícia viedla k rozhodnutiu staviť na vysokokvalitný gin značky v rade Super Premium. A tak sa zrodil ADAMUS.
Ekologická certifikácia
• Zátka vyrobená zo 100% prírodného portugalského korku
• Kartónové krabice vyrobené z 80% recyklovaných a recyklovateľných materiálov
• Papier a lepenka použité v balení a sklo fľaše pochádzajú z recyklovaných materiálov
• 100% organické ingrediencie
Adamus Organic Dry Gin
Adamus je handcrafted premium gin z Portugalska. Symbolizuje všetky skúsenosti a hodnoty, zhmotnené v prémiovom organickom suchom gine. Východiskovým bodom je odroda hrozna Baga z oblasti Barraida.
Sortiment bylín použitých pri výrobe ginu pochádza zo svahoch nachádzajúcich sa medzi pohorím Buçaco a pobrežím. Perfektná kombinácia 18 rastlinných látok pochádzajúcich z ekologických fariem (borievka, ibištek, pennyroyal (druh mäty), škorica, pomaranč, citrón, kardamón, zázvor, šalvia, levanduľa a mnoho ďalších) a hrozno odrody Baga da Bairrada.
Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch, vďaka čomu je chuť intenzívnejšia. V roku 2015 bol prvýkrát vyrobený Adamus Organic Dry Gin v limitovanej sérii 4448 fliaš.
Adamus Gin Signature Edition Organic 2021
Adamus Gin Signature Edition 2021 je odetý do jedinečných farieb, ktoré odrážajú charakter tejto špeciálnej edície.
Potlač bola navrhnutá a vyrobená spôsobom vo vrstvách, aby sa dal čítať zvonku i zvnútra kvet čiernej bazy. Ide o predefinovaný pôvodný vzorec organického suchého ginu pridaním výraznej rastlinnej látky, bazový kvet.
Limitovaná fľaša s podpisom Master Distillera Rui Cruza zachováva podstatu značky Adamus. Kombinuje v sebe destilát z bazových kvetov, ikonickú odrodu hrozna Baga da Bairrada’s a byliniek (ibištek, borievka, pomaranč, citrón, škorica, zázvor, kardamón, šalvia a levanduľa).
Rastlinné látky sú destilované parou, jedna po druhej, v medených stĺpcoch. Evokuje harmóniu, eleganciu a jednoduchosť prírody. Vonkajšie balenie je vyrobené zo 100% recyklovateľného a biologicky rozložiteľného papiera. Organic, vegan.
Adamus 20 years Old Wine Spirit
Adamus 20 Years Old Wine Spirit nesie silnú osobnosť vín z Bairrady. Výber vín najvyššej kvality, starostlivá destilácia, prísny výber dubových sudov (portugalské i francúzske sudy Allier) a čas vyzrievania v starej pivnici, sú znakom kvality.
V roku 2017 vznikol prvý Adamus Eau-de-vie vyrobený v limitovanom množstve 2983 fliaš. Intenzívny a originálny. Trvalo dve desaťročia, kým sa dosiahol vrchol kvality.
Adamus Organic Grape Marc Spirit
Jeho pôvod siaha do čias portugalskej histórie. Adamus Organic Grape Marc Spirit DOC Bairrada harmonizuje to najlepšie z tradičného portugalského brandy. Najlepšie hroznové výlisky získané z vinifikácie vín z odrody Baga. Niekoľko pomalých a podrobných destilácií v medených nádobách s priamou parou. Vďaka starostlivému výrobnému procesu si zachováva autentickú chuť. V roku 2014 vznikol prvý Adamus Organic Grape Marc Spirit vyrobený v limitovanom množstve 2354 fliaš.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.








