Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Káva – životný rituál, ktorý spája svet
Nie je veľa vôní, ktoré dokážu vyvolať tak silnú rannú emóciu ako čerstvo zomletá káva. Pre niekoho znamená nový deň, pre iného chvíľu pokoja. Káva už dávno nie je len nápoj – je to kultúra, rituál, spoločenská udalosť a umenie.
Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko predchádza tomu, než sa k vám dostane espresso?
Summer Deal Lavazza - výhodná cena Lavazza Retail Crema Gustoso
Z farmy do šálky: cesta kávy
Pestovanie kávy je precízna a náročná práca, ktorá začína v oblastiach medzi obratníkom Raka a Kozorožca – známy ako “kávový pás”. Najväčšími producentmi sú Brazília, Vietnam, Kolumbia, Etiópia či Honduras. Každá krajina dáva káve svoj špecifický charakter.
Kávové zrná rastú na kávovníku ako červené bobule. Tie sa zbierajú ručne alebo mechanicky, fermentujú a sušia. Nasleduje triedenie a praženie. Proces praženia je pritom kľúčový, ovplyvňuje vôňu a chuť, telo a aciditu kávy. Jemné praženie zachováva viac ovocnosti, dlhšie praženie prináša tóny kakaa a čokolády.
Arabika vs. Robusta: čo pijete vy?
• Arabika tvorí približne 60–70 % svetovej produkcie. Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach, je náročnejšia na klimatické podmienky, ale prináša jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.
• Robusta je odolnejšia, má vyšší obsah kofeínu a jej chuť býva zemitá, niekedy až drevitá. Práve kvôli vyššiemu podielu kofeínu je obľúbená v zmesiach pre espresso.
Mnohé komerčné kávy kombinujú obidve, napríklad zmes s 70 % Arabiky a 30 % Robusty je obľúbená pre svoj vyvážený profil. A presne takúto zmes používa aj Lavazza vo viacerých svojich kávach.
Lavazza: príbeh rodinnej kávy
Lavazza vznikla v talianskom Turíne v roku 1895, keď Luigi Lavazza otvoril malý obchod s potravinami. Fascinovaný svetom kávy začal miešať vlastné zmesi a položil základ značky, ktorá dnes patrí medzi svetových lídrov vo výrobe kávy.
Lavazza bola jednou z prvých značiek, ktorá začala miešať odrody kávy z rôznych krajín, aby vytvorila konzistentnú a nezameniteľnú chuť. Dnes sa káva Lavazza predáva v 140 krajinách sveta, ale stále je to rodinný podnik s talianskym srdcom. S dôrazom na udržateľnosť, etické pestovanie a dlhoročné partnerstvá s farmármi.
Nie je náhoda, že Lavazza je obľúbená nielen medzi Talianmi, ale aj baristami a milovníkmi kávy na celom svete.
Akú kávu si objednať
Aj keď sa zdá, že espresso je jedinou legitímnou voľbou, kávová kultúra ponúka oveľa viac:
• Espresso – silné, koncentrované, s bohatou krémou. Objem: 25 – 30 ml vody. Použitá káva: 7 – 9 g
• Ristretto – malé a intenzívne espresso. Objem: 15 – 20 ml. Použitá káva: rovnaké množstvo ako espresso, ale menej vody
• Lungo – Jemnejšia, ale menej koncentrovaná chuť. Objem: 50 – 60 ml. Použitá káva: 7 – 9 g s dlhšou extrakciou
• Americano – espresso zriedené horúcou vodou (zvyčajne v pomere 1:2 až 1:4)
• Cappuccino – espresso s horúcim, napeneným mliekom v rovnakom pomere.
• Latte – jemnejšia verzia cappuccina s väčším podielom mlieka a menšou vrstvou peny.
• Flat white – pochádza z Austrálie alebo Nového Zélandu. Dvojité ristretto + jemne napenené mlieko.
• Cold brew – káva extrahovaná studenou vodou po dobu 12–24 hodín.
• Affogato – dezert a nápoj zároveň – kopček vanilkovej zmrzliny zaliaty espressom.
Vo svete vznikajú aj originálne špeciality – napríklad vietnamská káva s kondenzovaným mliekom, turecká káva varená na piesku alebo švédsky „kafferep“ – rituál pitia kávy so siedmimi druhmi koláčov.
Kávové drinky s alkoholom
Káva sa výborne spája aj s alkoholom. Výsledkom sú nápoje, ktoré sú ideálne na večerné posedenie, dezert či ako súčasť koktailového menu. Tu sú niektoré klasiky:
• Espresso Martini - Vznikol v 80. rokoch v Londýne, dnes patrí medzi moderné koktailové legendy. Ingrediencie: espresso, vodka, kávový likér (napr. Kahlúa), cukrový sirup. Chuť: hladká, kávová, mierne sladká, s bohatou penou navrchu
• Irish Coffee - Tradičný írsko-americký nápoj podávaný v pohári na stopke. Ingrediencie: horúca filtrovaná káva, írska whiskey, hnedý cukor, šľahačka. Chuť: silná a sladká, s kontrastom medzi horúcou kávou a chladnou smotanou
• Caffè corretto - Taliansky spôsob ako „doladiť“ kávu – zvyčajne panákom grappy, sambucy alebo brandy. Podáva sa ako espresso s malým množstvom alkoholu priamo v šálke. Ideálny digestív po večeri.
• Baileys Coffee - Espresso alebo filterkáva vylepšená írskym krémovým likérom. Jemná, sladká chuť – obľúbená u tých, čo majú radi „dezert v šálke“.
• Black Russian s cold brew - Moderná variácia klasiky. Ingrediencie: cold brew, vodka, kávový likér. Servírované na ľade – osviežujúce a silné zároveň
Káva ako kultúra a spoločenský fenomén
V mnohých krajinách sa okolo kávy vytvorili špecifické tradície. Taliani pijú cappuccino len doobeda, Francúzi si vychutnávajú „café crème“ na terase, Fíni patria medzi najväčších konzumentov kávy na svete. V Etiópii, v krajine pôvodu kávy, je príprava kávy súčasťou obradu, ktorý môže trvať aj hodinu.
Káva je príbeh, komunita, tradícia i zážitok. A vďaka značkám ako Lavazza, ktoré si ctia pôvod a zároveň inovujú, môžeme každý deň ochutnať kúsok sveta. Káva sa stala súčasťou životného štýlu. Tak si dnes uvarte šálku svojej obľúbenej kávy. Alebo ešte lepšie, skúste niečo nové. Pretože svet kávy je rovnako široký a pestrý ako jej vôňa a chuť.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.