Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Grilovaný losos so šošovicovým šalátom - RECEPT a tip na víno
Lenka si tento krát pre Vás pripravila rýchly a ľahký recept. Grilovaný losos so šošovicovým šalátom je skvelou zdravou náhradou za štedrovečerného vysmážaného kapra so šalátom.
K nemu si môžete bez výčitiek dopriať ružové Champagne Ayala a krásny vianočný večer môže začať.
Grilovaný losos so šošovicovým šalátom
Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a správnu funkciu srdca. Taktiež je cenným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a zdravie kostí, ale aj pre optimálnu funkciu imunitného systému a funkciu mozgu.
Šošovica je najžiadanejšou strukovinou, ktorá pochádza z Indie. Pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, predchádza ateroskleróze, pomáha pri chudnutí a dodáva telu železo. Šošovica, najmä naklíčená, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. A vďaka vysokému obsahu zinku má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.
POSTUP
1. Šošovicu prepláchneme v sitku pod tečúcou vodou a necháme namočiť na 30 minút vo väčšej miske. Potom ju scedíme, zalejeme 1,8 litra vody.
2. Necháme zovrieť a na miernom ohni pod pokrievkou varíme cca 30 minút. Po 15 minútach pridáme k šošovici nakrájanú na kocky mrkvu a spolu varíme.
3. Podľa potreby pridáme vodu. Uvarenú šošovicu zlejeme a necháme s mrkvou odkvapkať na sitku.
4. Šošovicu s mrkvou nasypeme do väčšej misy, pridáme olej, soľ, korenie, pretlačený cesnak, tymián, jemne nakrájanú jarnú aj červenú cibuľu.
5. Zalejeme citrónovou šťavou, dobre premiešame a necháme chvíľu odležať. Zatiaľ si môžeme pripraviť lososa na panvici.
6. Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu. Ochutíme soľou a korením a opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom z každej strany 3-4 minúty dozlatista.
7. Stiahneme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Necháme chvíľu odpočívať.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme porciu šalátu a filet z lososa. Môžeme naaranžovať s čerstvým tymiánom a citrónom.
Someliérka odporúča vhodné víno
Grilovaný losos sa ideálne páruje so šumivými vínami, s ľahkými, suchými a sviežimi bielymi i ružovými vínami. Teplý šošovicový šalát s mrkvou má jemne zemitú chuť, ktorá sa dokonale hodí k šumivým vínam. K vianočnému grilovanému lososovi so šošovicovým šalátom odporúčam, nielen ako aperitív ale i celovečerného spoločníka, Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, ktorý navodí sviatočnú atmosféru večera.

Odporúčanie someliérky:
Champagne Ayala Brut Rosé Majeur
Cuvée 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir /z toho 6% červené víno z Grand Cru Äy/ a 10% Pinot Meunier. Vyzrievalo 3 roky na jemných kaloch. Dossage 7g/l. Originálne a rafinované Champagne lososovo ružovej farby s pravidelným perlením. Vo vôni dominujú ovocné tóny zrelej broskyne, lesných jahôd a červených ríbezlí. Chuť je elegantná, štruktúrovaná a delikátna s jemným ovocným prejavom a sviežou kyselinkou. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Champagne Ayala
Podobne ako jeho vlastník Bollinger je Ayala klasickým predstaviteľom oblasti. Začiatkom 20. storočia bolo vinárstvo počas revolta takmer zničené. Bollinger neskôr revitalizoval tento dom a pritiahol pozornosť someliérov ako aj odborníkov k jeho vínam.
Niet divu, Ayala patrila medzi najväčších advokátov suchého štýlu. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Champagne je potvrdené na odrode Chardonnay.
Identita značky je premyslená s dizajnom nových etikiet inšpirovaných históriou domu. Estetický štýl, ktorý je súčasný. Skvelé Champagne do gastronómie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




