Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Avokádové tagliatelle a TIP na víno Museum Rosé 2022
Vychutnajte si letnú pohodu s priateľmi, rodinou, s obľúbenými cestovinami DE CECCO pripravených podľa Lenky a s ružovým vínom Museum Rosé 2022.
Krémové avokádové tagliatelle
Čas prípravy: 15 min
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Cestoviny tagliatelle DE CECCO si uvaríme podľa návodu na obale.
2. Medzitým vložíme do hlbšej misky avokáda, lučiny, bazalku, cesnak, olivový olej, korenie, soľ a dobre rozmixujeme ponorným mixérom na omáčku do hladka.
3. Do panvice vložíme scedené uvarené cestoviny, zmiešame s rozmixovanou omáčkou a dobre premiešame.
4. Za stáleho miešania jemne podlejeme 2-4 lyžicami vriacej vody z cestovín. Hotové cestoviny môžeme podávať.
Servírovanie: Krémové cestoviny vložíme do taniera navrch položíme burratu, okoreníme, posypeme pinovými orieškami a ozdobíme bazalkou.
Avokádo je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Indiáni ho poznajú už osemtisíc rokov. Jedným z hlavných producentov je Kalifornia, na európskych trhoch sa predáva avokádo, ktoré pochádza zo Španielska a Izraela. Avokádo priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu, obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a vitamínu C. Obsahuje vysoké hladiny folátu. Vzhľadom k svojím vyživovacím kvalitám sa odporúča osobám s kardiovaskulárnymi problémami a chorobami nervového systému. Pravidelná konzumácia avokáda a občasné masky z roztlačenej dužiny majú blahodárny účinok na našu pleť. Vitamín E z vnútra stimuluje tkanivo a chráni ho pred voľnými radikálmi.
Rodinná firma De Cecco si vyberá najlepšiu tvrdú pšenicu z Talianska, Kalifornie a Arizony, ktorá obsahuje kvalitné bielkoviny, vďaka ktorým sú cestoviny „pevné a elastické. De Cecco produkuje semolinovú múku, ktorú si melú vo vlastnom mlyne. Dnes sa De Cecco zaoberá okrem výrobou cestovín aj produkciou paradajkových produktov, múky a slaného pečiva. Je jednotkou na talianskom trhu, tretím najväčším výrobcom cestovín na svete a prítomný vo viac ako 100 krajinách.
Someliérka odporúča vhodné víno
Krémové cestoviny so syrovo avokádovou omáčkou a píniovými orieškami skvele doplnia ľahké, biele alebo ružové, suché vína. Intenzita chutí pokrmu a vína by mala byť na rovnakej úrovni. Odporúčam vyskúšať ku krémovým cestovinám svieže, jemne minerálne, ružové víno z vinárstva Finca Museum Rosé 2022. Svieža kyselinka vína si veľmi dobre rozumie s plnšou chuťou syrovo avokádovej omáčky a vytvára príjemnú harmóniu.
Odporúčanie someliérky:
Museum Rosé 2022
Bledoružová farba. Kvetinová vôňa s nádychom kôstkového ovocia, broskyne a zeleného jablka. V chuti je víno svieže, minerálne a má dobrú kyselinku. Dlhý záver s ovocnými tónmi. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Finca Museum
Vinárstvo Finca Museum bolo založené v roku 1999. Patrí pod spoločnosť Barón de Ley. Hŕstka, asi 30 vinárstiev, v oblasti Cigales upriamuje svoju pozornosť v poslednej dobe najmä k výrobe zaujímavých ružových vín.
V niektorých prípadoch aj 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 metrov nad morom rodia Tempranillo (Tinta del Pais), z ktorého najlepšie vinárstva vyrábajú veľké vína.
Kamenisté pôdy s nízkym organickým materiálom a vplyv kontinentálneho podnebia s prudkými zmenami teplôt, ponúka ideálne podmienky vyrábať jedinečné vína s vlastnou osobitosťou.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Výherca vyžrebujeme 13. 11. 2025.